Campa Gotland runt

Publicerad: 2009-04-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Ön är känd för sin skönhet, alla sevärdheter, bad och nöjen, men hur är det att komma som campare till Gotland? Förra sommaren for vi Gotland runt och svängde av vid varenda campingskylt vi såg.

Vi fann 26 platser, och det var en märklig upplevelse att inventera campingbeståndet på Sveriges största ö. Visst hittade vi flotta servicehus och storslagen havsutsikt, men vi fann också anläggningar som mera påminde om vår ungdoms semestrar på 1960-talet.

Det är inget fel att stå bakom ett träplank och duscha, det gör mig bara nostalgisk och jag får en påminnelse om det som verkligen var camping en gång i tiden. Men priset bör vara därefter.

Under vår rundresa bestämde vi oss för att dela ut ”solar” till platserna. En plats som vi tyckte verkade riktigt trivsam och välordnad skulle få fem solar som mest. Det skulle inte vara en minutiös besiktning som den Campingpatrullen brukar göra, utan en mer allmän bedömning.

Av tidsskäl kunde vi heller inte utvärdera sådant som säkerhetsaspekter, möjligheter för handikappade och miljösituationen. Men vi tänkte på följande:

Priset husvagn/husbil på högsäsong
Läget
Standard i servicehusen
Lekplats
Allmänna intrycket av skötseln

1. Fritidsanläggningen Kneippbyn ligger fyra kilometer söder om Visby och det är fin cykelbana hela vägen. Den främsta orsaken till att man skulle campa här torde vara att man har barn som vill leka i Pippis Sommarland eller Badlandet, vilka båda dock kräver en inträdesavgift. Det är inget fel på servicehusen, ett är riktigt nytt och flott och det andra nyrenoverat, men platsen är präglad av nöjesanläggningarna. Man bor alldeles vid havet och de senast gjorda platserna för husbilar är superflotta. Men priset är därefter, 375-425 kronor. Femkronor i duschen känns som ett skämt. El ingår.

Betyg: ****

2. Tofta Camping, ett par mil söder om Visby, är en bedagad skönhet. Det enda positiva med den här anläggningen är havet och den fina sandstranden. Campingfälten längs landsvägen är tråkiga med störande trafik och servicehusen minst sagt sunkiga. Vid vårt besök är man i färd med att rusta upp poolområdet vid restaurangen, som även den tycks ha fått en enklare uppfräschning. Lekplatsen är torftig och det är allmänt skräpigt. Priset för en natt är 228-258 kronor plus 42 för el, fem för dusch och enkronor för att aktivera varmvatten i disk.

Betyg: *

3. Björkhaga Strandby, 33 kilometer söder om Visby, finner vi strax utanför Klintehamn. Det som en gång var en ren camping är nu en modern stugby men med ett mindre antal platser för husvagnar eller tält. Det är en mycket fin anläggning med femstjärnigt servicehus och bra restaurang. Härligt strandbad. Pool som dock kräver inträdesavgift. Pris 225 inklusive vatten, avlopp och el. Fem kronor för tre minuters dusch.

Betyg: ***

4. Warfsholms Camping utanför Klintehamn ligger vackert i en skogsdunge. Här står man lite här och var bland träden och det verkar trivsamt. Men den sanitära anläggningen är mycket enkel och endast anpassad för sommaren. En dusch hittar vi som har rustats upp, i övrigt är allt mycket gammalt. Men det är rent. Det är 800 meters promenad till havet och Warsholms pensionat. Priset är 135 kronor plus 50 för el.

Betyg: *

Campa Gotland runt

Sandhamns Camping

5. Sandhamns Camping drivs av Gotlands Södra Husvagnsklubb och är en riktigt trevlig plats som ligger alldeles längs med havet med utsikt över Lilla och Stora Karlsö. Servicehuset är inte så stort, men rent och fräscht. Lekplatsen är välutrustad och vid havet finns badbrygga. Det finns både pizzeria och vanlig restaurang på gångavstånd. Priset är 160 kronor inklusive el. Mycket prisvärd plats.

Betyg: ***

Campa Gotland runt

Fide Camping

6. Fide Camping hette tidigare Fidenäs men bytte namn när den inköptes av familjen Werkelin för något år sedan. Här har ingen upprustning skett sedan ägarbytet och orsaken sägs vara att framtagandet av ny detaljplan dröjer. Enligt arrendatorn är det frågan om det alls kommer att ske några förändringar på Fide. Platsen ligger vackert vid en havsvik, vilken dock ger mest glädje för badande småbarn. Vid vårt besök är viken en halvmeter djup som mest. Servicehuset är gammalt men ser rent ut, ett stycke bort ligger en restaurang som är öppen på eftermiddagen. Det är här man får checka in och ut. En nedlagd affär med inredet huller om buller är det första man ser när man svänger ner mot Fide Camping. Lekplatsen lyser med sin frånvaro. Priset är 150 kronor plus 50 för el och enkronor i duschen.

Betyg: *

Campa Gotland runt

Burgsviks Camping

7. Burgsviks Camping en kilometer från Burgsvik blir en positiv upplevelse. Här kan vi tänka oss att stanna länge, 50 meter till havsbad, nära till restaurang och bageri, fint servicehus med personlig ”touch” och en liten pool att svalka sig i. Ja, redan innan man svänger in på campingen blir man glad av den vackra planteringen med lysande perenner. Pris 250 kronor inklusive el och fem för dusch.

Betyg: *****

8. Sandkvie Ställplats söder om Burgsvik är en utmärkt övernattningsplats. Här står man på en lövomgärdad gräsplan. Det finns toalett, dusch, el, vatten och en viss sopsortering. Dricka, glass och gårdsprodukter kan man köpa genom att lägga pengarna i en burk. Trevligt välkomnande. Pris 100 kronor plus 30 för el. Prisvärt.

Betyg: **

Campa Gotland runt

Ronehamns Camping

9. Ronehamns Camping ligger vid havet med fin sandstrand och barnvänligt bad. Servicehuset är av låg standard men det finns dock toaletter och dusch samt en bastu som är öppen på veckosluten. Butik och sommarrestaurang på gångavstånd. Pris 60 kronor plus 30 för el och femkronor i duschen. Prisvärt.

Betyg: **

10. Herta Camping är den andra campingen som drivs av Södra Gotlands Husvagnsklubb. Enkelt servicehus men rent och ombonat med den service man behöver. Gångavstånd till ett av Gotlands bästa havsbad. Naturskönt vindskyddat läge. Pris 130 kronor plus 30 för el, femkronor i duschen.

Betyg: **

Campa Gotland runt

Gangvide Camping

11. Gangvide Camping ligger vid en å tre kilometer från havet nära När. Supermodernt servicehus, enklare servering, kanotuthyrning, fiske, ponnyridning. 150 kronor inklusive el och dusch.

Betyg: **

12. Ljugarns Camping vid havet ligger i Ljugarn, populärt turistsamhälle med gott om restauranger och caféer. Två lummiga uppställningsområden (södra bäst) och bra servicehus, butik och lekplats. Pris 200 kronor plus 50 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ****

13. Sandvikens Camping vid Östergarn Strand ligger vid en gammal barnkoloni vid havet. Fint uppställningsområde i en skogsdunge, begränsat antal elplatser, café med enklare matservering, spartanskt servicehus, bra bad. Pris 135 kronor plus 40 för el.

Betyg: *

14. Åminne Camping vid havet på nordöstra sidan av ön är en klassisk svensk camping. Stort öppet fält att stå på, välutrustat servicehus men utan någon större finish. Det bästa står lekplatsen och minigolfbanan för. Bra havsbad men tråkig pool. Pris 205 kronor inklusive el plus femkronor i dusch.

Betyg: **

15. Vitvikens Sommarcafé och Camping ligger utmed havet söder om Slite. Campingen består av att man står i vacker natur med en ”bajamaja” som servicehus. Det finns tillgång till dusch för 15 kronor och även el-uttag men dessa är oftast upptagna av långliggare. Trevligt café och en gammaldags minigolfbana samt nära till fint havsbad. Pris 75 kronor.

Betyg: *

16. Slite Camping ligger bara 400 meter från Slite samhälle. Platsen är mycket naturskön och servicehusen håller en god standard med kakel och klinkers. Nära till bad. Pris 160 kronor plus 30 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ****

17. Solhaga Camping ligger tre kilometer efter färjeläget på Fårö. En enkel men ren och prydlig camping. Pris 140 kronor plus femkronor i dusch.

Betyg: **

18. Sudersands Strandcafé & Camping ligger precis bakom sanddynerna vid Fårös välkända sandstrand. Tyvärr är två servicehus rejält vanvårdade medan ett bättre ligger vid tältcampingen avsett för den. Butik och enklare grillkök. Pris 155 kronor plus 45 för el och åtta för en duschpollett.

Betyg: **

19. Strandskogens Camping Sudersand Fårö är en välvårdad familjär anläggning. Härifrån får man ta en promenad på 500 meter till det fina havsbadet. Minigolf, butik, café. Pris 190 kronor plus 40 för el.

Betyg: ****

Campa Gotland runt

Ekevikens Camping Fårö

20. Ekevikens Camping Fårö var förr en bondgård och nu campar man på en av åkrarna. Stora rymliga tomter, enkel service bestående av två duschar, två toaletter och en utedisk. Sandstrand på andra sidan vägen.

Betyg: **

21. Kappelshamns Camping drivs av Kappelshamns IK och platsen ligger vid byns fotbollsplan. Det här är en trevlig plats med en personlig atmosfär i servicehuset. Här finns stort tv-rum, kiosk med enklare servering och havsbad vid sandstrand en kilometer bort. Pris 100 kronor plus tio per person samt 20 för el. Fria duschar.

Betyg: ***

22. Lickershamns Camping cirka fyra mil norr om Visby på öns västra sida är en fin anläggning. Ligger vackert men lite för sig själv cirka 300 meter från havet. Moderna servicehus, pool, bra lekplats. Pris 150 kronor plus 40 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ***

23. Mix Ranch Camping ligger 25 kilometer norr om Visby i Tingstäde. Här kan man campa vid en stugby men tillgången till el är mycket begränsad. Restaurang, ponnyridning, pool, fotbollsgolf bland många aktiviteter. Enkelt men fräscht servicehus. Pris utan el 50 kronor.

Betyg: *

24. Kinnerstugans Camping strax norr om Visby drivs av en orienteringsklubb. Från campen går fyra markerade vandringsleder. Enkel standard i servicehuset men helt och rent. Pris 90 kronor plus 35 för el och femkronor i dusch.

Betyg: **

25. Visby strandby hette tidigare Snäcks camping. Platsen ligger vackert vid havet och även om antalet husvagnsplatser minskat något sedan antalet villavagnar ökat, så är detta en mycket fin anläggning att komma till. Modernt servicehus, pool, butik, restaurang och minigolf. Cirka 3,5 kilometer till Visby. Pris 300-400 inklusive el beroende på avståndet till havet. Femkronor i dusch.

Betyg: *****

Campa Gotland runt

Norderstrands Camping

26. Norderstrands Camping ligger på gångavstånd från Visby centrum. Sedan en tid tillbaka har campingen fått lämna mark till ett stort hotell och en bostadsrättsby. Nu finns ett femtiotal platser kvar. Servicehusen är förvisso kaklade invändigt, men känns ändå måttligt fräscha. Pris 395 kronor för en elplats samt femkronor i dusch.

Betyg: ***

Fakta Gotland:
Bofasta på ön: 57 122 personer
Från nordspets till sydspets: 176 kilometer
Frän öst till väst där det är som bredast: 52 kilometer
Övrigt: Fri färja till Fårö
Turistbyrå: www.gotland.info

Fler betygsatta campingar i Sverige.

Av: Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

Campa Gotland runt
Campa Gotland runt
Campa Gotland runt

Campa Gotland runt
Campa Gotland runt
Campa Gotland runt
Campa Gotland runt
Campa Gotland runt

Rulla till toppen