Här är det insidan som räknas

Publicerad: 2015-10-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Från utsidan ser den ut som vilken 26 år gammal husvagn som helst. Men skenet bedrar,  på insidan har Karin och Mattias Roos förvandlat den fula ankungen till en gyllene svan. Det känns nästan som om den populära tv-profilen Ernst Kirchsteiger har varit på besök, viftat lite med trollspöet och satt sin prägel på inredningen....

Från utsidan ser den ut som vilken 26 år gammal husvagn som helst. Men skenet bedrar,  på insidan har Karin och Mattias Roos förvandlat den fula ankungen till en gyllene svan.

Det känns nästan som om den populära tv-profilen Ernst Kirchsteiger har varit på besök, viftat lite med trollspöet och satt sin prägel på inredningen. Det är nämligen i minsta detalj genomtänkt och hemtrevligt.
– Vi köpte den för sex år sedan. Tanken var den att vi skulle hitta en husvagn som inte såg alltför anskrämlig ut. I det här fallet var trädetaljerna fräscha och vi tyckte att den hade potential, säger Karin Roos.

Här är det insidan som räknas

Så när som på sittgruppen fram fanns det aldrig en tanke på att blåsa ur hela husvagnen. Nej, mycket kan få en ansiktslyftning med små medel – dock inte den nämnda sittgruppen. Där skapade maken Mattias ett mysigt kryp-in i form av en tvåvåningssovalkov eftersom de är fyra i familjen. Därefter åkte färgburkarna och tapetvåderna fram.
– Hela grundidén har varit redesign med inriktning båtkänsla och västkusten. Jag har tänkt ut idéerna och sedan har Mattias fått utföra dem, säger Karin och tittar kärleksfullt på sin man.
– Det är inte speciellt roligt eller enkelt att tapetsera i en husvagn. Det blir mycket pillrande. Det samma gäller mattläggningen, säger Mattias som ändå minns dessa arbetstimmar med ett stort leende.

 

Här är det insidan som räknas
Inredningen är stilren och kulörerna går i vitt, rött och blått. Ska jag hitta ett ord som den här husvagnen symboliserar så är det sommar.
– Det är helt klart en västkustvagn, menar paret Roos i kör.

De lägger samman de olika ansiktslyftningarna som utförts och kommer fram till att endast 5 000 riksdaler har krävts för att förvandla en till synes ful ankunge till en vacker, gyllene svan.
– Vissa saker kan få helt andra användningsområden än vad de ursprungligen var tänkta till. Det gäller bara att tänka utanför boxen, säger Karin och öppnar dörren in till hygienutrymmet.

 

Här är det insidan som räknas
Salladsskålen som blev till ett handfat.

Wow, vilket läckert handfat tänker jag högt, varpå Karin ler och förklarar att handfatet egentligen är en salladsskål från Ikea.
– Mattias borrade sedan ett hål i den och vips så blev den ett handfat, avslöjar Karin.

Oops! Ett bevis på att om han håller ögonen öppna går det att springa på både den ena och den andra lösningen. Bara viljan finns. Och i viss mån kunnandet förstås. För även om varken Karin eller Mattias är professionella inom inredning, så är de heller inte helt rudis. Det visar sig nämligen att tidningen Hus & Hem och Expressen-bilagan ”Leva & Bo” har gjort hemma hos-reportage hos familjen Roos.
– Det har skrivits om såväl badrummet som trädgården och vårt orangeri, fyller Karin i.

Var kan man då springa på denna skönhet? Jo, håll utkik efter en gammal LMC Siesta 535 på västkusten i allmänhet och Strömstad i synnerhet. För det är där som familjen Roos fäller ned stödbenen och husvagnssemestrar år efter år.
– Den här husvagnen är som gjord för västkusten och det är där vi lever ut vår gemensamma dröm, avslutar Karin.

 

Här är det insidan som räknas
Inte underligt att Karin, Ingrid, Emil och Mattias Roos trivs i sin LMC Siesta 535. Det är nämligen hemtrevligt i kvadrat.

FAKTA
Namn: Karin Roos
Ålder: 34 år
Bor: Hus i Butbro, strax utanför Finspång
Familj: Man Mattias, 37 år, och barnen Ingrid, 7 år, och Emil 5 år

Fordon: LMC Siesta 535 (1989) och som dragbil Kia Ceed (2010)
Sysselsättning under camping: Sola, bada och fiska krabbor.
Vad tillagas i husvagnen: Vi grillar mestadels kött men det kan även bli en hel del skaldjur när vi är på västkusten.
Bästa semesterminnet: När vi i fjol prickade den tropiska sommarvärmen i Strömstad. Folk var vakna hela nätterna och barnen var ute och lekte efter midnatt.
Smultronställen: Garviks camping på Rossö samt Astrid Lindgrens Värld på midsommar.
Rekommenderad sevärdhet: Haldens fästning i Norge och Kosteröarna.
Åker aldrig tillbaka till: Seläter camping – vädret var skit, platsen var skit, allting var skit.
Drömresa: Den gör vi varje år med husvagnen. Utan husvagn är det Paris (Karin) och Maldiverna/Västindien (Mattias).

Tips till Husvagn & Campings läsare: Ta gärna fram en färgburk eller en tapetvåd – en gammal husvagn kan inte bli värre än den redan är.

Rulla till toppen