Skön vintersport i södra Sverige

Publicerad: 2009-01-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Campingpatrullen packar skidor och pjäxor och beger sig till Isaberg i småländska Hestra. Här, mitt i centrala Sydsverige, finns både camping och skidanläggning. Det var midvinter. Himlen var svart, men snön lystes upp runt vagnarna av flammande eldar. Campinggrannar syntes i samspråk runt brasorna, trädgårdsmöblerna stod ute, kamouflerade i fleecefiltar och fällar av fårskinn. Ljuvliga...

Campingpatrullen packar skidor och pjäxor och beger sig till Isaberg i småländska Hestra. Här, mitt i centrala Sydsverige, finns både camping och skidanläggning.

Det var midvinter. Himlen var svart, men snön lystes upp runt vagnarna av flammande eldar. Campinggrannar syntes i samspråk runt brasorna, trädgårdsmöblerna stod ute, kamouflerade i fleecefiltar och fällar av fårskinn.
Ljuvliga dofter från grillarna spred sig över campingen.

Skön vintersport i södra Sverige

Dragplåstret vintertid är givetvis skidåkningen. Husvagnsplatserna ligger direkt nedanför backarna, och de som bor närmast har bara några stavtag till de två liftar som leder upp till resten av systemet. De som bor längst bort får ta fler stavtag, men skidor räcker fortfarande som fortskaffningsmedel.

– Men här finns något att göra hela året, berättar Birgitta och Kent Andersson, som bor på campingen för 26:e året.
Vårarna är underbara, tycker de, bland annat tack vare närheten till Store Mosse, som är känd för sitt rika fågelliv.
– Då packar vi ryggsäcken med fika, och tar en heldag i naturen. Det är ljuvligt, berättar de.

På andra sidan vägen ligger en sjö som sommartid ger möjligheter till både bad och fiske, och om höstarna är det fina möjligheter till bär- och svampplockning i omgivningarna. ·
– Fast man måste inte vara aktiv för att trivas, fyller Lena och Bengt Sundén i. Det räcker att bara visats i den här miljön för att man ska må bra.

Bemötandet i receptionen var sympatiskt. Däremot brast det i informationen. Vi hittade ingen handikapptoalett- eller dusch i campingens servicehus, trots att symbolen finns i campingkatalogen. I receptionen fick vi beskedet att det inte fanns någon sådan dusch.

Senare, när vi kontrollerade saken närmare, fick vi veta att handikappservicen finns i centralbyggnaden, där reception, restaurang och butik finns. Den informationen borde framgått någonstans, eller åtminstone att receptionisten hade kunnat ge det beskedet när vi frågade.

Butikens service var inte vad man kunde förvänta sig, tycker jag. Såväl campingkatalogen som broschyrer och hemsida uppger att det finns servicebutik vid campingen, men sortimentet var överraskande litet vid vårt besök. Öka utbudet eller ändra information, tycker vi.

Campingköket innehåller spis och ugn, mikro och diskplatser, alltså precis det som behövs. Tvättstugan följer samma mönster, med skillnaden att den är avgiftsbelagd. 40 kronor kostar det att låna den i två timmar (2006).

Duschrummen har separata bås, vart och ett med myntautomat. Myntkrav i duscharna medför ofta strul, men vid vårt besök fungerade det friktionsfritt. Kostnaden på ett par, tre kronor är försumbar. Men den som har behov av handikappdusch måste alltså ta sig till centralbyggnaden, en sträcka på ett par hundra meter.

Det gör att rörelsehindrade personer får det extra obekvämt, i synnerhet vintertid med snömodd och halka. ·Skötrum för barn finns på baksidan av servicehuset. Inne i damernas duschrum – men inte i herrarnas – finns ett enkelt skötbord.

Platsen för tanktömning är lättåtkomlig, men bättre svängrum vid utslagsplatsen för latrin hade underlättat hanteringen. Skötsel av de gemensamma anläggningarna får godkänt. ·

Vid vintercamping ställs andra krav på tomterna än övrig tid på året, eftersom snö och halka försvårar uppställningen. Här var det inga större besvärligheter. Den lilla lutning som finns på vissa platser var hanterbar även i vinterväglag. Tomterna har tillräcklig storlek ur säkerhetssynpunkt, och brandsläckare finns på servicehusets framsida.

Så här års är det aktiviteter i backar och spår som erbjuder den bästa lekplatsen – för både stora och små campare. Men vanlig lekplats finns också inne på campingen, plus ett lite större område med studsmatta, gungor och klätterredskap mellan campingen och centralanläggningen.

Skön vintersport i södra Sverige

Atmosfären på Isaberg Camping är trivsam och mysig.

Närheten till restaurang som även erbjuder avhämtningsmeny får plus i kanten, det ökar komforten de gånger vi vill slippa laga mat. Helhetsintrycket blir att den som vill idka vintersport i södra Sverige kan finna ett litet mysigt resmål på Isaberg, med reservation för missarna som jag har nämnt ovan.

 

(Ur Husvagn & Camping 2/2006)

FAKTA
Isabergs Camping och Fritidsby, F21, 330 27 Hestra
E-post: info@isaberg.com
Telefon: 0370-33 57 00
Hemsida: www.isaberg.com

Antal platser: 86, varav 72 platser med uttag för el och tv.
Pris per dygn: 195 kronor, plus 50 kronor för el och tv fram till 4 april 2009.
Pris längre vistelse: 3 000 kronor/månad samt 7000 kronor för säsongsplats 081128-090406.
Öppettider: året runt.
Vägbeskrivning: Vid väg 26 cirka sex mil sydväst om Jönköping.
Gps: Lat 5726212 Long 1337453

Övrigt
Skidanläggningen har åtta nerfarter i svårighetsgrad från svart till grönt, samt 8 liftar. Belysning i samtliga backar. Skidshop finns där du kan hyra eller köpa utrustning.

För längdskidåkning finns 18,5 kilometer preparerade spår i omgivningen.

Angränsande Algutstorpasjön ger möjligheter till skridskoåkning och vinterfiske. Fiskekort, kartor och fiskeutrustning finns att köpa i receptionen.

Campingpatrullens betyg

Skalan är 1-10, och 5 utgör godkänt men inte mer

Läge – 7

Service – 5

Standard på gemensamma anläggningar – 6

Handikappanpassning – 1

Skötsel av gemensamma anläggningar – 5

Lekplats – 6

Campingtomt/uppställningsplats – 6

Säkerhet – 6

Miljö – 7

Helhetsintryck – 7

Summa poäng: 56

Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen.

Skön vintersport i södra Sverige
Skön vintersport i södra Sverige
Skön vintersport i södra Sverige

Rulla till toppen