Inget är omöjligt – enligt Christer

Publicerad: 2010-10-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Finns ingen anledning att bara ha det bra, när det går att få det bättre. Så resonerar Christer Åkerstedt om livet i stort, från yrkesval till boplats. Filosofin gäller även förtältsdörren.   Alla sa att det inte går. Christer citerar kommentarerna:”Här på campingen finns folk i byggbranschen, och alla är överens. Det går inte att...

Finns ingen anledning att bara ha det bra, när det går att få det bättre. Så resonerar Christer Åkerstedt om livet i stort, från yrkesval till boplats. Filosofin gäller även förtältsdörren.  

Alla sa att det inte går. Christer citerar kommentarerna:
”Här på campingen finns folk i byggbranschen, och alla är överens. Det går inte att konstruera en dörr av trä, och tro att den ska funka som förtältsdörr. Det är omöjligt!”
– När de sa att det var omöjligt blev det riktigt roligt, säger Christer Åkerstedt och ler.

Vi träffar Christer en solig lördag på campingen där han och hustrun Maria har fast plats. De har husvagnen uppställd hela året, och de vistas där den mesta tiden. Visserligen har de ett hus också, bara några mil från campingen, men där är de mest och tittar till.
– Maria har fostrat mig och sex ungar. Nu stortrivs hon med livet på campingen, och då ska hon leva det livet också.
– Själv älskar jag det här stället. Här laddar jag batterierna, njuter av omgivningen och samvaron med grannarna. Jag pendlar gärna till jobbet för att få komma hit efter avslutad arbetsdag, säger Christer.

Så var det dörren då. Det började julen 2008. Christer berättar hur han och Maria satt i förtältet och åt julmat. De har ett så kallat Standby-tält. Luftvärmepumpen var igång, så de hade drygt 20 grader varmt i förtältet.  
– Jättemysigt, säger Christer.
Men han hade funderat ett slag på det där med dörren. Det var obekvämt att böja sig ner till marken för att dra upp dragkedjan. Vanligen krävs det två händer för manövern, och har man något att bära blir dragkedjan ett irritationsmoment.  Dragkedjor slits också över tid, det får man räkna med.

Så där i förtältet, mitt i julstämningen, klädde han funderingarna i ord till sin hustru.
– Vi har en dörr över hemma i huset, en vi köpte som aldrig kom till användning. Du kan pröva med den, tipsade Maria.
– Julmaten får bara smälta först, sa Christer, och med det var beslutet taget.
Vi första lämpliga tillfälle hämtade de dörren därhemma. Christer tog mått på tältdörren, och tillverkade en karm i trä med exakt passform för tältöppningen. Han behövde inte göra någon åverkan på tältet, och dragkedjan finns gömd bakom en list. Förtältet kan alltså återställas till originalutförande på några ögonblick.

– Det tog inte lång stund att konstatera att det här skulle fungera. Men då ökade kraven förstås, smilar han. En fungerande trädörr är bra, men en snygg fungerande trädörr är bättre. Alltså fick färghandlaren besök, och dörren blev målad i samma nyans som tältet.
– Det skulle vara roligt att kunna titta ut lite, tyckte Maria, och Christers nästa lov gick till byggvaruhandeln. Nu är dörren kompletterad med ett cirkelrunt fönster.

Nya innovationer blir inte okända länge på en camping, så strax stod en granne där och bad Christer tillverka en trädörr till honom också. Som bekant finns det många grannar på campingar, så hyfsat många dörrar blev det. Ryktet spred sig, så nu har Christer levererat dörrar till campingar på andra håll i landet också.
– Men alla andras dörrar är finare än vår, menar Christyer. Vi har utvecklat dem en del. Till exempel målar vi linjer i samma nivå och nyans som på tältet, så att det blir enhetligt. Det gjorde vi inte på vår dörr. Och fönsterna är bättre nu än det vi har själva. Och karmarna vi tillverkar nu är snyggare. Men Maria säger att vi inte ska ändra något. Det här är originalet, vi ska se hur det står sig över tid, säger hon, och då får det bli så.

Vi går runt på campingen tillsammans, och Christer visar oss exempel på dörrar med lite varierande design.  
– Så nu är det fullkomnat, gissar vi.
– Inte då. Nu håller jag på att undersöka om det går att tillverka dörren i aluminium. Det blir en spännande resa, säger Christer.

Inget är omöjligt - enligt Christer
-Här på campingen har jag min favoritmiljö med omgivningen, med grannarna, men utan en massa prylar, säger Christer Åkerstedt.

Camparen Christer
Har
sex barn, hade en Polar 590 och ett Pentatält.
– Om vi så bara
skulle stanna över en natt, åkte tältet upp. Tänk dig bara åtta par
skor. De tar plats.
– Ungarna var som cirkusarbetare, fenomenala på
att sätta upp tältet på nolltid. Så imponerande att campinggrannar bad
dem plocka ner och sätta upp det en gång till, för de ville filma
processen.
Nu trivs Christer på sin fasta campingplats, med husvagn
och förtält.
– Jag blir inte lyckligare av alla prylarna hemma i
huset. Tvärtom – jag är lyckligare här, i den här omgivningen, utan
prylar. När jag bara ÄR!

Yrkesmannen Christer
Har
jobbat som busschaufför. Fick frågan om att bli kyrkvaktmästare, och då
blev han det. Fick frågan om att köra transporter för begravningsbyrån,
då gjorde han det. Och körde bussen.  Fick frågan om att bli
begravningsentreprenör, och det ville han absolut inte. Men
tillfälligheter spelade in, så nu är han det.
– Jag älskar mitt jobb,
finare jobb kan man inte ha. Det handlar om att möta människor i kris,
men man får så oerhört mycket tillbaka!

Rulla till toppen