Lätt att vara turist i Rumänien

Publicerad: 2012-05-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Om det inte vore för Ceausescu hade Rumäniens landsbygd varit lika utblottad som resten av järnridåns land. Diktatorn var besatt av skogen och avsatte stora områden för att trygga sin egen jakt. Folket svalt och diktatorn stormtrivdes. Kvar blev vargen, björnen och de vidsträckta vidderna. Idag är det ett ypperligt resmål för dig med husbil...

Om det inte vore för Ceausescu hade Rumäniens landsbygd varit lika utblottad som resten av järnridåns land. Diktatorn var besatt av skogen och avsatte stora områden för att trygga sin egen jakt. Folket svalt och diktatorn stormtrivdes. Kvar blev vargen, björnen och de vidsträckta vidderna. Idag är det ett ypperligt resmål för dig med husbil eller husvagn.

Lyckligtvis är diktatorn borta, förtrycket minimerat och framtidsutsikterna goda. Åtminstone om man skall se till de unga rumäner som syns på huvudstadens gator. Där är tyska lyxbilar numera lika vanliga som de gamla Ladorna var på kommunismens tid.

Lätt att vara turist i Rumänien

Hastigheten är låg på vägarna och utsikten underbar.

Som husvagnsåkare från Sverige är det lätt att turista i Rumänien. Vägarna är bra även om de inte uppfyller motorvägsstandard mer än längs några partier. Vägpirater existerar inte alls.

Lätt att vara turist i Rumänien

Ibland är det trångt bland tälten.

Campingplatserna är bra och många drivs med holländsk ledning.Undvik de rester som finns kvar sedan kommunismens tid och sök efter nya guldkorn för både dig och bilen.

Fortfarande är det billigt i Rumänien. Så länge du håller dig borta från lyxhotell och enorma turistrestauranger så lever du riktigt billigt. Att hyra en lägenhet som rumän kostar inte mycket mer än en knapp tusenlapp i månaden. Förvisso samma kostnad som hela arbetarlönen och det är inte svårt att räkna ut att vanliga lönearbetare har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Det berättar åtminstone guiden i Brasovs svarta kyrka som kvittar lönen mot hyran på 100 euro. Sällan är huvudstäder värda besväret att åka till med husvagn men i Bukarest är det precis tvärt om. Det är enkelt att ta sig in och de stora boulevarderna sväljer enorma mängder fordon ända tills det står alldeles stilla. Och då är det stopp!

Lätt att vara turist i Rumänien

Caru cu Bere är Bukarests äldsta ölhall.

Räkna med timmar i kö och välj istället allmänna kommunikationer eller taxi och låt den egna bilen stå. Fastnar taxin i trängseln är det bara att tacka för resan och kliva ur.

Det finns pubar över hela huvudstaden och vackra promenadstråk för den som har spring i benen. Missa inte den underbara ölhallen Caru cu Bere som är landets äldsta ölhak med 132 år på nacken.

Målningarna i taket är imponerande och stolarna är inte lediga i många sekunder innan nästa köande gäst tar vid. Restaurangen serverar utsökt mat och det mesta handlar om traditionella rumänska rätter med hög fetthalt och total avsaknad av både GI och nudlar. Till Rumänien åker man knappast för hälsans skull och lite fett i maten kan väl ändå inte skada.

Bortsett från jakt och natur var Ceausescu besatt av Paris och den franska huvudstadens charm och pampiga boulevarder. Han bestämde sig fort och behövde aldrig tänka på konsekvenserna. Bukarest skulle bli som Paris och Seine återskapades genom att man ledde om floden Dâmbovita i ett tunnelsystem, något som skulle bli ett av landets största ingenjörsprojekt.

För att säkra vattenflödet till floden lät han anlägga en enorm damm på andra sidan floden väster om Bukarest. Är du intresserad av att se sjön Dâmbovita så ta metron till Crângasi- stationen så ser du enkelt dammen knappt fem hundra meter bort.

Lätt att vara turist i Rumänien

I början av 1980-talet lät Ceausescu uppföra parlamentshuset som ursprungligen fungerade som presidentpalats och säte för den centrala kommittén. En sjättedel av Bukarest revs, bland annat 12 kyrkor, tre tempel, två synagogor och 7000 hus, för att ge plats åt det enorma huset som idag räknas som världens näst största byggnad efter amerikanska Pentagon.

Totalt arbetade över 700 arkitekter och 20 000 man i skift för att färdigställa det enorma huset i tolv våningar och med mer än 3100 möblerade rum. Totalt uppskattas kostnaden för projektet till drygt 300 miljarder kronor.

Lätt att vara turist i Rumänien

Från Bukarest fortsätter vi norrut mot Brasov och den lilla staden Zarnesti någon timme ut på landsbygden. Trånga gator av packad jord snirklar sig fram mellan rader av gamla Transsylvanska hus. Tomter omgärdade av höga staket med vackra grindar av trä. Utanför på gatan används fortfarande häst och vagn.

Hästarna arbetar hårt och likheten med den svenska landsbygden på 1910-talet är övertygande. Äldre män släpar på en gammal cykel, nedlastad av varor och odlade grönsaker. Bilarna är få och de som finns är hårt ansatta gamla rumänska Dacias.

Du kan vandra en hel eftermiddag längs huvudgatan genom Zarnesti. Följa den långa vägen och passera den Ortodoxa kyrkan, trämassafabriken, cirkla dig runt på postens torg och titta tillbaka längs den långa gatan utan att se ett enda neonljus. Idag bor det 26 000 människor i Zarnesti. Människor som tidigare arbetade på cykelfabriken som finns i staden.

Den stora fabriken som är orsaken till att turister hållit sig borta sedan diktaturen föll. Fabriken som från början tillverkade cyklar men som under andra världskriget började tillverka vapen och ammunition. Intresset för den rumänska vapenindustrin var låg även under den kommunistiska tiden.

Lätt att vara turist i Rumänien

I Zarnesti utanför Brasov finns rovdjursprojekt som värnar om djurens fortlevnad.

Människor blev utan arbete och fabriken som under glansdagarna sysselsatte 13 000 personer har idag bara en bråkdel anställda. Stadens ekonomi är hårt belastad och i skuggan av ekonomisk obalans växer nya marknader. Turismen växer i Rumänien och orsaken är de vilda djuren. Rumänien har Europas största population av björn och varg.

På en yta av mindre än 70 000 kvadratkilometer (dubbla Jämtlands storlek) lever nästan tre tusen vargar, fem och ett halvt tusen björnar och fem miljoner människor.

Vargarna passerar varje natt genom stora städer och i närbelägna Brasov ordnas ibland kvällsturer för turister där besökarna kan se när björnarna traskar in i staden om kvällen och letar mat i soptunnorna. Rovdjursturismen växer och resultatet blir att rovdjuren fredas och den rumänska ekonomin stärks.

Tillbaka i Zarnesti berättar familjen Mosorel om satsningen på turismen.
– Det var enda vägen ur den bistra ekonomin, säger George, fadern i familjen. Under några år har de tillsammans byggt upp det bästa gästhuset i hela Zarnesti. Med toalett på varje rum, med varmt rinnande vatten, med stadig frukost och rumänsk husmanskost efter västeuropeisk stil.

– Följ med ner i källaren skall jag visa er, säger George och springer vidare ner i källaren.
– Titta, säger han och pekar på en rund metallbehållare. Jag har gjort den själv. Georges dotter översätter och ibland hinner hon inte med. George pratar för fort och orden försvinner i översättningen.

– En varmvattenberedare. Vi hade inte råd att köpa en så jag tillverkade en egen variant. Det var inte svårt. Jag gör allt själv, säger George. Jag är rörmokare, snickare, bonde, allt.
Stoltheten lyser och George vill genast ut på bakgården.
– Ni måste titta på sågen. Jag sågar allt virke själv.

Lätt att vara turist i Rumänien

Svarta kyrkan i Brasov.

Vi rullar tillbaka mot Brasov och letar efter campingplatsen Omplex Dirste en bit utanför stan. Brasov är utan tvekan en av Rumäniens mest besökta städer. Svarta kyrkan (black church) är huvudattraktionen i stan, men även torget och shoppingen lockar besökare.

Det finns gott om trevliga restauranger, inte minst i mysiga medeltida källarvalv och sommartid också på gator och torg. Svarta kyrkan som anses vara den största gotiska kyrkan mellan Wien och Istanbul används fortfarande av tyska lutheraner och byggdes mellan 1383 och 1477.

Den svarta fasaden är gigantisk och lite här och var sitter varningsskyltar som varnar för rasande stenar. Klocktornet på kyrkan är imponerande och klocktavlan härligt färgglad. ”En färgklick som tillkommit under senare år, låter guiden meddela.”

När du ändå är i stan får du inte glömma slottet i Bran som anses vara Draculas eget. En uppgift som är fullständigt fel vilket turistindustrin förnekar. ”Precis, säger en gumma med sjalett – där uppe bodde Dracula.”

Lätt att vara turist i Rumänien

Camping vid Svarta havet. Bli inte överraskad om rumänerna går nakna på stranden.

För dig som saknar bad och strandliv kan en tur till Svarta havet vara att rekommendera. Kusten är inte alls lika utvecklad som i grannlandet Bulgarien, men betydligt trevligare och på något sätt mer genuin. Bli inte överraskad om rumänerna kastar av sig kläderna och går nakna på stranden. Nakenbad är vanligt och till skillnad från Sverige är nudistbadplatser ovanliga och nakenbadarna trängs bland oss vanliga badgäster.

Vid vattnet finns två campingplatser som går att boka genom Europacampings website i England, och betydligt fler om du bara åker dit. Räkna inte med någon lyx, men å andra sidan får du nära till badet och en skön dusch på kuppen.

Skall du hinna se Rumänien grundligt så få du räkna med att spendera åtminstone fyra veckor i landet, gärna sex. Åk då norrut till Sighisoara och låt dig omfamnas av den medeltida stadens skönhet. I varje gathörn står greve Dracula på vakt och varje restaurang gör sitt yttersta för att övertyga om att greven utsett deras hak till stadens bästa.

Lätt att vara turist i Rumänien

Det är inte ovanligt att rumänerna drar fördel av greve Dracula.

Kanske inte så konstigt eftersom det var just i Sighisoara som realitetens greve Dracula, Vlad Tepes en gång föddes. Fortsätt norrut mot gränsen mot Moldavien och spendera några dagar i vildmarken, glid ner i ett skönt spa och passa på att slappna av.

Innan du lämnar Rumänien får du inte missa staden Oradea som med sin 1800-tals elegans och två centrala torg imponerar stort. Från Oradea är det sedan raka vägen Ungern, Budapest och Wien. Två dagar senare är du hemma.

Lätt att vara turist i Rumänien

FAKTA
Ta dig dit: Det är en bit att åka och satsa på att rulla genom Tyskland och vidare in i Ungern på resan till Rumänien. Att välja att åka genom Polen, Slovakien och Ungern tar längre tid, men är i och för sig betydligt roligare.

Campingplatser: Du hittar de flesta på webbadresserna www.eurocampings.co.uk och www.romaniatourism.com
Oroa dig inte för att du inte skall hitta någon camping, de finns överallt och tar alltid emot dig som besökare. Priset är mellan 80 kronor och 200 kronor per ekipage och natt beroende av plats och säsong. Det är tillåtet att campa längs vägen, men av säkerhetsskäl bör du undvika detta.

Äta och dricka: Lokal mat är billigt. Testa korv och goda grytor. Lokal öl är ett måste. Rumänien tillverkar också eget vin.

Att köpa: Hantverk, skålar, keramik och ullprodukter.

Bästa tiden: Sommarhalvåret. De flesta campingplatser öppnar i slutet av april och stänger i slutet av oktober.

Valuta: RON (Rumänska lei) 100 kronor är ca 35 RON

Guideböcker: Lonely Planet Romania & Moldova från 2007 eller Insight Guides från 2007.

Mått på husvagnen: Tillåtna mått i landet är höjd 4 meter, bredd 2,75 meter och längd 10 meter.

Köra bil: Högertrafik. Du skall kunna uppvisa EU-körkort (med andra ord svenskt). Du måste också ha med dig bilens och husvagnens registreringsbevis och gröna kort från försäkringsbolaget.

Drivmedelskostnad: 95-oktanig bensin kostar runt 9,50 kronor per liter och diesel cirka 9 kronor per liter. (2007)

Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien

Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien
Lätt att vara turist i Rumänien

Rulla till toppen