Ny ställplats i Göteborg – men bara för husbilar

Publicerad: 2010-07-14   Uppdaterad: 2010-07-14

I går öppnade en helt nybyggd ställplats i Göteborg. Den ligger i Delsjöområdet några kilometer utanför centrala Göteborg och är framtaget enligt ett nytt koncept. Liseberg Ställplats Skatås är en nybygd ställplats enligt ett nytt koncept som tagits fram av en arbetsgrupp som kallar sig ”Husbilsdestination Sverige”. Ställplatsen ligger vid Delsjö friluftsområde tre kilometer öster...

I går öppnade en helt nybyggd ställplats i Göteborg. Den ligger i Delsjöområdet några kilometer utanför centrala Göteborg och är framtaget enligt ett nytt koncept.

Liseberg Ställplats Skatås är en nybygd ställplats enligt ett nytt koncept som tagits fram av en arbetsgrupp som kallar sig ”Husbilsdestination Sverige”. Ställplatsen ligger vid Delsjö friluftsområde tre kilometer öster om Göteborgs centrum och drivs av Lisebergs Gäst AB.

Här finns 37 platser med tillgång till el, tömning av tankar och påfyllning av vatten samt närhet till motionsanläggning och hållplats för spårvagn. Inledningsvis ska ställplatsen vara öppen från 1 maj till 31 augusti och under den tiden kommer det att finnas bevakning i form av patrullerande nattvärdar. Avgiften betalas i parkeringsautomater och är 180 kronor för 12 timmar och 240 kronor för 24 timmar, men husvagnar får inte stå på platsen.
– Jag har inte så stor erfarenhet av ställplatser, men det finns inte plats för förtält och annat och vi har utformat ställplatsen enligt SCR:s definition av en ställplats, svarar Tina Resch, vd för Lisebergs Gäst AB, på frågan om varför husvagnar inte är välkomna.

Ställplatsprojektet ett samarbete mellan bland annat Göteborgs Stads Idrotts- och föreningsförvaltning, Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag och Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR).
När Husvagn & Camping ringer upp Lars Isacson, vd på SCR, och ställer samma fråga hänvisar han till ”Husbilsdestination Sverige”.
– Just nu satsar vi just på husbilsägarna och det är de som har mest behov av ställplatser, men det är upp till ställplatsarrangörerna själva att bestämma. Vi har flera projekt för husbilar på gång, nästa år blir det bland annat en satsning i Varberg, säger Lars Isavsson..

Husbilsdestination Sverige är en samarbetsgrupp som vill göra Sverige till Europas främsta husbilsdestination. Gruppen består av representanter från bland annat Husvagnsbranschens Riksförbund, Caravan Club, Polismyndigheten, Transportstyrelsen och SCR. Ambitionen är att det ska finnas100 ställplatser enligt samarbetsgruppens koncept inom fem år.
Foto: Liseberg

Definition av ställplats:
”Ett för ändamålet lättillgängligt avsatt markområde för uppställning/övernattning i husbil under kortare tid mot betalning. På ställplatsen finns tillgång till tömning av avlopp och tömning/påfyllning av vatten mot betalning. Tillgänglighet dygnet runt. Utrymmet för varje husbil skall vara så stort att rekommendationer för avstånd mellan enheter vid en övernattning tillgodoses”.

Rekommenderat baskrav:
1. Tömning- och påfyllningsstation med betalningsfunktion för påfyllning
2. Betalningsfunktion för övernattning
3. Sophantering
4. Belysning
5. Informationstavla
6. Brandsläckare
7. 4 meter mellan fordonen. Platsernas längd upp till 10 meter.
Källa: ”Husbilsdestination Sverige”:

Rulla till toppen