Tanka bränsle – och spolarvätska

Publicerad: 2007-12-07   Uppdaterad: 2023-04-18

En insats för både miljön och din egen bekvämlighet är att tanka spolarvätska samtidigt som du tankar bränsle till bilen.

Pumpar med spolarvätska finns på fler än 200 stationer, och nätet byggs ut undan för undan. En flaska färdigblandad spolarvätska består till hälften av vatten. Därför blir det väldiga volymer vatten som transporteras – helt i onödan.

Bara att slippa koldioxidutsläppen från dessa transporter är en miljövinst. En annan miljöaspekt är alla tomma plastflaskor och dunkar som slängs, det handlar om runt sex miljoner flaskor på ett år.

Spolarvätska på pump fungerar så här: Koncentrerad spolarvätska levereras till servicestationerna i återanvändningsbara 200 liters plasttunnor. Den största leverantören är Kemetyl, vars koncentrerade spolarvätska är Svanenmärkt.

På stationen späds vätskan automatiskt ut med vatten till rätt brukslösning. Sedan pumpas den över till en speciell spolarvätskepump, som fungerar som en vanlig bränslepump. Här finns literpriset angivet och mängden tankad vätska registreras.

Betalning sker inne på stationen eller med kort – precis som när man tankar bensin. Jämfört med stationens ordinarie pris på färdigblandad spolarvätska på flaska är den på pump något billigare.

De första spolarvätskepumparna installerades år 2004. Idag finns pumparna på de flesta Statoil-stationer, vissa Tanka, OKQ8 och Preem-stationer.

Av: Ingela Svenson

Tanka bränsle - och spolarvätska
Tanka bränsle - och spolarvätska

Rulla till toppen