Var tredje husbil underkänd vid besiktning

Publicerad: 2015-09-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Högre andel husbilar än husvagnar fick underkänt av Bilprovningen under 2014, trots att husbilarna generellt är yngre än husvagnarna. 32 procent av alla husbilar och 27 procent av alla husvagnar som Bilprovningen kontrollerade förra året fick underkänt. – När vi nu för första gången presenterar besiktningsstatistik för husbilar ser vi att andelen underkända totalt är 5...

Högre andel husbilar än husvagnar fick underkänt av Bilprovningen under 2014, trots att husbilarna generellt är yngre än husvagnarna.

32 procent av alla husbilar och 27 procent av alla husvagnar som Bilprovningen kontrollerade förra året fick underkänt.
– När vi nu för första gången presenterar besiktningsstatistik för husbilar ser vi att andelen underkända totalt är 5 procentenheter högre för husbilar än för husvagnar, trots att de är mycket yngre. Visserligen har husbilar fler kontrollpunkter, men vi tycker att detta ändå är anmärkningsvärt – inte minst med tanke på att husbilar ökar i popularitet och allt fler väljer att köpa en husbil framför en husvagn, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning.
Av de husbilar och husvagnar som underkändes med krav på efterkontroll var den vanligaste orsaken brister i bromssystemet, främst till följd av ojämn bromsverkan och kort rörelsereserv i bromsen.

Bilprovningen kontrollerade totalt drygt 18 000 husbilar och 24 000 husvagnar under 2014. Genomsnittsåldern var 12 respektive 21 år.

Husbilar med en totalvikt upp till 3 500 kilo kontrollbesiktas första gången efter tre år i trafik, andra gången efter fem år och därefter varje år. Husbilar med totalvikt över 3 500 kilo kontrollbesiktas senast ett år efter det datum som fordonet togs i bruk och därefter årligen. 

Husvagnar kontrollbesiktas första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.

I vilket län blev flest husbilar och husvagnar underkända?
Andel godkända och underkända husbilar och husvagnar län för län 2014.
Källa: Bilprovningen

Video: Bilprovningens expert ger råd om campingfordon

Rulla till toppen