Alhambra – Ett jordiskt paradis i Spanien

Publicerad: 2007-08-24   Uppdaterad: 2023-04-18

När sju nya världsunika underverk ska utses, ska man inte bli förvånad om befästningsanläggningen La Alhambra i sydspanska Granada finns bland vinnarna. Harmonin i miljöerna talar för det.

Väl på plats är det lätt att förstå varför, för maken till den harmoni som såväl byggnader, utsmyckningar och trädgårdsanläggningar uppvisar här får man leta efter – utan att någonsin finna den! La Alhambra, ”det röda” spelar i en egen division. Trots att murarna idag snarare är bruna än röda.

Det hela började år 711 då morerna (araberna) erövrade Gibraltarsundet för att sedan slå sig ned på en kulle i det som idag är staden Granada. För att säkra platsen mot angrepp restes murar kring den lilla staden som under de kommande århundradena kom att byggas ut alltmera – i den arkitektoniska stil som var förhärskande i arabvärlden.

Idag är La Alhambra den enda anläggning i Europa som genomgående kan uppvisa denna moriska stil. Genom att hysa La Alhambra inom sina stadsgränser kom staden Granadas politiska betydelse snabbt att öka, eftersom hela södra Spanien kom att ingå i den så kallade Nazarite-dynastin, vars härskare bodde just här i La Alhambra.

En maktfaktor som kom att dominera området till 1492, då den muslimska kung Boabdil tvingades avstå makten till det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella. Alltså samma år som de båda finansierade en seglats i västerled – med italienaren Kristoffer Columbus vid rodret

Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien

Förståndigt nog insåg kommande generationers makthavare La Alhambras värde och bevarade det i ett sådant skick att stadens myndigheter, i takt med turismens ökande betydelse, kunde öppna anläggningen för allmänheten i början av 1920-talet. Därför kan också nutida besökare glädjas över och njuta av den enorma prakt och skönhet som anläggningen uppvisar.

Det går att köra bil ända upp till anläggningen, men de flesta besökare väljer ändå att lämna bilen kvar vid hotell eller campingplats, för att sedan resa med stadens utomordentliga kollektivtrafik eller taxi. Från centrum utgår det också speciella bussar som för en billig penning tar dig upp till La Alhambra.

Vid den pampiga entrén kan du välja att delta i en guidad tur eller göra besöket på egen hand. En guidad tur ger naturligtvis besöket ett helt annat innehåll, men blir samtidigt betydligt dyrare än den vanliga entrén. Barn under åtta år går in gratis.

Själva väljer vi en vanlig biljett och ger oss sedan på egen hand av i sakta mak in på det elva hektar stora muromgärdade området. Redan efter en kort stund möter oss en otroligt fascinerande utsikt över Granadas myller av hus och människor, samtidigt som vi blir ordentligt förvånade över den enorma trädgårdsprakt i form av blommor, klippta buskar, mäktiga träd och strömmande vatten som omger oss likt grönskande oaser.

Det är lätt att förstå den harmoni och tillfredsställelse med livet de måste ha känt som bekymmerslösa vistades i denna miljö i stort sett hela sitt liv – avskilda från den hårda verkligheten i Granada där tjänstefolket tvingades leva. Fram till början av 1900-talet var också trädgården omgärdad av en extra mur, för att garantera aristokratin en fullständig intimitet när de vistades i den. Vi kan förstå hur vackert här måste vara när rosorna står i sin yppersta prakt omgivna av en mångfald av vattenformationer som sprutar, rinner och stilla porlar överallt.

Det som utmärker byggnaderna är den fantastiska ornamentik som närmast översållar dem med prakt och som för oss som valt att besöka platsen utan guide egentligen bara blir till innehållslösa dekorationer, men som naturligtvis innehåller mycken symbolik och kulturella hänvisningar som går oss helt förbi.

Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien

När vi står i sultanens eget rum, det rum där Ferdinand och Isabella kom att ta beslutet om att stödja Columbus i hans reseambitioner, känns verkligen de historiska vingslagen på ett ytterst påtagligt sätt. Det var alltså här beslutet fattades, det beslut som skulle komma att förändra hela vår världsbild. Däremot får vi inte alls samma påtagliga känsla när vi besöker Lejongården, anläggningens i särklass mest berömda plats som av många ses som något av det vackraste mänskligheten någonsin skapat.

Snarare skulle jag nog vilja ge en eloge till de fotografer som på olika sätt under årens lopp lyckats med konststycket att ge platsen en så imponerande framtoning. Jag, som aldrig annars brukar ha svårt att växla från realitet till fantasi i historiska miljöer, har nu påtagligt svårt att frammana bilden av undersköna haremsdamer samt moriska kungar och andra dignitärer i lågmälda samtal bland de smäckra pelarraderna för mitt inre. Tyvärr!

Besöket avslutar vi, som de flesta andra i det så kallade kaserntornet, som skänker oss en 360-graders vy över det omgivande kuperade landskapet, med Sierra Nevadas snöklädda toppar i norr och ett hav dolt i dis närmare 80 kilometer bort i söder.

Trots besvikelsen över Lejongården, så är vi mycket nöjda med vårt besök på La Alhambra. Ett besök som i alla fall vi ser som något av ett måste, när man är på resa i Andalusien.

Och sedan, något hundratal meter under La Alhambra breder staden Granada ut sig med all sin prakt och kulturella mångfald. Ett skäl så gott som något för att stanna ytterligare ett par dagar i grannskapet.

FAKTA
Turistinformation: www.alhambra.org

Camping:
Camping Alhambra Aguars Blancas
Hemsida: www.campingsonline.com/alhambraaguasblancas/

Kuriosa:
När kung Boabdil lämnat över La Alhambra till spanjorerna 1492 och gråtande reste därifrån lär hans mor i vredesmod sagt honom: ”Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde hålla som en man”.

(Ur: H&C 10/06)

Av: Av Staffan Knutsson

Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien
Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien
Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien

Rulla till toppen