För den goda sakens skull

Publicerad: 2016-01-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är lätt att tänka att man vill hjälpa de som är i nöd, men att gå från tanke till handling är inte lika lätt. Tobias Johansson gjorde det, och hans gest fick oanade proportioner.  Idén att låna ut sin husvagn till bättre behövande barnfamiljer kom helt spontant en kväll i tv-soffan sommaen 2015. När...

Det är lätt att tänka att man vill hjälpa de som är i nöd, men att gå från tanke till handling är inte lika lätt. Tobias Johansson gjorde det, och hans gest fick oanade proportioner. 

Idén att låna ut sin husvagn till bättre behövande barnfamiljer kom helt spontant en kväll i tv-soffan sommaen 2015. När Tobias sedan plitade ned sin idé via några rader på Facebook dröjde det inte länge förrän budskapet spreds viralt. I dagsläget har hans hyllade inlägg fått över 67 000 likes samt 25 000 delningar.
– I vanliga fall när jag lägger ut något på Facebook brukar 20 till 40 personer gilla det jag skriver. Att min idé skulle tas emot så positivt och att det skulle bli en så här stor grej kunde jag varken tro eller ens drömma om, säger Tobias.
Hans idé ledde bland annat till fyra radiointervjuer, ett reportage i en stor dagstidning och medverkan i TV4:s morgonprogram.

Tobias hyllade Facebookinlägg:
”Till er som inte har möjlighet att åka med barnen på semester i sommar. Vi har en husvagn som vi lånar ut gratis till barnfamiljer för att fler barn skall kunna åka på en spännande utflykt och få ett fint sommarminne. Är ekonomin ansträngd behöver man inte åka till en camping, åk till vänner, släktingar eller en fin plats i naturen, det kan vara ett minst lika stort äventyr! Vagnen är inte ny men väldigt mysig, nybesiktad och utrustad med markis, utemöbler, tv, Nintendo, uteleksaker, kortlek, ritpapper, pennor, glas, bestick, tallrikar med mera. Det enda ni behöver ta med är sängkläder och mat. Skicka ett meddelande så kollar vi om den är ledig. /Tobias och Liam.”

All kommunikation och förfrågningar om att få låna husvagnen skötte Tobias via messenger på mobiltelefonen.
– Tyvärr missade jag ett par hundra mail inledningsvis. Jag kunde inte se att meddelanden från de som inte var vän med mig på Facebook lades under en annan fil, säger Tobias och tillägger att när det väl blev skarpt läge tog han till systemet ”först till kvarn” och sedan ”dra lott” för att kunna utse de lyckliga husvagnslånarna.
För att inte skapa problem med eventuella försäkringsfrågor fick husvagnen stå på en fast plats på KronoCamping i Lidköping i tre veckor. Under den perioden var det fem familjer som bodde i husvagnen.
– Glädjande nog har alla som har lånat husvagnen skött sig exemplariskt. Jag känner ingen av dem sedan tidigare och inget har blivit stulet. Det var också kul att många har hört av sig och velat hjälpa till, bland annat campingplatser och butiker i fall något skulle haverera, säger Tobias.

Han hoppas att han med sin idé har inspirerat andra att göra något liknande i framtiden. Även åttaårige sonen Liam är inne på samma spår, och gav häromsistens sin vecko-peng till en behövande istället för att spara den till en kommande Legolandresa.
– Vad är viktigast – att hjälpa andra människor eller att jag får åka till Legoland?
Sådan far, sådan son. När vi avslutar intervjun med fråga om Tobias kan tänka sig att låna ut sin husvagn även nästa år svarar han med ett stort leende:
– Jag har en större idé inför framtiden. Sedan får vi se vad det mynnar ut i.

För den goda sakens skull
Tobias Johansson

FAKTA
Namn: Tobias Johansson
Ålder: 33 år
Bor: Parhus i Vara
Familj: Sonen Liam 8 år
Fordon: Öggestorp 520 Comfort DeLuxe (1991), Mitsubishi Outlander (2014)
Sysselsättning under camping: Oftast tar jag och Liam dagsturer runt området där vi campar för att se oss omkring.
Vad tillagas i husvagnen: Det blir mycket köttbullar och makaroner, korv med bröd samt grillat kött.
Bästa semesterminnet: Barfota, barndomsminnen när jag som liten var på Hafstens Camping utanför Uddevalla.
Drömresan: Bila ned i Europa utan att ha något specifikt mål.
Tips till Husvagn & Campings läsare: Var snälla mot varandra!
Till Tobias Facebooksida
(Ur H&C 11/15)

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen