Test: Sju skruvdragare

Publicerad: 2008-07-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Hydraul- eller eldrivna stödben är en bekväm, men dyr lyx. För några hundralappar kan du skaffa dig nästan samma komfort och finess - med en batteridriven skruvdragare.

Stödben finns på snart sagt alla husvagnar, och på många husbilar. Hydrauliska eller elektriska stödben finns det däremot inte på många fritidsfordon och vill du ha det så kostar det många sköna tusenlappar.

Men, du kan veva upp och ned ditt fordons stödben med hjälp av en batteridriven skruvdragare. Då kan du nästan påstå att du har elektriska stödben och du kan definitivt påstå att du har det till en bråkdel av priset.

Så gjorde vi urvalet:
Vi vände oss till varuhuskedjorna Clas Ohlson, Jula, Rusta och Bauhaus som finns över hela landet. De är stora på skruvdragare och saluför och lanserar dem under egna varumärken. Vi har tittat närmare på sju skruvdragare i budgetklassen.

Det totala utbudet av batteridrivna skruvdragare är större än de vi redogör för här, men vi valde bort modeller och märken som i första hand vänder sig till professionella användare.

Då ställs det krav på att de ska hålla för att vara igång minst åtta timmar varje dag, och krav på att de har två batterier så arbetet inte behöver avbrytas för urladdat batteri. De kraven har inte vi.

Test: Sju skruvdragare

Vi premierar låg vikt och smidighet. Det är viktiga detaljer för oss som är på rullande hjul.

Dessa skruvdragare/borrmaskiner kan självklart också användas till annat än att skruva upp och ned stödbenen, men det är i första hand som smidiga, billiga och användarvänliga ersättare till fabriksmonterade elektriska eller hydrauliska stödben vi betraktar och bedömer dem.

Adapter krävs
Maskinerna behöver kompletteras med en hyls- eller krokförsedd adapter som ersätter originalveven. Den hittar du i butiker för husvagns och husbilstillbehör. Du kan som alternativ skära av originalveven, men tänk på att du i så fall behöver bearbeta den.

Den kräver normalt en chuckstorlek på 13 millimeter, vilket är för grovt för de maskiner vi visar här. Lösningen blir då att slipa ner den till rätt tjocklek, något som inte är helt lätt då den gärna vill bli lite ojämn och därför ormar och vrider sig under själva skruvmomentet.

Fler alternativ
Ett annat sätt att underlätta stödbensvevandet är att använda sig av en 230 V-maskin. Står du uteslutande på en plats ansluten till 230 V behöver du inte alls tänka på batterier, laddningstider och annat. Men, då är du alltså beroende av el och dessa maskiner är också ofta både tyngre och klumpigare, inte särskilt lämpade för att ha med sig på resor.

Test: Sju skruvdragare

Testresultat
Efter en dags laddande, skruvande och vägande blev den smidiga lilla maskinen från Bauhaus, AlfaTools AS 10,8 vår favorit.

Den är måhända svagast i gänget men den klarade galant av att båd skruva upp och ner de stödben vi gav oss på.


En annan mycket bra egenskap hos maskinen är att dess litiumbatteri tar laddning väldigt bra.

Det blir liksom inte lika slitet som de andra maskinernas. Priset lägger den i mitten av skalan, men det lilla formatet och den höga kapaciteten med både belysning och vattenpass inbyggt befäster att det är en genomtänkt och bra maskin.

Men samtliga skruvdragare i vårt test duger till det vi ville åstadkomma, och det är naturligtvis dina egna behov som skall avgöra vilken maskin du köper.

Klicka här för att se alla skruvdragare i testet.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!
Observera att du alltid skall eftersträva att vagnen eller husbilen står i våg redan innan stödbenen är aktiverade. På många vagnar sitter stödbenen monterade i golvet och om du då låter det fungera som en domkraft, det vill säga lyfta upp hela vagnens vikt, riskerar du att förstöra din vagn.

På andra vagnar är stödbenen fästa i chassit, vilket fördelar trycket från stödbenet lite bättre. Men kom ihåg, stödbenen skall stötta och stabilisera, inte bära vagnens hela vikt. En stark eldriven skruvdragare skall därför hanteras med försiktighet.

Av: Torbjörn Stålenhag

Test: Sju skruvdragare
Test: Sju skruvdragare
Test: Sju skruvdragare

Rulla till toppen