Frihet i stället för lyx

Publicerad: 2012-07-05   Uppdaterad: 2012-07-06

I dagens samhälle vältrar vi oss i ett hav av högteknologiska produkter. Helena Mattsson gör tvärtom. Hon offrar all lyx för friheten, och i framtiden ska hon klara sig utan el, rinnande vatten och hyresavier.   När hela lönen tycktes gå åt till höga hyror, stora lån och dyra elräkningar fick Helena nog. – Jag...

I dagens samhälle vältrar vi oss i ett hav av högteknologiska produkter. Helena Mattsson gör tvärtom. Hon offrar all lyx för friheten, och i framtiden ska hon klara sig utan el, rinnande vatten och hyresavier.  

När hela lönen tycktes gå åt till höga hyror, stora lån och dyra elräkningar fick Helena nog.
– Jag kände att jag aldrig kunde uppleva mina drömmars mål. När allt var betalt kunde jag bara hålla näsan ovanför vattenytan, förklarar Helena. Att leva enkelt på det här sättet har en benämning, ”off- grid”.
Hon är medveten om att valet att leva utan kommunal vattenförsörjning, avlopp, naturgas, elnät eller liknande tjänster kommer att kräva en hel del av henne som person.
– Jag har gjort små, små förändringar pö om pö. Till en början för att känna mig för, som att flytta ut på landet efter dussinet år i lägenhet. Jag tyckte inte själv att det var ett så stort steg att ta, men det tyckte alla mina vänner, skrattar Helena.

I början av sommaren påbörjade Helena bygget. Hon gör allt på egen hand och när Husvagn & Camping är på besök ser tomten där hennes rullande bostad fixas till ut som en byggarbetsplats.
– Här ska toaletten och köket vara, säger hon och gestikulerar bland brädorna när vi kliver in i bostaden.
Mellan tummen och pekfingret kommer kostnaden för bygget att landa någonstans mellan 80 och 100 000 kronor och om alla bitar faller på plats beräknas allt vara klart till nästa sommar. Till dess ska hon ha gjort sina val och fattat alla beslut.
– Jag ska ha ett litet husvagnskylskåp, den enda produkten som kommer att dra ström, säger Helena bestämt.
Eftersom hon inte kommer att vara kopplad till samhällets elförsörjare kommer hon att lösa detta på egen hand via naturens krafter.
– Jag kommer att använda mig av en luftsolsfångare och sedan kommer jag bygga ett eget vindkraftverk också, avslöjar Helena.

I köket funderar hon på att använda ett T-spritkök och tvättmaskinen, ja den blir handvevad. Toaletten blir en sågspånsvariant och vatten kommer hon att samla på sig för att sedan rena allteftersom. Värmekällan som ska brottas med den bittra vinterkylan kommer med all sannolikhet att bli en vedspis. Spartanskt var ordet.
Men var hon ska bo är fortfarande ett stort frågetecken.
– Jag måste sälja mitt hus jag bor i nu och jag håller på att sälja av det mesta jag äger på blocket. Förhoppningsvis kanske jag kan finna någon bonde som kan tänka sig att låta mig stå vid någon liten glänta. Drömmen är att ha en egen tomt vid vattnet, tanken är att jag ska lägga undan pengar för att nå mina mål.

Hon sticker inte under stol med att hon vill ha ett enklare liv. Samtidigt erkänner Helena att hon gör vissa avsteg. Det avslöjas när dator och bredband kommer på tal.
– Jag kommer inte heller att ha egna odlingar för att klara av matlagningen. Men i möjligaste mån kommer jag att handla ekologiska produkter, avslutar Helena.

Helenas 10 ”off-grid” budord
•    Leva som jag vill
•    Tid för retreat, att kunna filosofera över livet
•    Större frihet att disponera tiden
•    Ha pengar över till mina drömmar
•    Vara helt skuldfri
•    Hitta nya intressanta människor
•    Starta en rörelse för off-grid
•    Ge hopp och inspirera folk att bryta sig fria
•    Vara förberedd för eventuella katastrofer
•    Påverka miljön på ett positivt sett