Sagolikt i Estland

Den gamla medeltidsborgen i Kuressaare döljer en fantastisk utställning som speglar Ösels historia.

Sagolikt i Estland

Publicerad

Jag sitter på en damfrisering i Pärnu i Estland.
- Bara två dagar, säger den unga hårfrisörskan besviket när hon frågat mig var jag kommer ifrån och hur länge jag stannar i Pärnu.
Men när jag berättar att vi är på väg till ön Ösel (Saaremaa) får hon något drömskt i blicken.

Det är soligt och varmt, fast vi kommit en bit in i augusti. Den vita sandstranden är fortfarande välbesökt och några törs ge sig ut i vågorna även denna sensommardag.
- Det här är ju nästan som i Karibien, säger jag till maken. Vit sand och en slät strand utan tång och skräp som spolats in från havet.
Ja, nog kunde vi ha stannat längre i badorten Pärnu, men siktet var ju ön Ösel några mil ut i havet.

Ösel

Ösels bästa badstränder ligger på Ösels sydvästra del. Här strax utanför Tehumardi Camping.

Ösel
Vi hinner knappt ana att vi är i färjeläget Virtsu förrän bogvisiret faller och vi glider ut på vår halvtimmasfärd mot Ösel.

Under Sovjetockupationen var Ösel, eller Saaremaa som den heter på estniska, en isolerad ö och människorna på ön tämligen avskurna från omvärlden. När friheten äntligen kom i slutet av 1980-talet betydde den extra mycket för de cirka 35 000 invånarna på öarna Muhu och Ösel. När det kom två nya färjor 2011 var lyckan total. Det är med en av dessa trevliga farkoster vi först närmar oss den lilla ön Muhu, som förbinds med Ösel via en brobank. Vi kommer en tidig morgon och beslutar oss för att kolla en sevärdhet innan vi far ut till Ösel. Ute på Muhu ligger nämligen byn Koguva, Estlands bäst bevarade 1800-talsby. Bland gråtimrade hus med tjocka agtak strosar vi runt en god stund. En trevlig sevärdhet som varken kostar inträde eller parkeringsavgift. Snart förstår vi att avgifter för parkering över huvud taget inte existerar på öarna.

Vi blir förtjusta i Ösel. Någon hade sagt oss före besöket, att ön kunde liknas vid Gotland. Vi håller inte riktigt med, det mesta av den cirka elva gånger fem mil stora ön är täckt av snårig skog. Visst finns det odlingslandskap och vackra strandängar längs kusten, men det är nog mest den lugna atmosfären och de vänliga människorna som går i hjärtat på oss.

Kuressaare är den enda staden, och vi blir så förtjusta att vi stannar här i flera dagar. Staden med sina 15 000 innevånare är fylld av pittoresk bebyggelse. 1998 fick Kuressaare som första stad i Estland officiellt status som "Hälsosam stad", men upptäckten av lerans hälsosamma egenskaper gjordes redan på 1820-talet. 1824 grundades det första hälsobadet och i dag finns det fyra stora kurhotell. Tre av dem ligger vid havet och utanför ett av dem har det gjorts en liten camping granne med strandparken. Det är här vi bor och trivs under vår vistelse. Gillar du spabehandlingar av olika slag måste detta vara drömplatsen. En helkroppsmassage av klassiskt slag kostar i år 30 euro. Som notorisk simmare är jag hellycklig över den fina badavdelningen i hotellet bredvid, 25-metersbassäng, bubbelpool och bastu.

Vi bor på några minuters avstånd från torget, denna trekantiga mötesplats som fick sin form under tiden då Ösel var svenskt, 1645-1710. Runt torget ligger flera små mysiga restauranger, hantverksbutiker och antikvarier. Den bästa sevärdheten i staden och på hela Ösel är biskopsborgen från 1300-talet. Du kan uppleva borgens historia eller gå upp i tornet och se på utsikten eller ta en kopp kaffe. Den största behållningen för oss är dock den permanenta utställningen som berättar Ösels historia, och då tänker jag i synnerhet på historien från 1939 och framåt. Allt är på engelska och med hjälp av filmer och otalig rekvisita väl åskådliggjort. Ingen kan gå oberörd ut från detta museum.

Vi gör flera utflykter på ön. Att ta med en picknick och inta denna ute vid Pangaklipporna, på öns nordvästra sida, är en utmärkt idé. Här har man gjort en bra parkering och fina stigar längs de 21 meter höga klipporna som stupar brant mot havet.

En annan kul plats är Kaalikratern. Estland lär ha mest meteoritkratrar i världen och den 3 000 år gamla kratern vid Kaali är den mest kända. Ett litet museum berättar, även på svenska, hur upptäckten gjordes och hur forskningen gått till.

Vi far också och tittar på Ösels berömda väderkvarnar vid Angla. Kanske inte så mycket att komma med för oss som har Öland, men här som vid alla sevärdheter är det trevligt iordninggjort med parkering, näringsställen etc.

En dag tycker vi att det mest varit tråkig skog på turen ända tills vi står på härliga Tehumardi Camping. Campingvärden Ago Liblik gör inte saken sämre, och vi får en fantastisk presentation av anläggningen såväl som en promenad till havsbadet 300 meter från platsen och till ryssarnas svulstiga staty, som skall påminna om när de "befriade" öselborna vid andra världskrigets slut. Jättefin camping att lägga på minnet.

Gammal fin träbebyggelse i Pärnu centrum.

Pärnu
Blir du sugen på att besöka Pärnu med sin himmelska badstrand, så ska du veta att detta är en turistort av rang. Det finns inte mindre än ett sjuttiotal restauranger. Och jag skall aldrig glömma när vi gick in på ett café några steg vid sidan av gågatan. Maken väljer en bakelse och jag pekar på en munk genom att sätta upp ett finger.
- Två? Skrattar expediten frågande, och jag kan inte låta bli att nicka.
När vi sedan sitter utanför märker vi att varenda en sitter med munkar. Damen mitt emot har fem på sin assiett. Andra går in i butiken för att komma ut med fulla plastpåsar. Och, något så himla gott har jag väl aldrig smakat till fikat (20 kr för två personer).

Pärnu har också en mycket bra campingplats som vi bodde två nätter på. För 170 kronor natten hade vi både el och fria duschar. Fräscht servicehus och trevlig utsikt över en havsfjärd som bildat en "flod" inne i staden. Dessutom bara 900 meter att gå till centrum, och detta genom måleriska kvarter med gamla trähus och prunkande trädgårdar.

Haapsalu

Haapsalu tio mil väster om Tallin, är en trevlig småstad med trähusbebyggelse.

Haapsalu
Det är vår fjärde resa i Baltikum och för varje gång växer glädjen över tre länder som för varje år alltmer skakat av sig det dystra förfallet som blev under ryssockupationen. Alla tre länderna har fantastiska huvudstäder, kurorter och havsbad. Men i övrigt skiljer mycket, olika språk, kultur och pengar. Estland ligger närmast och en semester här kommer du inte att ångra. Tallinn med sin vackra gamla stad är ju ett måste, men så vill jag också nämna Haapsalu tio mil väster om Tallin. En underbar liten stad med en enkel men helt okej camping.
- Vi talar än om den gamla goda tiden då Haapsalu var svenskt, säger Maarja Aaloe som arbetar på "Ilons Sagoland".

År 1625 sålde Gustav II Adolf staden till sin landsman Jakob de la Gardie. Här finns svenska torget, och det var strax intill som konstnärinnan Ilon Wikland växte upp. Besöket på Ilons Sagoland blir ett bestående minne. Här finns originalen till alla de bokillustrationer Ilon gjort till Astrid Lindgrens böcker samt en lekvärld för barn i tre våningar. Vi tittar på en svensk film om Ilons liv som är nästan en timma lång, en fantastisk historia.
- Varje estnisk familj har sin tragiska historia, säger Maarja Aaloe, en svensktalande lekledare som finns i huset.

FAKTA
Vägen dit
Det går färjor från Kapellskär och Stockholm till Estland.

En trevlig idé är att fara från Stockholm till Riga i Lettland och sedan fara från Tallinn tillbaka.

Själva for vi med DFDS fartyg från Karlshamn till Klaipeda i Lithauen och hem från Paldiski till Kapellskär. Inga lyxfartyg men helt okej. Prisbilden varierar, så kolla.

Färjan till Ösel
Virtsu – Kuivastu, 30 minuter

Färjan går nästan varje halvtimma under högsäsong

Kostar för två personer med husbil cirka 100 kronor.

 Det kunde vi inte anat...
På Ösel lär det finnas:
1000 älgar, 1500 vildsvin och ett tiotal vargar samt 38 fria orkidéarter

 Campingplatser
Saaremaa Spa Hotels, Kuressaare, Ösel
www.sanatoorium.ee        
GPS-koordinater 58o14'50''N   22o28'20''E

Tehumardi Camping, Ösel
ww.tehumardi.ee           
GPS-koordinater 50o10o55N   22o15'16''E

Motel & Camping Konse, Pärnu
www.konse.ee                   
GPS-koordinater 58o23'05''N 24o31'35''E

Camping Pikseke, Haapsalu
www.campingpikseke.com  
GPS-koordinater 58o55'40''N  23o32'15''E

Mera information om Estland
www.visitestonia.com
Tel. 08-23 60 18

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206