Ljuva 60-tal!

Publicerad: 2016-03-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Vagnen är 40 år. Constructam Comet heter den, och den kamperar ihop med en Ford Thunderbird från 1960. Stefan Skarp heter ägaren som har renoverat både bil och vagn till att bli som i deras ungdoms glansdagar.– Ni är så välkomna, då ska jag duka upp lite, sa Stefan när vi kom överens om att...

Vagnen är 40 år. Constructam Comet heter den, och den kamperar ihop med en Ford Thunderbird från 1960.

Stefan Skarp heter ägaren som har renoverat både bil och vagn till att bli som i deras ungdoms glansdagar.
– Ni är så välkomna, då ska jag duka upp lite, sa Stefan när vi kom överens om att träffas. Ärendet var att få se hans ekipage, husvagnen Constructam Comet från 1968 och dragbilen Ford Thunderbird från 1960.

Ljuva 60-tal!

Stefan köpte den 1996, och har sedan ägnat mycket tid åt att skapa det resultat vi ser idag.

– Jag har gått igenom hela motorn, växellådan, fram- och bakvagn. Inredningen är ny, liksom suffletten. Jag har kromat om kofångarna. Gjort en helrenovering, helt enkelt, myser han.

Ljuva 60-tal!

Hela ekipaget står ”uppdukat”, som Stefan säger, som om det just anlänt efter färd till målet. Solen var generös den dagen, grönskan var förföriskt skir som den bara kan vara tidigt på sommaren.

Ljuva 60-tal!

Fönsterraden i husvagnens front ger gott frikostigt med ljus inne – och ett välkomnande leende till förbipasserande.

– Vi köpte vagnen 2005. Den var sliten av tidens tand, men det märktes ändå att det här var en vagn som det kunde bli nåt av, förklarar Stefan.
– Inredningen plockade vi ut. Golvet fick sågas upp för att vi skulle få ut garderoben. Det var ett pyssel, men det gick.
– Utvändigt var den inte heller alltför fager. Överdelen är nytillverkad av glasfiber, plåten på nedre delen av vagnen är också ny, men gjord så att den stämmer med originalet.

– Plåten köpte vi på rulle. Det var lite huvudbry hur vi skulle montera den så att vi fick ett hållbart resultat, men vi löste det. Vi värmde upp lokalen där vagnen stod under renoveringen. Då expanderade plåten, och vi monterade den som den skulle vara. När lokalen svalnade krympte plåten, och vi fick ordentligt stabila väggar, säger Stefan stolt och klappar kärleksfullt på vagnens utsida.
– Kolla takluckan, uppmanar han. Den är rund. Idiottät!

Dessutom har han ombesörjt att den fått en prydnad värdig ekipaget, samma symbol som bilens, hans Ford Thunderbird.

Vagnen lyste så fint i solljuset, och den halvcirkelformade fönsterraden kom nästan att kännas som ett inbjudande leende. Så hur fint det än var på utsidan, gjorde sig otåligheten gällande att få se insidan också. Vi skrapade med fötterna som tävlingshästar på startlinjen, och Stefan öppnade välkomnande dörren.

Ljuva 60-tal!

Idyllisk hemtrevnad är begrepp som dyker upp i huvudet när jag ser vyn från bäddarna och fram i vagnen.

Det var som att stiga in i ett annat årtionde, och ögonen for runt både högt och lågt, framåt och bakåt. Fastnade vid bäddarna, där transistorradion och ficklampan hade sin givna plats, tillsammans med Damernas värld från den 20 september 1962, pris en krona. Den rätta stämningen infann sig av sig själv, till ackompanjemang av 1960-talsmusiken som strömmade ut från bilradion i dragbilen som stod med nedfälld sufflett.

Ljuva 60-tal!

Träinredningen är original, träslaget är körsbär, men Stefan har lackat den till den blanka yta den har idag. Låsen är original. Bänkskivorna kommer från ett utrangerat teakbord som Stefan har gjort om och behandlat så att det har fått den rätta finishen.

Beklädnaden i väggar och tak är ny, liksom isoleringen.
– Det roliga är inte bara att hålla på med själva renoveringen. Det har också fört med sig ett intresse på ett nytt sätt för hela den här tidsepoken. Plötsligt ser vi en massa andra saker med helt nya ögon, förklarar Stefan.

Det påståendet bekräftas av det vi ser i vagnen. På köksbänken står prylar som i färg, form och material präglas av 1960-talets optimistiska framtidstro. Husgeråd i färgglad plast, tv-kannan som blev ett måste, smarta hushållsredskap som väggfast konservöppnare och handdriven dubbelvisp.

På bordet tronar en fruktskål av virade plastband runt en stålställning, och fruktknivarna har sin givna plats vid sidan om. Mönstret på gardinerna heter Juke Box, och är lika tidsenligt som allt övrigt i vagnen. Till och med inne i skåpen hittar vi husmorspyssel enligt den tidens traditioner – hyllremsor – i plast givetvis, och i vackert blommigt mönster.

Ljuva 60-tal!

Varenda liten pryl är vald med omsorg för att stämma med den övriga inredningen.

De många detaljerna gör en helhet som är så mycket 1960-tal att själva 1960-talet skulle le igenkännande om det kunde.
– Jo, helheten är viktig, även ute, säger Stefan och ger ett exempel:
– Vi hittade campingstolar med lindade plastband runt ett stålstativ, men de var inte i det bästa skicket. Då lindade vi av plasten, och skrev upp exakt hur det var lindat i original. Sedan blästrade vi underredet, och lindade om plasten i ursprungsskicket.

Ljuva 60-tal!

Vi slår oss ner utanför vagnen och samspråkar lite. Campingbordet är framställt, och vi bjuds att sitta i de renoverade campingstolarna.
Ett litet extrakök står vid vagnen, med 1960-talets moderniteter på och tidstypiskt sommarblommigt förhänge. Där finns en elektrisk kaffebryggare, en för den tiden snillrik uppfinning som Stefan kallar ”urperkulatorn”. Kaffet dricker vi i koppar av gul plast med plats för kaka på fatet – ja det enda som inte har aktningsvärd ålder är bullarna, som fortfarande är lite ljumma.
– När man väl fått upp ögonen för den här tidsperioden blir man bara mer och mer nyfiken på den. Och då upptäcker man plötsligt en massa saker som man inte tidigare har lagt märke till. Numera åker vi gärna på loppis, och alltid kommer vi hem med något nyförvärv. Åtminstone Kristina, säger han.

Kristina Johansson är sambon, hon var på jobbet vid vårt besök. Men hon har alltså näsa för fynden på loppis, förstår vi.
– Ja, jag tittar bara runt, men Kristina e å röjer i bänkera!

De har redan hunnit få en hel del uppmärksamhet för sitt ekipage.
– Vi var på Road Masters Bilutställning förra året, och då vann vi husvagnsklassen, berättar Stefan. Vi vann en pokal, säger han inte utan stolthet.

I höstas var de på en veteranträff, och även då var det många som lade märke till deras skapelse. Han ler lite, och tillstår:
– Jo, vi skulle ta oss lite 11-fika tänkte vi, men det haglade frågor så kaffet blev kallt! Men vad är väl kallt kaffe mot att få prata med likasinnade om det som intresserar mest, säger han, och visar med sitt leende att det är en fråga som inte kräver svar.

 

1960-talsintresse på flera håll

Att det inte bara är bilar och husvagnar från 1960-talet som tilltalar Stefan Skarp får vi se exempel på när vi tittar in i hans hobbyverkstad. Intresset har spridit sig till att gälla allt möjligt från den tiden. Ett resultat av det är caféet han har byggt upp därinne.

Ljuva 60-tal!

Jukeboxen har sin självklara plats i ena hörnet. Cafédisken är original, bord och stolar likaså, liksom en rad prylar och planscher som smyckar väggar och hyllor runt om i lokalen.

Ljuva 60-tal!

– Folk som kommer hit, och som var med på den tiden, säger att de mycket väl känner igen sig. Det är den kommentaren som är allra roligast att få, säger Stefan.

(Ur Husvagn & Camping nr 8/2008)