Sagolikt i Estland

Publicerad: 2016-10-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Jag sitter på en damfrisering i Pärnu i Estland. – Bara två dagar, säger den unga hårfrisörskan besviket när hon frågat mig var jag kommer ifrån och hur länge jag stannar i Pärnu.Men när jag berättar att vi är på väg till ön Ösel (Saaremaa) får hon något drömskt i blicken. Det är soligt och...

Jag sitter på en damfrisering i Pärnu i Estland.
Bara två dagar, säger den unga hårfrisörskan besviket när hon frågat mig var jag kommer ifrån och hur länge jag stannar i Pärnu.
Men när jag berättar att vi är på väg till ön Ösel (Saaremaa) får hon något drömskt i blicken.

Det är soligt och varmt, fast vi kommit en bit in i augusti. Den vita sandstranden är fortfarande välbesökt och några törs ge sig ut i vågorna även denna sensommardag.
– Det här är ju nästan som i Karibien, säger jag till maken. Vit sand och en slät strand utan tång och skräp som spolats in från havet.
Ja, nog kunde vi ha stannat längre i badorten Pärnu, men siktet var ju ön Ösel några mil ut i havet.

Sagolikt i Estland
Ösels bästa badstränder ligger på Ösels sydvästra del. Här strax utanför Tehumardi Camping.

Ösel
Vi hinner knappt ana att vi är i färjeläget Virtsu förrän bogvisiret faller och vi glider ut på vår halvtimmasfärd mot Ösel.

Under Sovjetockupationen var Ösel, eller Saaremaa som den heter på estniska, en isolerad ö och människorna på ön tämligen avskurna från omvärlden. När friheten äntligen kom i slutet av 1980-talet betydde den extra mycket för de cirka 35 000 invånarna på öarna Muhu och Ösel. När det kom två nya färjor 2011 var lyckan total. Det är med en av dessa trevliga farkoster vi först närmar oss den lilla ön Muhu, som förbinds med Ösel via en brobank. Vi kommer en tidig morgon och beslutar oss för att kolla en sevärdhet innan vi far ut till Ösel. Ute på Muhu ligger nämligen byn Koguva, Estlands bäst bevarade 1800-talsby. Bland gråtimrade hus med tjocka agtak strosar vi runt en god stund. En trevlig sevärdhet som varken kostar inträde eller parkeringsavgift. Snart förstår vi att avgifter för parkering över huvud taget inte existerar på öarna.

Vi blir förtjusta i Ösel. Någon hade sagt oss före besöket, att ön kunde liknas vid Gotland. Vi håller inte riktigt med, det mesta av den cirka elva gånger fem mil stora ön är täckt av snårig skog. Visst finns det odlingslandskap och vackra strandängar längs kusten, men det är nog mest den lugna atmosfären och de vänliga människorna som går i hjärtat på oss.

Kuressaare är den enda staden, och vi blir så förtjusta att vi stannar här i flera dagar. Staden med sina 15 000 innevånare är fylld av pittoresk bebyggelse. 1998 fick Kuressaare som första stad i Estland officiellt status som ”Hälsosam stad”, men upptäckten av lerans hälsosamma egenskaper gjordes redan på 1820-talet. 1824 grundades det första hälsobadet och i dag finns det fyra stora kurhotell. Tre av dem ligger vid havet och utanför ett av dem har det gjorts en liten camping granne med strandparken. Det är här vi bor och trivs under vår vistelse. Gillar du spabehandlingar av olika slag måste detta vara drömplatsen. En helkroppsmassage av klassiskt slag kostar i år 30 euro. Som notorisk simmare är jag hellycklig över den fina badavdelningen i hotellet bredvid, 25-metersbassäng, bubbelpool och bastu.

Vi bor på några minuters avstånd från torget, denna trekantiga mötesplats som fick sin form under tiden då Ösel var svenskt, 1645-1710. Runt torget ligger flera små mysiga restauranger, hantverksbutiker och antikvarier. Den bästa sevärdheten i staden och på hela Ösel är biskopsborgen från 1300-talet. Du kan uppleva borgens historia eller gå upp i tornet och se på utsikten eller ta en kopp kaffe. Den största behållningen för oss är dock den permanenta utställningen som berättar Ösels historia, och då tänker jag i synnerhet på historien från 1939 och framåt. Allt är på engelska och med hjälp av filmer och otalig rekvisita väl åskådliggjort. Ingen kan gå oberörd ut från detta museum.

Vi gör flera utflykter på ön. Att ta med en picknick och inta denna ute vid Pangaklipporna, på öns nordvästra sida, är en utmärkt idé. Här har man gjort en bra parkering och fina stigar längs de 21 meter höga klipporna som stupar brant mot havet.

En annan kul plats är Kaalikratern. Estland lär ha mest meteoritkratrar i världen och den 3 000 år gamla kratern vid Kaali är den mest kända. Ett litet museum berättar, även på svenska, hur upptäckten gjordes och hur forskningen gått till.

Vi far också och tittar på Ösels berömda väderkvarnar vid Angla. Kanske inte så mycket att komma med för oss som har Öland, men här som vid alla sevärdheter är det trevligt iordninggjort med parkering, näringsställen etc.

En dag tycker vi att det mest varit tråkig skog på turen ända tills vi står på härliga Tehumardi Camping. Campingvärden Ago Liblik gör inte saken sämre, och vi får en fantastisk presentation av anläggningen såväl som en promenad till havsbadet 300 meter från platsen och till ryssarnas svulstiga staty, som skall påminna om när de ”befriade” öselborna vid andra världskrigets slut. Jättefin camping att lägga på minnet.

Sagolikt i Estland
Gammal fin träbebyggelse i Pärnu centrum.

Pärnu
Blir du sugen på att besöka Pärnu med sin himmelska badstrand, så ska du veta att detta är en turistort av rang. Det finns inte mindre än ett sjuttiotal restauranger. Och jag skall aldrig glömma när vi gick in på ett café några steg vid sidan av gågatan. Maken väljer en bakelse och jag pekar på en munk genom att sätta upp ett finger.
– Två? Skrattar expediten frågande, och jag kan inte låta bli att nicka.
När vi sedan sitter utanför märker vi att varenda en sitter med munkar. Damen mitt emot har fem på sin assiett. Andra går in i butiken för att komma ut med fulla plastpåsar. Och, något så himla gott har jag väl aldrig smakat till fikat (20 kr för två personer).

Pärnu har också en mycket bra campingplats som vi bodde två nätter på. För 170 kronor natten hade vi både el och fria duschar. Fräscht servicehus och trevlig utsikt över en havsfjärd som bildat en ”flod” inne i staden. Dessutom bara 900 meter att gå till centrum, och detta genom måleriska kvarter med gamla trähus och prunkande trädgårdar.

Sagolikt i Estland
Haapsalu tio mil väster om Tallin, är en trevlig småstad med trähusbebyggelse.

Haapsalu
Det är vår fjärde resa i Baltikum och för varje gång växer glädjen över tre länder som för varje år alltmer skakat av sig det dystra förfallet som blev under ryssockupationen. Alla tre länderna har fantastiska huvudstäder, kurorter och havsbad. Men i övrigt skiljer mycket, olika språk, kultur och pengar. Estland ligger närmast och en semester här kommer du inte att ångra. Tallinn med sin vackra gamla stad är ju ett måste, men så vill jag också nämna Haapsalu tio mil väster om Tallin. En underbar liten stad med en enkel men helt okej camping.
– Vi talar än om den gamla goda tiden då Haapsalu var svenskt, säger Maarja Aaloe som arbetar på ”Ilons Sagoland”.

År 1625 sålde Gustav II Adolf staden till sin landsman Jakob de la Gardie. Här finns svenska torget, och det var strax intill som konstnärinnan Ilon Wikland växte upp. Besöket på Ilons Sagoland blir ett bestående minne. Här finns originalen till alla de bokillustrationer Ilon gjort till Astrid Lindgrens böcker samt en lekvärld för barn i tre våningar. Vi tittar på en svensk film om Ilons liv som är nästan en timma lång, en fantastisk historia.
– Varje estnisk familj har sin tragiska historia, säger Maarja Aaloe, en svensktalande lekledare som finns i huset.

FAKTA
Vägen dit
Det går färjor från Kapellskär och Stockholm till Estland.

En trevlig idé är att fara från Stockholm till Riga i Lettland och sedan fara från Tallinn tillbaka.

Själva for vi med DFDS fartyg från Karlshamn till Klaipeda i Lithauen och hem från Paldiski till Kapellskär. Inga lyxfartyg men helt okej. Prisbilden varierar, så kolla.

Färjan till Ösel
Virtsu – Kuivastu, 30 minuter

Färjan går nästan varje halvtimma under högsäsong

Kostar för två personer med husbil cirka 100 kronor.

 Det kunde vi inte anat…
På Ösel lär det finnas:
1000 älgar, 1500 vildsvin och ett tiotal vargar samt 38 fria orkidéarter

 Campingplatser
Saaremaa Spa Hotels, Kuressaare, Ösel
www.sanatoorium.ee        
GPS-koordinater 58o14’50”N   22o28’20”E

Tehumardi Camping, Ösel
ww.tehumardi.ee           
GPS-koordinater 50o10o55N   22o15’16”E

Motel & Camping Konse, Pärnu
www.konse.ee                   
GPS-koordinater 58o23’05”N 24o31’35”E

Camping Pikseke, Haapsalu
www.campingpikseke.com  
GPS-koordinater 58o55’40”N  23o32’15”E

Mera information om Estland
www.visitestonia.com
Tel. 08-23 60 18

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

Rulla till toppen