Spolarvätska / av ljunie

 • 20 svar
Spolarvätska
2010-01-23 kl 19:04

Läste om vintertips i nya numret. En bra sak att göra när man blandar spolarvätskan är att på samma gång hälla i några droppar diskmedel. På sommaren samma sak i vattnet. På vintern hjälper det till att hålla rutan bättre ren från smutsen som blir och på sommaren försvinner flugor och annat lite lättare. Det finns något liknande att köpa på macken men det kostar flera hundra kronor litern.

2010-01-23 kl 22:33

Ett tips som snappades upp ifrån Lill-Babs *hepp*

2010-01-24 kl 08:27

Diskmedel är bra att ta bort fett och dylikt i disken.
Vad händer med den ev vax som finns på lakeringen ??????

2010-01-24 kl 10:32

Diskmedel tar tyvärr bort vaxet på lackeringen

2010-01-24 kl 10:42

[quote user="sepetnys"]
Diskmedel tar tyvärr bort vaxet på lackeringen
[/quote]
Spolarvätska-vax, någon?

2010-01-24 kl 10:42

Tvätta aldrig bilen med yes om du är rädd om lacken. Hur lacken påverkas av en liten skvätt i spolarvätskan vet jag inte.

2010-01-24 kl 11:13

Kan tala om att jag har under ett antal år använt de mesta som går att tvätta med t.o.m. såpa på bilar och husvagnar,, ja e ute efter att få rent i första hand, fågelski, sotnedfall, sav ifrån träden dessutom måste man blöta ytan först ,,jag börjar att ifrågasätta vaxning polering, de e ju inget utställningsföremål eller ?? <<<<men helt klart så är yes det bästa av alla medel, e de vaxat så fastnar inte ski.. så lätt eller????

2010-01-24 kl 11:29

Intressant resonemang från många. Men spolarvätskan består av sprit som också är bra på att ta bort vax. Har använt detta i säkert 20 år och ser hellre ut genom en ren ruta och vaxar lite på våren istället.

2010-01-24 kl 11:36

Bra svar från Sjöbo, sikten i första hand sen kan man blanda vatten och t-sprit också men fräscha torkarblad gör susen .bara gasa...

2010-01-24 kl 17:51

De flesta spolarvätskor innehåller väl lite ammoniak så något diskmedel lär inte behövas.

2010-01-25 kl 22:29

Nu är det inte frågan om "mängder" med diskmedel. Utan några droppar i ca 8-10liter. Vad som händer med lacken, inte mer än vad ett par rejäla stenskott klarar av.
Skillnaden är att den vita strimma som kan bli kvar efter vägsaltet på vindrutan och försämra sikten försvinner nästan helt. Nästan helt p.g.a. mängden diskmedel.
Självklart ska bilen som vanligt spolas av och tvättas även vintertid i tvätthall. Många oroas över lacken, men hur många lämnar in bilen till proffs höst och vår för behandlig och rengöring efter en riktigt skitig årstid eller gör detta ordentligt själv? Inte många..
Tror, har ej testfakta på detta, men att saltsörjan som Vägverket slänger ut har störree effekt på lacken än ett par diskmedelsdroppar som först och främst hamnar på vindrutan utspädd med vatten, spolarvätska och vägvätska (vad nu den innehåller asfaltsolja sand m.m.)

2010-01-26 kl 06:58

Tvättar man med yes så blir säkert bilen ren. Man är dock inte snäll mot lacken då yes torkar ut den med sin effektivitet. Det är ju självklart upp till var och en hur man vill sköta sina produkter. Själv är jag mån om mitt fordon och husvagn och vårdar lacken kontinuerligt. Är dock ingen pedant. Bilen lackskyddsbehandlas samt vagnen likaså. Resultatet känns bra och bil och husvagn är lätta att hålla rena.

2010-01-26 kl 08:28

Tänk att saker alltid ska dras till sin yttersta spets, det handlar om ett par droppar i spolarvätskan, inte tvätta bilen med diskmedel (som de flesta vet att det inte är bra).

2010-01-26 kl 08:55

Vem skulle komma på idén att tvätta bilen med spolarvätska.....

2010-01-26 kl 09:54

Läser man inläggen så verkar det vara flera som tvättar med yes. En valfri process. Jag skulle aldrig göra det, men kan tänka mig att prova ett par droppar i spolartanken för att kolla resultatet på rutan.

2010-02-26 kl 22:18

Intressanta reflektioner från alla.
Efter att ha jobbat ett antal år med rekonditionering och lackvård av de flesta fordon kan jag säga att det är viktigt att hålla lacken ren. Att tvätta med diskmedel som effektivt löser upp fett tex yes har både för och nackdelar. "elakartad" smuts som fågelskit tex är väldigt viktigt att ta bort så fort som möjligt så det inte ger frätskador i klarlacken.
Skillnaden mellan alla olika spolarvätskor på marknaden och det som avgör priset på dem är hur mkt rengöringsmedel de innehåller. Köp en billig spolarvätska och tillsätt lite diskmedel. blir betydligt billigare och det är ju bara köldmedlet man behöver. En annan positiv effekt av diskmedlet är att fettet kan göra att torkarbladen håller längre. Sprit torkar ut gummi snabbare. Visst löser det upp vaxet på sikt men det påverkar inte bilens lack.
Tvättar man bilen med diskmedel varje gång blir resultatet det samma som att man skulle tvätta bilen med avfettningsmedel hela tiden. Lika lösningar löser upp varandra. Eftersom en vaxning av bilen är en infettning av lacken löses detta upp av yes eftersom yes är väldigt fett i sig.
Om man inte som undertecknad vaxar bilen mer än två ggr per år är det ju väldigt viktigt att den vaxbehandling bilen får varar så länge som möjligt. Detta hjälper man bäst genom att tvätta bilen med bilshampo med vax. Sprayvax eller latmansvax kan man använda ibland om man vill bättra på vaxskyddet. Tänk även på att olika typer av vax har olika lång hållbarhet. Ett flytande hårdvax har längre hållbarhet än ett "vanligt" bilvax.
Det ska heller inte glömmas bort att förarbetet innan vaxningen är minst lika viktig. Att vaxa bilen utan att göra rent lacken innan med en cleaner är lite som att måla en spacklad vägg utan att slipa den först.
Bilvård är som alla andra saker med bilar en hel vetenskap kan det tyckas men med några enkla tumregler blir det så mkt enklare.

2010-02-27 kl 17:20

Inga problem att tvätta bilen med yes diskmedel,har inte haft några problem med detta under 30 års tid,så man kan säga yes till yes.
Nu går jag ut voch sätter mig i solen eller var det snön.

2010-02-27 kl 18:16

PEJZE.Ett mycket bra utförlig redogörlse.från dig, men men men vem tar sig tid till detta arbete ...ett fåtal ..TYVÄRR. Vardagsbilisten har inte tid..

2010-02-28 kl 00:31

Nej visst är det tidskrävande att vårda sin bil. En ordentlig rekonditionering av bilen tar ju en dag om man ska göra det ordentligt både in och utvändigt... Man ska dock inte glömma bort att om man lagt ned detta arbete på sin bil kommer det garanterat gynna sig den dagen man ska byta bil. Det samma gäller ju i högsta grad husvagnar och husbilar. Dessa får ju se vax ännu mer sällan.

2010-03-08 kl 23:07

Har läst några av inläggen . Yes -- No No . Kan lämmna ett litet tips, Grönsåpa är en fantastisk produkt, den gör rent och återinfättar i ett moment....

 • 20 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206