Stellplasser i Skandinavia / av Anonym 938013747

 • 5 svar
Stellplasser i Skandinavia
2005-03-28 kl 22:24

Jeg leser at en svensk husbilklubb har sendt brev til alle kommuner i Sverige med spørsmål om hva de kan tilby en besøkende med husbil.Der blir husbilfolket presentert som de eneste som har behov for en overnatting eller to i nærheten av stan. Husvagnfolket kan holde seg ute på landsbygden. Denne form for lobby-virksomhet ble drevet i Tyskland for 10-15 år siden og begrepet Stellplatz dukket opp. Plassene kom med egene skilt Her kunne husbilene stå, og skiltet sa at det var kun tillat for husbiler. Etterhvert som husvagnene ble mer uavhengige med innebygde tanker for vann og avfallsvann, dukker det mer og mer opp i tyske forum spårsmål om kan jeg stå med min husvagn på en Stellplatz. Det skal ikke være nødvendig å reise inn på en campingplass når man skal på et besøk på stan en kveld. Jeg håper derfor at alle kommunale stellplasser i Skandinavia blir plasser for alle campingfordon som oppfyller kravene til til en uavhengighet, enten det er huavagn eller husbil.

Tycker norsk husvagneier

2005-05-26 kl 19:58

Hej
jag håller verkligen med dig,du kan läsa mitt inlägg idag under rubriken Ställplaser

2005-05-27 kl 11:21

Det finns ett motstånd i flera kommuner för att anlägga ställplatser för husbilar centralt i orten. Detta sägs bero på att man anser det som orättvis mot husvagnsekipagen, eftersom man inte kan erbjuda dessa samma förmån.

Anledningen uppges vara att: Ett husvagnsekipage tar större plats vid parkering, samt att man inte vill ha in dem i "mitt i byn".

Kräver man från "husvagnsfolket" att få samma rätt att stå på ställplatser, kommer det aldrig att anläggas några, utan alla hänvisas till campingplats.

Vissa kommuner åberopar redan idag att det enligt lokalstadgan inte är tillåtet att övernatta i husbil på kommunens mark. Detta trots att de inte har stöd i lagen.

2005-05-27 kl 21:19

Gunnar du skriver:"Krever man från husbilfolket att få samma rett att stå på stellplatser". Du mener vel husvagnfolket? I Tyskland, da stellplatzene begynte å dukke opp, var argumentet hos kommunene at de var redd sigøynerene skulle invadere plassene. Tror kommunene at alle som reiser med husvagn er sigøynere? Da har de et problem!Er det oppgit noen maks.lengde for husbiler som får stå på en offentlig stellplats? Noen er like lange som en liten buss og har de en tilhenger med ulike prylar etter, kan de stå der selv om de er like lange som en bil med husvagn. Ellers skiller ikke loven(lgen) mellom hvilke fordonstyper det er lov å overnatte i. Det har vært poengtert flere ganger i H&C.

2005-05-27 kl 22:42

Ja, det var "husvagnsfolket" jag menade och har rättat det nu.

Man kan inte förbjuda folk att övernatta/sova i sitt parkerade fordon, oavsett om det är en husbil, husvagn eller annat fordon. Parkering gäller normalt under 24 timmar om inte annat är angivet med skyltar.

 • 5 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1689 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 639 fristående campingplatser och 749 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 301 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206