Vi vill se vidare vyer / av Ingela Svenson

 • 3 svar
Vi vill se vidare vyer
2009-05-04 kl 14:36

Vi vill se vidare vyerDebatten om ställplatser är ytterst laddad. Det borde den inte vara. Rätt hanterad blir det en vinna-vinna-situation för alla parter. Att det ska vara så svårt att se.
Syftet med ställplatser är att ge campingfolk möjlighet till enkel övernattningsplats på resan. Att kunna vika av från allfarvägen, rulla in på en lättillgänglig plats, veva ner stödbenen eller dra handbromsen och övernatta tryggt och säkert. Det är grundläggande. En avgift som står i proportion till eventuell service, att betalas exempelvis som parkeringsavgift i automat. Konstigare är det inte.Men - en del campingvärdar är vettskrämda för den konkurrens de tror att ställplatser skulle vara till deras egen verksamhet. Därför agiterar de mot sådana platser. Genom idogt lobbyarbete har också många kommunala beslutsfattare lotsats in på dessa campingvärdars spår. Campingvärdarna i kommunen är starka skattebetalare, vi måste tillgodose deras intresse, har H&C fått höra från en del håll. Det dessa campingvärdar - och i förlängningen kommunfolk - inte förstår, är att campinggästers behov växlar mellan olika tillfällen. Ena gången är man på resa, och önskar bara en trygg plats att övernatta på. Kanske ett par nätter till och med. Men de som uteslutande väljer dessa ställen en hel semester är lätt räknade. Tids nog kommer behovet av den service campingplatserna ger. Kanske behöver man använda en tvättmaskin, kanske vill barnen rasa av sig på en fin lekplats. Eller att man efter några dagar på resande fot längtar efter en mysig plats för att slå sig till ro lite. I det läget är en fin camping guld värd. Det är här vinna-vinna-situationen uppstår. Ju mer campingresandet underlättas, desto större blir efterfrågan på trivsamma campingplatser för avkoppling och rekreation. Alltså har campingvärdarna mycket att tjäna på utbyggnad av ställplatser. Husvagns- och husbilsbranscherna vinner på att köparna får större möjligheter att utnyttja friheten som dessa fordon ger. Fler ställplatser gör på så vis produkterna ännu mer attraktiva. Kommunerna tjänar pengar på att gästerna stannar lite längre, och därmed spenderar en del av reskassan på orten. Förtjänsten trillar dessutom in under hela året, eftersom campingfolket är aktiva även när campingplatserna har stängt. Men för att se och förstå dessa samband krävs vidare vyer än egna kortsiktiga vinster. Därför efterlyser vi det hos berörda parter.

2009-05-04 kl 14:56

Kan inte sägadet bättre själv. Mycket bra skrivit...

2009-05-04 kl 16:06

Jeg er helt enig i det som redaktøren skriver, men hun glemmer et par saker. Det ene er Stellplatz beskrivningene i hennes egen tidning som illustreres med et skilt som ikke finnes blant offentlige svenske skilt. Det står ikke noe om husvagnar på disse plasser. Det andre er alle husbilklubber som ber sine medlemmer argumentere for Stellplatser for husbiler. Disse argumentene inneholder ofte feil opplysninger om husvagnar. Det virker som om mange blant husbilfolket tror at huvagnreisende har smittsomme sykdommer og må holdes borte fra Stellplatzene.

 • 3 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206