Kärlek vid första ögonkastet

Publicerad: 2015-01-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Håkan Jonssons intresse för campingliv väcktes redan i barndomen. Nu är han i medelåldern, men intresset för husvagnar har aldrig dalat. Håkan Jonsson är en lågmäld och mycket sympatisk man. Han talar lugnt och samlat, men när samtalet kommer in på hans favoritintresse, husvagnar, spritter han till som ett litet barn i en godisbutik. Redan...

Håkan Jonssons intresse för campingliv väcktes redan i barndomen. Nu är han i medelåldern, men intresset för husvagnar har aldrig dalat.

Håkan Jonsson är en lågmäld och mycket sympatisk man. Han talar lugnt och samlat, men när samtalet kommer in på hans favoritintresse, husvagnar, spritter han till som ett litet barn i en godisbutik. Redan i unga år åkte han varannan helg runt med sina föräldrar och tittade på husvagnar.

I samma veva fick han det stora nöjet att besöka husvagnstillverkaren SMV och kika in på fabriksgolvet.
– Jag samlade på broschyrer om husvagnar och jag var inte ens intresserad av mopeder när jag var 15 år. Jag ville bara ha en husvagn, skrattar Håkan.

Och husvagn skulle det bli. Efter ett antal säsonger som tältcampare i Norge bestämde sig familjen Jonsson för att äntligen bli med husvagn.
– Vi köpte en ny Eccles. Den var modern för sin tid med front i plast. Jag ville att vi skulle köpa en Sprite som var min favorit, men självklart var det mamma och pappa som fick bestämma, berättar Håkan.

Det blev en premiärtur som hette duga. Den bar nämligen iväg hela vägen till Paris.
– Helt fantastisk, eftersom det var Norge som gällde varje sommar i vanliga fall. En rolig händelse var när vi en lördagkväll snurrade runt Triumfbågen och fick stanna och fråga efter vägen till en campingplats. Vi hade hamnat lite fel och tydligen var vi lite väl centralt i Paris. Vid ett annat tillfälle hamnade vi i en spårvagnstunnel, minns Håkan och ler brett.

En annan dråplig episod var när familjen hamnade i ett riktigt rejält åskväder. De fick sitta med paraplyer uppfällda inomhus, då husvagnen läckte in. På morgonen upptäckte de att det flöt omkring madrasser på campingplatsen, och att det simmade änder runt deras husvagn.

 Åren gick, husvagnssemester lades till husvagnssemester. Håkans intresse för husvagnar blev starkare och starkare.
– Som 18-åring besökte jag Husvagn & Campings dåvarande redaktion. Jag ville se hur man gjorde en husvagnstidning, berättar Håkan, som för övrigt aldrig missat Elmia Husvagn Husbil.

Att hans första egna husvagn blev en Polar 300 har sina orsaker.
– Jag har alltid haft förkärlek för små husvagnar, de är lätta och behändiga att fricampa med. Jag minns att jag tänkte ”den där är som gjord för mig”, när jag såg 300-modellen. Den hade Primus centralvärme, samma storlek och kapacitet som satt monterad i de större vagnarna. Det var nästan hemskt vad varmt det kunde bli, förklarar Håkan.

Efter 300:an blev det en Hobby Classic 370 och sedan en Kabe Komet. Därefter slog blixten ned.  Håkan kom i kontakt med den lilla charmiga Eriba Puck.
– Den stod där som en liten karamell. De tog min Kabe i inbyte och det är faktiskt så att min Puck är den första som kom till Sverige. Jag valde mellan den och en Eriba Pan som är en något större modell, men jag kände att jag ville ha den allra minsta. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet, avslöjar Håkan vars gamla Puck fortfarande vårdas med omsorg och är som i nyskick.
– Fast jag kan knappt stå raklång i den, och när jag ska byta om måste min sambo gå ut, så liten är den, tillägger Håkan samtidigt som han tar upp ett litet huvudbry.

Håkan har nämligen inte bara en Eriba, utan två. En Touring 320 Familia finns också på gårdsplanen i Katrineholm, och med ett yrke som steward har Håkan inte tillräckligt med tid för att hålla båda husvagnarna igång.
– Pucken är som min lilla baby, jag vill inte sälja den till vem som helst och se den stå bakom en lada i åratal och bli förstörd. Kanske säljer jag den nyare Eriban istället, fast den har ju toalett. Hmm, det här är ett litet dilemma, säger Håkan.

Han analyserar de båda vagnarnas för- och nackdelar en stund, och vi pratar om husvagnar i all allmänhet innan det är dags att säga adjö.
– Jag erkänner att mitt intresse för husvagnar aldrig har slocknat, och det kommer aldrig att ske. Jag ska nog ha en i min dödsannons, avslutar Håkan.

Kärlek vid första ögonkastet
Eriba Puck må vara liten husvagn, men tillräckligt stor för en riktig gourmetmåltid.

FAKTA
Namn: Håkan Jonsson
Ålder: 52 år
Bor: Hus i Katrineholm
Familj: Sambo

Fordon: Eriba Puck och Eriba Touring 320 Familia
Sysselsättning under camping: Koppla av ute i naturen.
Vad tillagas i husvagnen: God mat, grillat blir det mycket av.
Bästa semesterminnet: Resan till Nordkap.
Smultronställen: En ö utanför Uleåborg som heter Hailuoto (Karlö på svenska). Man tar sig dit med en färja som tar 20 minuter. Där finns bara sand, vit mossa och små tallar.
Rekommenderade sevärdheter: Finland, de har fantastiska rastplatser, lite folk och vackra sjöar.
Åker aldrig tillbaka till: Inget speciellt ställe utan mer campingplatser före och efter högsäsong. Då brukar de ta fullt betalt men bara erbjuda halva servicen.

Drömresan: Den har jag redan gjort.

Tips till Husvagn & Camping läsare: Våga leva lite enklare. Koppla bort tv, telefon och njut av det vackra vi har runt omkring oss. Och var om rädd om bilen/husvagnen ni har köpt.

Rulla till toppen