Rutigt, retro och rockabilly

Publicerad: 2013-01-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Kan man med liten ekonomisk insats förvandla en gammal husvagn till ett näste för rock ´n´ roll och rockabilly? Jodå, om man har inspiration och fantasi. I bilarnas värld kallas det allmänt för ”sleeper”. Ett fordon som från utsidan inte ser mycket ut för världen. Men man ska inte låta sig luras, för under motorhuven,...

Kan man med liten ekonomisk insats förvandla en gammal husvagn till ett näste för rock ´n´ roll och rockabilly? Jodå, om man har inspiration och fantasi.

I bilarnas värld kallas det allmänt för ”sleeper”. Ett fordon som från utsidan inte ser mycket ut för världen. Men man ska inte låta sig luras, för under motorhuven, där finner man minsann grejer.

Likadant är det med Frida Persson och Emil Myrbergs gamla, småslitna Polarvagn.
– Vi vill att de som besöker oss ska få en liten aha-upplevelse när de kliver in vår vagn. Det ska inte upptäckas från utsidan, förklarar ekorrpigga Frida Persson innan vi träder in i ”rockabilly-vagnen”.

Medan hon är uppvuxen med camping sedan barnsben är det livet en ny företeelse för hennes sambo Erik. Men att övertala honom att köpa ett rullande hem var det inga som helst problem med.
– Vi hittade en gammal husvagn för 10 000 kronor som bara hade haft en ägare sedan den lämnade fabriken, säger Frida.

Sedan ägnade det 24-åriga paret en månad åt att renovera husvagnen, och de lade stor vikt vid att få med sina personligheter i slutresultatet.
– Pappa har en färghandel så det blev inte så farligt dyrt, mellan 5 – 8 000 kronor har det nog bara kostat, säger Emil Myrberg.
– Målade om gjorde vi tillsammans, Emil lade sedan golvet och jag sydde, han vet inte hur en symaskin fungerar, tillägger Frida Persson och skrattar.

Rutigt, retro och rockabilly
Tyget till soffdynorna har Frida sytt dit, gardinstyget kommer från Tyskland.

Några skratt blev det däremot inte under tapetseringen. Som bekant handlar det inte om långa, raka våder i en husvagn utan en hel del pyssel som gav utrymme för en och annan svordom. Men till slut blev finishen den de hade tänkt sig – ett rullande hem för två rock ´n´ roll- och rockabillyfans.
– Med färg och fantasi kan man komma långt. Vi var överens om att vi skulle behålla det gamla utseendet så vi har målat direkt på befintliga möbler. Det återstår lite småpyssel, bland annat ska vi försöka hitta en matchande lampa vid sittgruppen, säger Frida  och pekar upp mot taket.

Med ljus och lykta har de letat sig igenom e-handelns globala värld för att där finna de  unika detaljer som till slut förvandlade den 27 år gamla Polarvagnen till ett hem i rock´n´roll-stil.  Schackrutigt golv och tidsenliga detaljer gör att man direkt innanför dörren förs till den epok då förebilderna Elvis Presley, James Dean och Marilyn Monroe var som stört.  

Men det är inte bara husvagnen som piffats upp, Frida och Emil är själva mer eller mindre tidsenligt klädda. Om än oftast bara i samband med så kallade cruisingträffar.
– Jag har en stor garderob med vintagekläder hemma, säger Frida Persson som under intervjun visade upp sig i en smakfull grön blåsa.

Rutigt, retro och rockabilly
Den nya schackrutiga golvmattan är lagd direkt ovanpå den gamla mattan.

I förbifarten nämner hon även att de samlar på gamla barnvagnar.
– Vi har tre barnvagnar nu och den äldsta är från 1930-talet. Fast vi har inga barn, säger Frida Persson med ett leende och blicken vänd mot sin sambo Emil Myrberg.

 

FAKTA
Namn: Frida Persson och Emil Myrberg
Ålder: 24 år
Bor: Hus i Tallåsen, Ljusdal
Familj: Sambo
Fordon: Polar 550 GLE (1985), som dragbil Volvo 240
Sysselsättning under camping: Ta det lugnt, koppla av och ha det bra.
Vad tillagas i husvagnen: Mat är inte prioriteten för oss. Vi gör det enklast möjliga, köttbullar och makaroner eller grillat.
Bästa semesterminnet: Första gången på Enåbadets Camping. Jag var nog 8-9 år när jag fick syn på alla fordon på campinget (Frida).
Smultronställen: Här på Enåbadets Camping i Rättvik såklart.
Rekommenderad sevärdhet: Dalarna med omnejd, men vi kommer alltid tillbaka till Rättvik.
Åker aldrig tillbaka till: Något sådant ställe har vi inte besökt än.
Drömresan: Det vore kul att hyra en husvagn med en jänkarbil och åka runt i USA (Frida).
Tips till Husvagn & Campings läsare: Köp en billig husvagn, renovera och gör den personlig.

Rutigt, retro och rockabilly
Emil Myrberg och Frida Persson
Rulla till toppen