Amerikanska värstingar i Sverige

Publicerad: 2015-08-21   Uppdaterad: 2023-04-18

I Söderköping har American Motorhomes sitt säte. Ett företag som är en av tre importörer av amerikanska campingfordon i Sverige. – Om jag ska våga mig på en kvalificerad gissning säljs det ungefär 40 amerikanska husbilar i Sverige per år, säger American Motorhomes vd, Peter Gröndahl.Ute på gårdsplanen står en Premier Bullet 34 husvagn och...

I Söderköping har American Motorhomes sitt säte. Ett företag som är en av tre importörer av amerikanska campingfordon i Sverige.

– Om jag ska våga mig på en kvalificerad gissning säljs det ungefär 40 amerikanska husbilar i Sverige per år, säger American Motorhomes vd, Peter Gröndahl.
Ute på gårdsplanen står en Premier Bullet 34 husvagn och en Winnebago Itasca Meridian 34Y. Den sistnämnda husbilen är en mäktig pjäs på 10,65 meter vars inredning mer påminner om ett amerikanskt hem än ett campingfordon. Här finns bekväma skinnsoffor, tvättmaskin, spishäll, ismaskin, tre tv-apparater och en garderob som heter duga.

Men hur får allt plats?
– Nyckeln till detta ligger i FWS som står för Full Wall Slide längs en av karossväggarna, säger Peter Gröndahl och tillägger att den här husbilen även har två mindre slide outs på den motsatta sidan.

Husvagnen är också en fröjd för ögat. Exteriört liknar den inga andra på marknaden och Peter Gröndahl upplyser om att en Isuzu D-Max eller en Volkswagen Amarok passar bra som dragbil. När jag kliver in tappar jag nästan hakan när jag ser en öppen spis i vardagsrummet.
– Den har en värmeeffekt på 2 kW, förklarar Peter Gröndahl och tillägger att han inte konkurrerar med den svenska husvagnsmarknaden. Hans husvagnar ska ses som ett komplement till den övriga marknaden.  

Via tre slide outs blir det mellan tumme och pekfinger 30 kvadratmeters yta att vistas på. Duschkabinen håller samma standard som hemma. Utrymmet vid köksbänken är som ett dansgolv och som sagt, vardagsrummet är något utöver det vanliga. Men vilka är då de potentiella köparna av en amerikansk husbil eller husvagn?
– Mina kunder är en mix av entreprenadarbetare, båtfolk och de som har checkat ut från sommarstugan. Och de flesta är 50-plussare, säger Peter Gröndahl.

 FAKTA HUSBIL
Winnebago Itasca Meridian 34Y (2009)
Pris:
1 575 000:-
Längd: 10,65 meter
Bredd: 2,59 meter
Tjänstevikt: 11 095 kg
Max lastvikt: 2 245 kg
Chassi: Freightliner
Motor: Cummins 6,7 liters turbodisel, 350 hästkrafter, sexväxlad tryckknappsautomat Bränsleförbrukning: 2,5 liter/mil
Tankar: Dieseltank (340 liter), färskvattentank (340 liter), gråvattentank (306 liter), varmvattenberedare (38 liter), gasol (fast tank, 59 kg).
Antal passagerare: 4
Antal bäddar: 2+2. Tre slide outs.
Körkort: B/C
Utrustning: 8kW (diesel el-verk, automatisk generatorstart), luftfjädring, luftbromsar, fyra dubbelverkande hydrauliska kolvar (automatisk eller manuell nivåreglering), aircondition, 2000W-inverter, mikrovågsugn, ugn, dubbla hoar, elmanövrerade hyttstolar (360 grader), tilt/teleskopratt, tre backkameror, tvättmaskin/torktumlare, 37´ LCD-TV (finns tre tv-apparater varav en utvändigt), ismaskin, takfläktar med regnsensor, elmarkis, takstege, isolerglas, utvändigt uttag för gasolgrill, konverterad till 230V.

 

Amerikanska värstingar i Sverige
Robusta möbler och skinn i sittgruppen. Husbilen har tre tv-apparater varav en sitter på utsidan.
Amerikanska värstingar i Sverige
Köket är välutrustat och luftigt.
Amerikanska värstingar i Sverige
I badrummet finns toalett och dusch, tvättmaskinen är placerad i ett utrymme i sovrummet.


FAKTA HUSVAGN
Premier Bullet 34 (2015)
Pris:
679 000:-
Längd: 10.40 meter
Bredd: 2,44 meter
Totalvikt: 3 500 kg.
Max lastvikt: 600 kg
Tankar: Färskvatten 162 liter, gråvatten 120 liter, svartvatten 120 l
Antal bäddar: 6, tre slide outs
Körkort: BE
Utrustning: Aircondition, elektrisk öppen spis, tv/stereo, mikrovågsugn, ugn, pull out-kran, elmarkis, utomhusdusch, utomhushögtalare.

Amerikanska värstingar i Sverige
Tre slide out gör Premier ca 30 kvm stor invändigt.
Amerikanska värstingar i Sverige
I det luftiga vardagsrummet finns bland annat en öppen spir.
Amerikanska värstingar i Sverige
Badrummet håller ”hemma-standard”.
Rulla till toppen