Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden

Publicerad: 2017-01-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Utbudet är stort med fordon i alla pris- och storleksklasser. Många hör av sig till oss med frågan ”hur mycket kostar det att äga en husbil eller husvagn?”. Vilket är andrahandsvärdet? Här försöker vi reda ut vad den verkliga kostnaden är för att äga en husvagn och för att äga en husbil. Vi utgår från köp...

Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden
Utbudet är stort med fordon i alla pris- och storleksklasser.

Många hör av sig till oss med frågan ”hur mycket kostar det att äga en husbil eller husvagn?”. Vilket är andrahandsvärdet? Här försöker vi reda ut vad den verkliga kostnaden är för att äga en husvagn och för att äga en husbil. Vi utgår från köp av nya fordon, en husbil och en husvagn som bägge ligger i det prissegment där de flesta affärer görs.

Pris för husbil

En husbil kostar från 500.000 kronor och uppemot flera miljoner. Statistik från tidigare år visar att de flesta husbilar som sålts kostar cirka 750.000 kronor. Genomsnittspriset är däremot högre, det var över 1,2 miljoner kronor år 2013.

Pris för husvagn

En husvagn kostar från strax under 150.000 kronor till närmare en miljon. Genomsnittpris har vi inte fått fram, men en avancerad gissning hamnar på cirka 275.000–300.000 kronor. Medianpriset däremot, det vill säga det vanligaste priset eller det mest frekventa priset, ligger sannolikt något lägre, vi utgår från att det kan vara cirka 275.000 kronor.

Finansiering av husbil och husvagn

Om man finansierar sina köp via handlaren erbjuds man 4,95 procents ränta. Vanligen får köparna maximalt 15 års lån på husvagnarna, och 20 år på husbilen. I många fall erbjuds kunderna 3,95 procents ränta eller till och med lägre, men det varierar.

Hur man finansierar sitt köp ser naturligtvis olika ut. De flesta har något inbyte, många har annan finansiering än den handlaren erbjuder. För att jämförelsen ska bli överskådlig utgår vi från att köparen finansierar sitt köp genom handlarens finansbolag, betalar handpenningen och tar resten på lån.

Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden
Servicekostnader för bodelsarbeten kan skilja då husbilsverkstäder är dyrare att driva.

Ägandekostnad för husbil

En populär husbil, Adria Matrix 687 SLT, har ett listpris på 735.700 kronor. Handpenningen blir 147.140 kronor, resten betalas via lån med 4.880 kronor i månaden i 240 månader. Det blir sammanlagt 1.318.340 kronor.

Ägandekostnad för husbil

En populär husvagn, Adria Adora 573 PT, har ett listpris på 275.500 kronor. Handpenningen blir 55.180 kronor, resten betalas med lån med 2.137 kronor per månad i 180 månader. Det blir sammanlagt 439.840 kronor.

Lånetider på upp till 20 år/240 månader förekommer nästan aldrig bland husvagnar.

Kostnader för skatt, försäkring och service

Men kostnaderna tar inte slut där. Fordonsskatt, service och underhåll kostar också, mer för husbilen än för husvagnen.

Årlig skatt på husbilen varierar något beroende på motor, koldioxidutsläpp och vikt, men 5.000–7.000 kronor, minst.  

Årlig skatt på en husvagn är från 0 kronor för vagnar med totalvikt upp till 750 kilo, till några hundralappar för en vagn med totalvikt mellan 1.300 och 1.500 kilo.

En enklare service på husbilen med oljebyte kostar cirka 2.500 kronor, inklusive arbete och material. Större service, vartannat år med byte av olje-, luft- och bränslefilter samt täthetskoll av gasol kostar dryga 5.000 kronor. En stor service med kamremsbyte och stor funktionskontroll kostar över 6.500 kronor. 

Bodelsservice med provtryckning av husvagnens gasolanläggning och genomgång av basfunktioner som kyl, belysning, fläkt och cirkulationspump kostar cirka 2.000 kronor. 

Garage, parkering, förvaring

Utöver ovan redovisade utgifter tillkommer för många en avgift för att förvara sin husbil eller husvagn. Det är dock kostnader som vi bedömer som lika för husbil och husvagn.

Kostnadskalkyl

  Husbil Husvagn
Avbetalning/månad 4.880:– 2.137:–
Årlig skatt 6.000:– 395:–
Bodelsservice (1 gång/år) 2.000:– 2.000:–
Bilservice (1 gång/år) 2.500:–  
Större service (vartannat år) 5.000:–  
Försäkring/år 7.000:– 1.700:–
Totalkostnad/månad 6.255:– 2.478:–


Sammanfattning: Så dyrt blir det

Av detta kan man dra slutsatsen att det är avgjort dyrare att ha husbil men man ska inte glömma bort att husvagnen måste kopplas till en bil. Jämför man kostnaderna för husvagn plus dragbil med kostnaderna för husbil blir siffrorna annorlunda och skillnaderna mindre. Även dragbilen behöver ju service och underhåll och även den drar kostnader även om vi inte räknar in dem här.

Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden
Kostnaderna varierar beroende på lånebelopp men naturligtvis också på priset.

Värt att tänka på

• Riktigt dyra husbilar och husvagnar tas helst inte emot som inbyten av handlare, möjligen då som försäljningsuppdrag. 

• Billiga och lite udda märken kan locka med lågt inköpspris, men kan vara svåra att få bra betalt för den dag du vill byta in den.

• Verkstädernas kostnader är ofta beroende på var verkstaden är belägen och utrustad, i attraktiva områden i centralorter kan servicen bli dyrare då bland annat lokalhyran kan vara högre. 

• Det kan löna sig rejält att åka några mil för att få jobbet utfört till bättre pris, jämför!

Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden
Tänk efter. Höga långa lån är detsamma som dyra oekonomiska lån.

Andrahandsvärdet påverkar din ekonomi när du vill byta in fordonet

• Ett fordon av känt märke står sig bättre än ett udda märke.

• Husbilar tappar vanligen mer i värde än husvagnar.

• En dyr premiumvagn tappar mer i värde än en billigare, lite enklare vagn.

• Skicket är viktigt. En välhållen vagn eller bil är naturligtvis lättare att sälja och därmed lite mer värd.

• Välutrustade fordon är mer värda vid inbyte.

• Dyrare premiumvagnar är inte lika lättsålda som lite enklare mellanklassvagnar.

Husvagn eller husbil? Så stor är kostnadsskillnaden
Intressanta priser på inbyten, handlarna vill helst sälja egna märket.