Återuppstånden: Cavalier 1400 s

Publicerad: 2013-07-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad gör man om man får en gammal husvagn på halsen? Jo, som Fredrik Englin. Plockar fram verktygen och snickarglädjen. Det var en ren tillfällighet att Fredrik Englin halkade in på husvagnsrenovering.– Vi gjorde bouppteckning efter att min far gått bort. Där fanns det bland annat en gammal husvagn i orört 1970-talsskick. De bruna heltäckningsmattorna...

Vad gör man om man får en gammal husvagn på halsen? Jo, som Fredrik Englin. Plockar fram verktygen och snickarglädjen.

Det var en ren tillfällighet att Fredrik Englin halkade in på husvagnsrenovering.
– Vi gjorde bouppteckning efter att min far gått bort. Där fanns det bland annat en gammal husvagn i orört 1970-talsskick. De bruna heltäckningsmattorna var kvar och de brandgula gardinerna likaså. För att inte tala om fuktskadorna, säger Fredrik Englin och skakar på huvudet.

Från början såg Fredrik husvagnen som ett ruckel som mest väckte obehag, men så småningom började han tänka tillbaka på tiden när han som barn campade tillsammans med sina föräldrar.
– En dag sade jag till min fru ”nä nu ska jag fixa vagnen”, och på tre timmar hade jag blåst ut all inredning. Speciellt orolig var jag aldrig, då jag är inredning- och möbelsnickare i grunden.

Han avslöjar att frontväggen var så mjuk att den påminde om blöt kartong.
– Här hade nog många andra gett upp, skrotat eller eldat upp eländet. Men jag ville så gärna att min hustru och min dotter skulle få uppleva det jag upplevde som barn.

Efter att ha rivit alla väggar valde han ut grova plank av björk som hyvlades till rätt grovlek för att passa som reglar. Två veckor senare satt reglarna och isoleringen på plats. Det var då han upptäckte nästa rysare.
– På golvet hade det stått ett bilbatteri som läckte syra. Behöver jag nämna att golvet var en smula poröst, säger Fredrik Englin som byggde ett nytt golv av en ram med tunna reglar och 14 millimeters båtplyfa.

Sedan upptäckte han att taket läckte…
– Då var jag nära att ge upp. Men jag lyckades få husvagnen under tak. Jag började täta och använde karosseri-kitt vid alla plåtskarvar, det blir som flexande gummi när det torkar. Sedan målade jag taket och fronten med tvåkomponentsfärg för aluminiumbåtar. Peppar, peppar, än har det inte läckt något.

Återuppstånden: Cavalier 1400 s
Sittgruppen före renoveringen.

Efter det var det dags att ta tag i inredningen. Sexmillimeters laminatgolv med klistrad isolering på baksidan användes som innerväggar. Laminat av valnöt fick bli golv och stomme till skåp. Vit masonit hamnade på plats som nytt innertak. Med andra ord, ljust och fint och långt ifrån originalutseendet.
– Jag ville behålla det gamla och samtidigt modernisera utseendet. När väl gardinerna och dynorna var på plats kände jag att det var dags att ge mig på det yttre, som jag så här långt bara hade tätat, säger Fredrik Englin.

Efter en månads slit hade han lyckats slipa bort all gammal färg och maskerat husvagnen. Hos en kamrat som är billackerare fann de lämpliga kulörer i ett förråd.
– Det blev en snygg sand/silvermetallic till de gråa partierna och en off white på de vita. När vi vara klara återstod bara en lätt nervositet inför hur det skulle det gå på bilprovningen. Vagnen hade ju trots allt stått still sedan mitten av 1980-talet.

Fredrik gör sedan tummen upp och berättar att personalen på bilprovning gjorde detsamma.
– Det var nästan komiskt. De hade problem att tyda ett instansat nummer på ramen, men det var också allt, säger han och skrattar.

Efter renoveringen och bilprovningen har det nu gått två år. Familjen Englin har ägnat två somrar åt att se sig om i Sverige med sin Cavalier 1400s. Deras renoveringsobjekt är gammalt, men samtidigt pånyttfödd. Fler campingturer lär följa.

 

Återuppstånden: Cavalier 1400 s
Fredrik Englin i sin renoverade husvagn.

Renovering i siffror
Träreglar:
1 000:-
Laminatgolv
: 1 700:-
Takfärg:
1 300:-
Golv
: 500:-
Isolering
: 250:-
Stomme till skåp/garderob:
200:-
Spotlights
: 500:-
Tyg gardin/soffa
: 800:-
Färg för lackering
: 1 500:-
Totalt
: 7 750:-

FAKTA
Namn:
Fredrik Englin
Ålder
: 38
Bor:
Radhus i Lindesberg
Familj
: Fru Isabel (38) och dottern Ishaan (12)
Fordon
: Cavalier 1400s (1973) och som dragbil, Volvo 850 (1995)