Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping

Publicerad: 2017-05-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Du gillar camping men längtar efter en annorlunda upplevelse. Kanske slippa att släpa på all utrustning? Då ska du testa "glamping", en glamorös camping med all tänkbar lyx. Här är listan över de tio häftigaste campingställena.

Det ska sägas direkt att glamourös camping inte passar alla som gillar en mobil fritid. Men vill man uppleva något helt nytt och sätta guldkant på tillvaron – kanske fira något – då är ”glamping” något att prova på.

Glamorös camping blandar vildmarksliv med bekvämligheter som en skön säng, eget badrum och kanske privat jacuzzi. Givetvis får man betala en slant för all lyx, men det kanske det är värt?

Här är listan med de tio mest glamorösa campingställena världen över.

1. Whitepod, Schweiz

Ekokupoler i Alperna

I de schweiziska alperna kan man bo i ekovänliga kupoler som liknar vita igloos under vintermånaderna. Whitepod sparar inte på lyxen. I deluxekupolerna finns badrum, tv, kaffemaskin, minibar, gratis wifi och man kan få massage och frukost levererad till kupolen! Tillgång till bastu och restaurang som också erbjuder en vegetarisk meny. Under vintern kan man åka skidor – Whitepod har privata skidliftar – och på sommaren kan man istället vandra i Alperna. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• En kupol kostar från 3 460 kr per natt, frukostbuffé och eftermiddagste ingår i priset, whitepod.com

2.  Le Grand Bois, Frankrike

Ett bekvämt stopp på färden

Norr om Provence och öster om Rhône ligger det franska departementet Drôme som också är känt som ”the pre-Alps”. Här finns massor av vandringsstigar och möjlighet att utföra åtskilliga utomhussporter som skidåkning, klättring och mountainbike, och då passar det perfekt att Le Grand Bois Camping har sitt säte här. De rymliga safaritälten har sovrum, vardagsrum och kök med gasolspis och kylskåp. Det finns även tillgång till pool, wifi och en restaurang med bar. Tälten har inte separata duschar och toaletter, men det finns på campingområdet. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 520 kr/natt, le-grandbois.com

3. Perdue Hotel, Turkiet

Romantiskt tillhåll med jacuzzi

Bland kullarna i turkiska Ölüdeniz finns den romantiska oasen Perdue Hotel. Safaritälten har en stor dubbelsäng, luftkonditionering, duschrum och jacuzzi på terrassen där man kan se solen gå ner över bergen. Det finns endast åtta tält på området och personer under 18 år är inte tillåtna här. Mat serveras på en brygga i närheten där man äter tillsammans med de de andra tältgästerna. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 2 180 kr/natt, perduehotel.com

4. Loveland Farm, Storbritannien

Ekomedvetet nära kusten

Utanför byn Hartland på västkusten finns Loveland Farm vars kupoler är utrustade med soffor, kokvrår, öppen spis, duschar, toaletter och wifi. Det finns en hel del restauranger i närheten, och vill man vara med om äventyr kan man välja mellan bland annat surfing, dykning, wakeboarding och klättring. Farmen drivs av grön energi som solceller, återvunnen biomassa och komposterande toaletter för att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 1 100 kr/natt, lovelandfarmcamping.co.uk

5. Four Seasons Golden Triangle, Thailand

Hitta lugnet i den thailändska djungeln

I norra Thailand vid gränsen till Burma och Laos finns den här lyxiga glampingplatsen gömd i området Gyllene triangeln. Här kan man vandra i bambudjungel eller i bergen, och det finns ett reservat för elefanter som blivit räddade från gatorna i städerna. Deluxetälten har badrum, wifi, luftkonditionering, minibar, kaffekokare, egen bubbelpool och en fantastisk utsikt över sjö och berg. Det finns restaurang, bar och man göra dagsutflykter till byar och tempel. Eller ta en matlagningskurs, yoga- eller meditationsklass. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 16  260 kr/natt och då ingår alla måltider och flera aktiviteter, fourseasons.com/goldentriangle

6. Lanzarote Retreats, Lanzarote

Bo i mongoliska lyxjurtor 

På norra delen av Lanzarote finns ekoområdet Finca de Arrieta, som erbjuder boende i lyxvillor eller sidenfodrade mongoliska jurtor, som är inredda i indonesisk och marockansk stil. Båda har även egna kök och badrum och det finns tillgång till en soldriven pool på området. Vackra vyer över både hav och berg, 300 meter till stranden och möjlighet att bland annat vandra längs olika stigar, surfa och segla med katamaran. Området drivs av öns största gröna energisystem vilket gör att man kan lyxa till det på semestern utan att få dåligt samvete. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 1 050 kr/natt, lanzaroteretreats.com

7. Glacier Under Canvas, USA

Upplev det vilda naturlivet i Montana

En mil från nationalparken Glacier i Montana finns detta lyxiga campingalternativ dit du kan återvända efter en hel dags äventyr i naturen. Det finns flera olika tälttyper, men sviten har utöver sovrum och vardagsrum bekvämligheter som toalett, badkar och dusch. Det finns också en terrass precis utanför tältet. Under Canvas erbjuder utomhusaktiviteter i nationalparken som fiske, forsränning och ridning. Eller vandra med mäktiga vyer över vattenfall, glaciärer och höga bergstoppar. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 850 kr/natt, glacierundercanvas.com

8. Greystoke Mahale, Tanzania

Leta efter schimpanser i bergen

På en vit sandstrand vid Tanganyikasjön kan man bo i bandas, små trästugor med halmtak, med utsikt över sjön åt ena hållet och de mäktiga Mahalebergen åt det andra. Varje stuga har sitt eget badrum med toalett och dusch inom gångavstånd, och en övervåning som är till för avkoppling. Man äter i den stora mässen på stranden och längre bort finns det även en bar där man kan njuta av drinkar vid solnedgången. Varje dag anordnas vandringar i nationalparken om man vill leta efter schimpanser och se dem leka och leta mat. Man måste då vara tyst och får se dem på håll för att inte skrämma iväg dem.

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 6 170 kr/natt, nomad-tanzania.com/west/greystoke-mahale

9. Teapot Lane Glamping, Irland

Mysfaktor med irländsk touch

Beläget i Tawley på norra Irland finns den här sockersöta lilla glampingen Teapot Lane. Här erbjuds organiserade aktiviteter som ridning på stranden, chans att ta surflektioner eller bara koppla av på glampingens spa. På helgerna är inga barn tillåtna, men djur är välkomna. Välj mellan att bo i jurta, stuga eller en vintageinspirerad husvagn. Alla jurtor har en vedeldad spis som man kan koka te på. Det går att laga mat i den gemensamma stugan och toaletter och duschar finns på campingområdet. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 2 100 kr/natt, glampingireland.ie

10. EcoCamp Patagonia, Chile

Sov under stjärnhimlen i Patagonien

I nationalparken Torres del Paine kan man bo i lyxiga gröna kupoler som har takfönster så det går att se ut över stjärnhimlen innan man somnar. I kupolerna finns förutom badrum en miljövänlig vedspis och en öppen terrass. Vandra förbi glaciärer, vattenfall och snötäckta berg i nationalparken. Eller upptäck Patagoniens vilda natur och djurliv genom att paddla kajak, cykla eller rida, för att sedan varva ner och njuta av god mat i de tre gemensamma kupolerna. I en av dem kan man också utöva yoga. EcoCamp tar det ekologiska tänket på allvar och har vunnit priser för sin användning av grön teknologi. 

Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
Lyxcamping – både vildmarksliv, lyx och camping
• Pris från 1 900 kr/natt, ecocamp.travel/es

Artikeln är publicerad i samarbete med resetidningen Vagabond.

 

Rulla till toppen