Ta med vovven utomlands

Publicerad: 2019-07-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

Ta med vovven utomlands
Ordna alltid giltig vaccination samt EU-pass för sällskapdjur – och gör det gärna i god tid innan avresa.

Det finns ungefär en halv miljon hushåll med hund i Sverige och många hundägare som åker utomlands vill förstås ta med sig sina fyrbenta älsklingar. För att resan och hemkomsten ska bli trygg och säker för både hund och hundägare, fordras en del förberedelser. Detta gäller även om resan bara går till ett grannland.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska Kennelklubben och han förklarar följande:

– Det kan finnas en risk för att hunden smittas av sjukdomar under en utlandsresa, sjukdomar som är mycket vanligare utomlands än i Sverige. Ansvaret för skyddsåtgärder ligger helt och hållet på hund-
ägaren. Det är därför man måste ha koll på vilka regler som gäller för att åka in i respektive land och vistas med hunden där, samt vad som krävs för att hunden ska få följa med hem igen, säger han.

Hur tar man reda på vilka regler som gäller för inresa i respektive land samt resa tillbaka in i Sverige?

– Ta kontakt med respektive lands ambassad när det gäller inresor i andra länder. Information kring införsel i Sverige finns på www.jordbruksverket.se. Det viktigaste när man söker information är att den är aktuell så att man försäkrar sig om hur det gällande reglementet ser ut.

Finns det några regler som är särskilt vanligt förekommande?

– Vanligtvis gäller att hunden ska vara id-märkt, ha en giltig vaccination mot rabies samt EU-pass för sällskapsdjur. Allt detta kan man ordna hos en veterinär. Hunden ska också anmälas hos Tullverket i Sverige så att den vid resans slut kan föras in här igen via en tullplats.

Ta med vovven utomlands
Hundpensionat utomlands kan vara rena semestern för hunden med en massa nya dofter och vanor.
Ta med vovven utomlands
Hans Rosenberg och hans mops, Ryssen.
Foto: Måns Engelbrektsson, Svenska Kennelklubben

Finns det hundraser som inte får passera gränsen i vissa länder?

– Ja. I exempelvis Danmark och Norge råder vissa rasförbud, så det är alltid rekommenderat att kontrollera detta med respektive ambassad innan avresa.

Måste hunden ha en särskild reseförsäkring om den exempelvis blir sjuk eller orsakar skada?

– Det beror på hur villkoren kring hem- och hundförsäkring ser ut hos ditt försäkringsbolag, detta är viktigt att ha koll på.

Till sist: finns det några generella tips du vill ge till hundägare inför en utlandsresa?

– Att registrera hunden på DjurID.se, alltså Svenska Kennelklubbens ägarregister. Detta är gratis för hundar som är registrerade i SKK (kostar annars 90 kronor). Registreringen är en trygghet om hunden skulle springa bort i och med att ägarregistret är anslutet till den gemensamma europeiska databasen, Europetnet, som används av djurhem, veterinärer och polis runt om i Europa. Se till att läsa på om regler och boka in veterinärsbesök i god tid innan avfärd för att i lugn och ro kunna göra hunden resklar. Köp gärna med hundens vardagliga foder hemifrån för att vara förvissad om att den äter bra under hela resan.

Ta med vovven utomlands

Om man ska åka färja är det viktigt att kolla att hundar får följa med samt anmäla att man har hund med sig. Boka gärna plats i en hundsalong eller i en hundhytt så att hunden slipper sitta i bilen. 

Till sist: Ett mycket bra alternativ under utlandsresor sommartid i Europa är att placera hunden på hundpensionat. Vistelsen där blir som en slags semester för hunden med en massa nya dofter och vanor.


Ta med vovven utomlands
Svenska Kennelklubben. Hundägarnas riksorganisation som företräder alla hundar och hundägare i Sverige. Med närmare 300 000 medlemmar är SKK en av landets största intresseföreningar som sprider information, utbildar och visar på den stora glädjen med hund.

CHECKLISTA

• Läs på om införselreglerna för det land du ska resa till.

• Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att hunden får följa med hem igen.

• Se till att chipmärka din hund, det krävs för resor inom EU (undantaget om hunden är tatuerad före 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår).

• Ordna giltig vaccination samt EU-pass för sällskapsdjur.

• Undersök om det finns några sjukdomar eller parasiter som du bör känna till på den plats du planerar att resa till. Detta kan du göra på sva.se, webbplatsen för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

• Försäkra dig om att alla uppgifter är korrekta i hundens pass och på DjurID.se.

• Läs gärna mer om hur du skapar de bästa förutsättningarna för din hund i husbilen på skk.se

Rulla till toppen