"Vildmarksvägen". / av Leknes

 • 24 svar
"Vildmarksvägen".
2011-08-16 kl 10:07

Jag rekommenderar verkligen en tur på den s.k. Vildmarksvägen. Den startar i Strömsund och avslutas i Vilhelmina eller tvärtom.
Vägen kantas så gott som hela vägen av sjöar, vattenfall, forsar och fjäll.
Du kommer att förundras över bl.a. Trappstegsforsen utanför Saxnäs och vägen över Stekenjokksfjällen, en sträcka på flera mil på kalfjället.
Du passerar bl.a. Stora Blåsjön, Ankarede, Saxnäs och Gäddede.
Ta en liten avkrokstur till Fatmomakke och besök samernas kyrka med alla sina kåtor. Marsfjället och Fatmomakke är omskrivet i Bernard Nords romaner om det hårda livet för nybyggarna i detta område. Varför inte läsa någon om dessa böcker före Fatmomakke-besöket?
Det finns massor med underbara fricampingsplatser efter vägen.

Bild
En av mina fricampingsplatser efter Vildmarksvägen.

Bild
Trappstegsforsen utanför Saxnäs.

Bild
Fatmomakke

Bild
Vägen över Stekenjokksfjällen

2011-08-16 kl 11:13

Hej,
jo, denna vägen resa vi regelbundet när vi är i Norrland – vägen är helt fantastisk och självklart gäller det med "fricamping" här eller små "naturcampings" också.
Bra för vandringsturer, blåbärsturer, ren-spaning osv. – natur-pur, tystnaden och en mycket fin utsikt över fjället.
Jag längtar så mycket om det....
Avatarbilden är fotograferad i Stekenjokk-område!
MvH från Tyskland – Kabe-Tyskland

2011-08-16 kl 15:29

Hej kabe-tyskland!
Ja, det blir så mycket att smälta, när man åker denna väg, att man behöver åka Vildmarksvägen flera gånger för att se sig mätt.

Ett litet tips: Ta en termos med kaffe och saft till barnen samt lite smörgåsar i lilla ryggsäcken och gör en mini-fjällvandring, när Ni stannat i Stekenjokk-fjällen.

2011-08-16 kl 16:45

Hej Leknes,
ja, så gör vi det ofta – med övernattning på Stekenjokk-plateau med lite grann eldning och grillning på kvällen och en vandring med kaffe osv., plockar blåbär och hjortron och har det bara bra.
Har läst att man i framtiden uppbyggar gruvan där uppe igen – hoppas det finns inte så stora förstörningar för naturen och alltid plats för fricamping i denna område.
Hälsningar till Sverige!
Kabe-Tyskland

2011-09-21 kl 10:41

Leksnes ,där åkte vi i sommras!!Vad kul att se bilderna.Gubben har också läst B. Nord så det var kul att se denna vackra natur.Längtar också dit,vi kommer nog åka upp 2012 också.har ni fler bra tips så skriv gärna.

2012-01-13 kl 23:38

Tack för de fina tipsen på Vildmarksvägen. Vi hade tänkt oss till Lofoten i Juni och det verkar bra att åka över Mo i Rana och ner mot Vilhelmina på tillbakavägen. Jag har åkt vägen över Stora Blåsjön för många många år sedan och jag vill minnas att den var vacker och det ser man ju på era bilder. Är det inte vår snart!!!

2012-01-14 kl 00:12

När jag tittar på kartan ser jag att det finns en väg från E12 i närheten av Umnäs och över Dikanäs och ned till Statlon där den kommer på vägen mot Stekenjokk. Verkar vara en närmare väg än över Vilhelmina, men hur är vägen man vill ju helst inte hamna på grusvägar allt för lång sträcka. Någon som har åkt den vägen?

2012-01-14 kl 13:46

Hej
Litet tips bara,ha alltid mycket bränsle,tror det var 2010 vi åkte där sist,då var dieseln slut på fjällmackarna så det blev att tanka dunk i Dikanäs för att ta oss till Stalon där macken är "lite" större.
Håller med fin natur,lite "skumpig" väg på sina ställen bara så kör sakta och njut av utsikten ;)

"frimanzon",ja vet inte hur första biten av vägen är där,många år sen vi åkte där i min ungdom,tror det var grus..men från dikanäs är det iaf asfalt ner till stalon..
men hursomhelst är det en väldigt fin plats att stå vid bron över vattnet strax söder om Dikanäs om ni tar den vägen.

2012-01-14 kl 14:50

Kul Snövit. Precis på den platsen som Du beskriver, har vi stått flera gånger. Där vid bron fiskar gärna ortsbefolkningen. I närheten av Dikanäs ligger en mycket vacker plats - Matsdal.
Nu är det många år sedan vi var där, så det kanske inte är sig riktigt likt. Vet alltså inte om man kan ställa sitt ekipage där. Fråga i affären i Dikanäs. De vet.
Inte långt från Dikanäs ligger Kittelfjäll, nu för tiden ett populärt skidparadis. Kan kanske vara kul att se.

2012-01-14 kl 15:20

jodå,det går att stå där om inget hänt senaste året,troligen inte :)
kittelfjäll är fint,ligger efter sagavägen: http://www.sagavagen.se/start/start.asp ,men minns ja inte fel var sträckan i sverige trevlig men en bit in i norge väldigt tråkig,bara skog..

2012-01-14 kl 15:23

Tack för tipsen. Det är nog rätt att tänka på att tanka ordentligt. Man är ju van att det skall finnas mackar överallt men så är det ju naturligtvis inte uppe i fjällvärlden. Jag hade en Saab 9-5 med automat förut och den sörplade ju i sig en hel del. Jag har köpt en Passat TDI nu så jag hoppas på bättre aktionsradie.

2012-01-14 kl 17:06

Jag rekommenderar, att Du vänder vid Kittelfjäll.
Det finns inte mycket att se på norska sidan. Dessutom blir vägen dålig.

Information om Dikanäs hämtat på Google:
Dikanäs (sydsamiska Gäjka) är en småort i Vilhelmina kommun. Där finns grundskola med upptagning från omkringliggande byar (Kittelfjäll, Henriksfjäll, Grönfjäll, Matsdal, Bergland m.fl.) I Dikanäs finns även två livsmedelsaffärer, en diversehandel, en bensinstation, internetcafé och turistinformation. Camping och stugby med matservering finns ca 3 km från byn. Sagavägen passerar genom byn. Dikanäs har en aktiv bygdeförening som under sommaren genomför många gratis aktiviteter som alla kan delta i.

2012-01-15 kl 11:33

Vägen Stalon - Dikanäs är Mycket Bra, relativt nybyggd på sina ställen. macken i Stalon... lita inte på att den är öppen, det varierar med vilken som äger den för tillfället. Tanka när Du ser en mack, även om Du har halv tank kvar, om Du inte känner väl till var mackarna finns.

2012-01-15 kl 12:05

Twin skrev:
Vägen Stalon - Dikanäs är Mycket Bra, relativt nybyggd på sina ställen. macken i Stalon... lita inte på att den är öppen, det varierar med vilken som äger den för tillfället. Tanka när Du ser en mack, även om Du har halv tank kvar, om Du inte känner väl till var mackarna finns.


Ok,tråkigt,har gubben sålt macken?
Han hade ju macken ett bra tag och bodde i huset bredvid,trevlig som attan om man kom med husbil.
Blev ju rånad i våras,gav han upp då och köpte husbil som var hans dröm?
Förövrigt den minsta mest välsorterade macken jag varit på ;)
Det går att tanka Diesel ibland i Dikanäs(2010) om det krisar,dom har liten reserv,lite dyrare o med dunk som sagt så det är inget man gör om man inte måste..

2015-03-08 kl 19:42

ok . nu är det 2015 !
så några nya uppdateringa på "vildmarksvägen "?
några nya erfarenheter ?
något ? någon ? vill gärna läsa lite då vi funderar på att ta vagnen dit i sommar.

2015-03-08 kl 23:15

Vi åkte där 2013 och 2014 och det är fortfarande en härlig naturupplevelse. Det behövs nog minst två omgångar för att hinna med allt? Eller lång semester. Vill man göra nåt annorlunda kan man också åka enkel väg in från Dorotea till vägs ände vid Borgafjäll. Borgahällen (bild till vänster) går inte av för hackor. Har dock fortfarande inte tagit mig upp på den. Gubbhögens "camping" mellan Strömsund och Gäddede är trevlig. Gäddede camping helt ok. Fina fricampingplatser söder om Stekenjokk och på stekenjokk. Goda våfflor på norgefarargården och fantastiskt gott rökt fläsk utanför Vilhelmina. Lite dåligt med bra stoppställen mellan Stekenjokk och Vilhelmina. Med undantag för trappstegsforsen naturligtvis.

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2015-03-09 kl 12:55

Jorms fiskecamping som ligger ända nere vid Jormvattnet. Den har vi besökt flera gånger, är ett måste om vi åker vildmarkvägen. Från fiskecampingen är det ca.tre mil till Stekenjokk.Finn en liten matbutik och tankställe där.I år ska vi besöka ett cafe`vid Klimpfjäll Norgefarargården är skyltat.Ska ligga myckert vackert uppe på en höjd.Tar gärna emot tips om fricampingar efter Vildmarksvägen.

2015-03-09 kl 13:39

Vi kommer med husbil,nån har sagt att vägen är dålig,men det var för ett par år sen vi hörde det,så vi har avvaktat med att ta den turen,men nu är vi sugna på Vildmarksvägen.Vi hoppas att vägen är farbar även för husbilar.

2015-03-09 kl 14:07

Det är inga problem, åkte där i somras. Gennerelt är de bättre änE4an runt Stockholm. Bodde en stund i Saxnäs när jag var liten. Från Stalon och uppåt finns det ställen att stå på lite överallt. Åkte i somras in till norge i norra ändan av blåsjön, grusväg en mil eller så sen fin men lite smal asfaltväg på norska sidan. Var underbart vackert! Tankade i Vllhelmina och nästa gång efter E6an i Norge, fans även bensin i blåsjön. I Saxnäs ska ni ta er tid att stanna på Ricklundska gården och få Saxnäs historia och ett fantastiskt konstnärshem som även är en stiftelse som konstnärer kan komma och bo i och alla ska lämna ett verk eftersig. I dag finns en fantastisk samling av svensk konst där.
En lunch på Saxnäsgården kan rekomenderas sitta och titta ut genom de stora panoramafönstrena över kultsjön och marsfjället är helt underbart.
Kör upp till Satsfjället och ta en vandring upp på mot fjället och den undebara utsikten därifrån.

några förslag utanför de vanliga i brochyrena.

2015-03-09 kl 22:03

Vägen är hur bra som helst. Timmerbilarna kan va lite besvärliga. Fick ett rejält stenskott förra sommaren (ny ruta). Fast normalt annars får de inte köra på sommaren.
Hällingsåfallet är läckert. Stanna gärna på nedre parkeringen och promenera upp genom ravinen. Fika och titta på fin Keramik hos Frostvikens keramik.
Strax över Norska gränsen utanför Gäddede finns en fin badstrand och vill ni spana efter björn kan ni stå en natt bakom grustaget vid Muruelva (Vi hade tyvärr ingen tur).

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2015-03-10 kl 19:06

funderade på att börja i strömsund sen vidare mot gäddede, kanske en tur in mot namnsos, vad tror ni? några tips.?godbitar?

2015-03-10 kl 22:59

Gyllbyjonas skrev:
funderade på att börja i strömsund sen vidare mot gäddede, kanske en tur in mot namnsos, vad tror ni? några tips.?godbitar?


Ovan nämnda

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2015-03-11 kl 19:43

japp.låter som flera bra upplägg.
så nu skall det funderas och planeras.

2016-01-08 kl 13:11

En kanon fin tur. Synd de renoverade vägen sommaren 2015 och vi fick köra på bärlagret i 40km/Tim. Men det gick och Trapstegsforsen var fantastisk.
Allt i strålande sol!

Kör Subaru Forester med en Solifer 560 Artic pimpad med solceller.
CC 100556
 • 24 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206