Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå

Publicerad: 2020-06-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Nämn ordet vintervagn och de allra flesta tänker Kabe och Polar. Det finns emellertid flera varumärken som har utrustat sina husvagnar för alla de fyra årstiderna. Ett av dessa är tyska Dethleffs och deras modellserie Generation Scandinavia.

Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Båda sängarna står bredvid varandra.

Totalt finns det fem olika Generation Scandinavia och anmärkningsvärt är att tre av dem är byggda för barnfamiljer med tillhörande våningssäng. 

En av dessa har vi kikat närmare på – 595 RK – som har våningssängen i akterpartiet tillsammans med föräldrarnas franskbädd. För många är detta den mest praktiska lösningen, i varje fall så länge som barnen är riktigt små och vill ha närhet till mamma och pappa.

För att kunna titulera sig vintervagn ska en utkyld husvagn vid 15 minusgrader kunna värmas upp till 20 plusgrader inom loppet av fyra timmar.

För att det ska fungera krävs ett och annat, som i detta fall omfattar bland annat XPS-isolering (34 millimeter tjocklek i väggar och 42 millimeter i golvet) och ventilationssystemet AirPlus som före-bygger att kondens bildas. 

I byggnadskonstruktionen noterar vi även att vattenledningarna ligger intill värmerören och därmed skyddas de från köld. Avloppstanken är både uppvärmd och isolerad, och sist men inte minst: Den här husvagnsserien är även utrustad med Aldes vattenburna värmesystem, vilket också inkluderar golvvärme. 

Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Stort kök med både brännare, kokplatta och gasolugn.

Det sistnämnda kan även styras långväga från vagnen via iNet Box.

Vi inleder med ett varv runt 595 RK som visar sig ha stödben med stora fötter, dragstångsskydd, aluminiumfälgar samt reservhjul i gasolkofferten. Det sistnämnda är inte vanligt förekommande. 

Bakrampen ser ståndaktig ut och ger en premiumkänsla tillsammans med den släta karossplåten.

Kupéinsteget är lågt, vilket får anses positivt i en husvagn som är anpassad för barnfamiljer. Lägg dessutom till att entrédörren är 70 centimeter bred.

Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Här är det hög komfort med schäslong och nackstöd.
Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Utdragbar trådback gillas.

Generation Scandinavia har en modell med det just nu ultrapopulära frontköket (695 BQT), det är ej denna. I gengäld finns det en extremt rymlig soffa allra längst fram. Den är dessutom utrustad med en del som liknar en schäslong. Och skulle det exempelvis vankas saft och bullar, ja då får utan tvekan ett sjumannalag i knatteserien plats. Så pass stort är utrymmet. 

Här finns även nackstöd i hörnen samt läsbelysning som löper på skena. 

Att säga all-inclusive om den här husvagnsserien är kanske att ta i. Späckad med teknik och extrafunktioner är mer passande. Här kombineras nämligen modern dekor med hög komfort och användarvänliga funktioner. Golvet är gråspräckligt, möbelmodulerna har ljust träfaner medan
klädseln är gråvit.

Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Duschmöjlighet finns.

I köket noterar vi riktig spis med både kokplatta, brännare och ugn. Praktisk, utdragbar låda med trådkorg samt hela fem lådor under köksbänken och tre rymliga överskåp för tallrikar, kastruller och diverse livsmedel finns också.

Toalettutrymmet är tämligen litet, men likväl finns det duschmöjlighet, detaljer som krokar och tvålkopp, samt belysningsknapp på barnvänlig höjd. De små har vid sin våningssäng var sitt fönster och en läslampa samt bra utrymme med plats för exempelvis bok eller läsplatta. En tredje säng kan också appliceras till denna avdelning (tillval). 

Hur är det med packningsmöjligheter då? Samtliga överskåp har distansskiva och luftspalt, vilket hör till en vintervagn. Garderoben mäter 117/68/58 centimeter (höjd/bredd/djup) medan skrymmande persedlar enklast tar plats under antingen sofforna eller den franska sängen. Man kan även nå pryttlarna under sängen via en utvändig lastlucka.

Dethleffs Gen Scandinavia 595 RK: Utrustad från topp till tå
Rulla till toppen