Bra att ha en gummibåt till husvagnen

Publicerad: 2024-03-18   Uppdaterad: 2024-03-22

Att åka på semester med husvagnen kan vara ett mysigt äventyr, men det kan också bli helt fel om du inte förbereder och packar rätt.

ANNONS. Innehåll från Moory och inte från Husvagn & Campings redaktion.

Det handlar inte bara om att se till att husvagnen i sig är i bra skick, eller bilen. Vad du packar med kommer att avgöra om det blir en bra semester eller inte.

Vi kommer här ta upp vad du bör kontrollera på husvagnen innan du åker och vad som är nödvändigt att packa med. Men även saker som kommer att göra husvagnssemestern extra lyckad, såsom till exempel en SUP, badleksaker, fiskespö eller en gummibåt för olika aktiviteter. En välplanerad husvagnssemester är en lyckad semester!

Kontrollera både husvagn och bil för en säker resa

Du vill absolut inte råka ut för motorhaveri eller att gasolen slutar att fungera när du är ute på vägarna. Även om det kanske inte är det roligaste i förberedelser och planering är det ett måste att både kontrollera att husvagnen är i bra skick och att bilen också är det.

Husvagnens däck

Även om det är lätt att byta däck kan det bli lite smolk i bägaren om resan startar med ett platt däck. Se till att mönsterdjupet är tillräckligt och att inte däcken är torra eller har sprickor efter vinterförvaringen. Kontrollera också att lufttrycket är tillräckligt. Bra däck och lufttryck ser till att husvagnen är stabil och det minskar även bränsleförbrukningen.

Fungerande bromsar ett måste

Innan du har lastat in allt så kör en tur och provbromsa med husvagnen. Dåliga bromsar är ett vanligt fel när det gäller husvagnar. Bromsa i lite lägre hastighet men gör även några kraftigare inbromsningar för att kontrollera att inte påskjutsbromsen kärvar eller fastnar.

Alla lampor måste kollas

Både innan och under själva semestern bör du kontrollera att alla lampor fungerar för att undvika en olycka. Det går snabbt att se över att alla lampor lyser. Trasiga bromsljus är en fara för både dig och medtrafikanterna. Ha gärna med några extra glödlampor och säkringar.

Kulhandsken måste vara hel

För att inte kulhandsken ska kärva eller vara svår att hantera se till att den är ren, hel och inte glappar när du sätter fast den på dragkroken. Du ska inte behöva slita för att vare sig koppla på husvagnen eller koppla bort den. Att ha lite smörjolja eller 5-56-spray i verktygslådan är ett bra tips.

Gasolen i husvagnen

Många campingplatser kräver att gasolen är professionellt kontrollerad för att du ska få stå där. Se därför till att i tid kontrollera så att inte slangarna har sprickor eller att det är något läckage. Du vill inte vara utan gasol under resans gång. Det ger även en säkrare resa eftersom läckande gasol kan orsaka brand. Se även till att din gasoltub är full. Ska du resa där det inte finns så mycket bebyggelse kan det vara värt att ta med en extra tub.

Speglarna måste vara hela

Husvagnsspeglarna måste vara hela och fästanordningen ska vara stadig. Annars får du köpa nya för utan dem är det svårt att se bakåt, både i trafiken och när du ska backa. Det finns både speglar du placerar vid framskärmarna och på dina backspeglar. Vilket som är bästa valet är beroende på bil och hur bred din husvagn är.

Glöm inte att kolla bilen

Även bilen måste vara okej vad gäller däck, dragkrok, elkoppling med kontakt samt bromsar. Kontrollera allt i god tid inför avresan, så att du har tid att fixa eventuella fel om något krånglar. En reservdunk med bensin kan vara bra att lägga i bagaget.

Praktisk utrustning för husvagnen och bilen

Om du tänker till och packar praktiska nödvändigheter kommer du inte att bli stående längs vägkanten. Då har du det som behövs för att fixa punktering eller slipper försöka tända spisen utan resultat för att gasolflaskan är tom. Ha alltid instruktionsboken för husvagnen med samt reservhjul. Domkraft brukar finnas i bilen men se till att den även går att använda till husvagnen.

Annan praktisk utrustning är brandsläckare, verktygslåda, ficklampa och elkablar med olika adaptrar. Se till att ha klossar för att kunna få husvagnen jämn och för att bromsa hjulen. Ta gärna med ett vattenpass. Det kan komma till användning för att få husvagnen i helt jämn nivå. Det är inte särskilt behagligt om husvagnen lutar. Ta även med fyllda vattendunkar och kontrollera att avloppstanken fungerar.

Köksutrustning

Spara inte in på köksutrusning. Du kan givetvis inte ha samma fullt utrustade kök i husvagnen som hemma på grund av platsbrist, men se till att du har det du behöver. Muggar, glas, tallrikar och bestick har du kanske redan utrustat med. Men se till att du även har köksutrustning som skärbrädor, kastruller, stekpannor och knivar. Är du en kaffedrickare så satsa på en kompakt kaffebryggare som inte tar så stor plats. Missa inte heller saker som durkslag och mått. De tar inte mycket plats men det underlättar vardagen under semestern.

Det är inte bara tillbehören för matlagning du behöver. Se även till att du har vad som är nödvändigt för att ta hand om disken såsom diskmedel, diskborste och disksvamp. En balja för att skölja av disken är något som ofta missas. Baljan eller en korg är även praktisk om du ska bära disk fram och tillbaka till campingens servicehus.

Ta med en grill och grillbestick om ni tycker om att grilla, det kommer väl till hands under varma sommarkvällar. Det finns små smidiga grillar idag som inte tar mycket plats eller engångsgrillar som är lätta att packa med.

Smart är även att packa ner mat som går snabbt att laga till, såsom makaroner och köttbullar. Det är inte alltid grillat är det familjen är sugen på. Sist men inte minst, glöm inte att ta med kryddor och salt, det är lätt hänt att missa.

Stolar och bord till förtältet

De flesta föredrar att ha ett förtält till sina husvagnar. Ytan invändigt i en husvagn är inte särskilt stor och det kan bli trångt om ni är en hel familj som ska umgås inne i husvagnen. När det är dags att stanna på en camping eller någonstans på vägen är därför förtältet en perfekt plats att umgås.

Reser ni omkring går det givetvis inte att ta med lika mycket som när husvagnen är permanent uppställd. Men det finns smidiga, hopfällbara möbler som ändå skapar en mysig känsla i förtältet. Praktiskt är att välja stolar som dessutom går att använda för att sitta ute och njuta av solen. En matta gör det mer ombonat och skönare att gå på om marken är stenig.

Hopfällbara möbler och bord är lätta att lägga in i husvagnen på väg till nästa campingplats. Glöm inte en hopfällbar torkställning för att torka badkläder och handdukar. Ett parasoll kan vara praktiskt om du vill få lite skugga när du sitter ute. Vill du få det lite mer privat, ta med någon form av insynsskydd eller vindskydd. Det är även smart att ta med luftmadrasser eller liggunderlag. En luftmadrass blir både en extrasäng och en skön solsäng när du vill sola. Den kan även fungera perfekt som badmadrass.

Saker för aktiviteter är ett måste

En campingtripp innebär ofta att ni stannar på olika ställen, kanske flera dagar ibland. Då måste det finnas saker att aktivera sig med. I Sverige har vi fördelen att vi kan stanna nära sjöar och vattendrag.

En fisketur på kvällskvisten är ofta avkopplande och då är en uppblåsbar gummibåt suveränt att ha packat med i husvagnen. Den ger dessutom möjlighet att ge sig ut på äventyr i skärgården eller på sjöar för att upptäcka öar och kobbar. Tänk då på att du även måste ha med flytvästar som passar till alla som är med på resan.

Det finns mängder av olika gummibåtar. Här handlar det om att välja rätt för era behov. Har ni små barn kan en mindre gummibåt vara det bästa valet. Är ni en familj som vill kunna åka på utflykter när ni stannar några dagar är en lite större båt med elmotor ett bättre alternativ.

Om ni vill ha bra småbåtar så kan ni titta in hos Moory. Det är även shoppen att besöka för flytvästar och saker för olika vattensporter. En uppblåsbar SUP, dyk- och badleksaker eller en badflotte får lätt plats i husvagnen. Det kan vara räddaren i nöden om både barn och vuxna vill ha något att göra.

Uppblåsbara gummibåtar och andra flytetyg är smidiga eftersom de tar liten plats om du väljer att tömma båten på luft varje gång. Har du ett räcke på biltaket kan du alltid montera fast den om du vet med dig att den direkt kommer att användas vid nästa campingplats. Paddlar och åror är däremot lätta att förvara i husvagnen under resans gång. Se till att du har en bra pump för att pumpa upp gummibåten om du tömmer den på luft.

Kläder och badkläder

Svensk sommar kan vara ganska oberäknelig. Väderleksrapporten säger sol i åtta dagar men efter dag två vräker regnet ner. Det vill till att packa med kläder för alla väderlekar, både för sol och bad och regniga dagar. Satsa på bekväma kläder och kläder att mysa i efter en dag med sol och bad. Missa inte heller att packa med något som kanske är mer passande för en restaurangmiddag eller ett besök på olika attraktioner som exempelvis museer eller liknande.

En svensk husvagnssemester innebär att regnkläder, bekväma skor eller gummistövlar och både vind- och vattentäta kläder måste med i packningen. Packa dessutom ner ett par raggsockor för dagar när regnet öser ner. Golvet i husvagnen och marken i förtältet blir ofta kalla. Ta även med tofflor eller andra skor som är lätta att ta på när det är dags för ett toabesök eller dusch.

Glöm framför allt inte badkläder och badlakan. Campar ni vid en sjö eller en campingplats med pool och solen skiner kommer garanterat både bad och strandhäng stå på agendan.

Personliga hygienartiklar

Packa det du vanligen använder vad gäller personliga hygienartiklar. Ett billigt schampo tar lika stor plats som din favoritprodukt hemma. Det gäller även krämer och andra produkter du använder i vardagen. Att åka på husvagnssemester innebär inte att du behöver försaka det du uppskattar för daglig hygien och välmående. Även om en husvagn har begränsat utrymme kan du med en bra planering få med dig det du vill genom att fylla över i mindre behållare eller flaskor.

Packa även med toalettpapper. Det är sällan campingplatsens toalett tillhandahåller toalettpapper, utan det får campinggästerna ta med själva. Glöm inte heller myggmedel som exempelvis myggljus och myggspray.

Ta med något att göra under regniga dagar

Det kan vara en regnig kväll eller en kväll efter sol, bad och fiske där ni vill kunna koppla av och umgås. Då är olika sällskapsspel en smart idé att packa ner. De tar inte mycket plats men kan roa i timmar. En kortlek, Yatzy eller ett annat sällskapsspel är perfekta alternativ. Ett kubbspel tar inte heller mycket plats men kan roa både er och andra gäster på campingen.

En bra bok för regniga dagar är bra att packa ner. Har ni barn så ta med lite sagoböcker. Är ni mer för TV och en film framåt kvällen finns det små skärmar som är smidiga att ta med. De går snabbt att koppla upp mot mobilen eller surfplattan med en Chromecast eller en Firestick. Se bara till att ta med laddningsadapter för att inte mobilen ska ladda ur.

Glöm inte att ta med förlängningssladdar om ni vill kunna sitta ute i förtältet. En powerbank kan också vara smart om ni ska ta gummibåten till en kobbe för att spendera dagen, och kanske även natten. Då riskerar du inte att mobilen dör.

Häng cyklarna bak på husvagnen

Ett sista tips är att köpa ett cykelställ som du fäster bak på husvagnen om du vill kunna ta med cyklar. Med ett sådant ställ är det smidigt att hänga på cyklarna som kan vara praktiskt om ni ska campa på samma plats en längre tid. Då kan du låta bilen stå och utforska området med cykel och samtidigt få lite motion.

Rulla till toppen