Fler husvagnar och husbilar än någonsin i Sverige

Publicerad: 2017-05-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Sverige har blivit ett av Europas husvagn- och husbilstätaste länder. Ändå fortsätter marknaden att växa rekordsnabbt. Och det är en helt ny grupp som har hittat till det rullande campinglivet.

Fler husvagnar och husbilar än någonsin i Sverige
Allt fler vill prova det rullande campinglivet. Foto: Alrik Söderlind

Campinglivet lockar stort i Sverige och marknaden för husbilar och husvagnar fortsätter att växa. I dag finns 85.447 registrerade husbilar och 287.135 husvagnar, och den siffran växer snabbt. Förra året nyregistrerades 5.321 husbilar och 3.487 husvagnar, vilket ökade husbilsbestådet med hela 32 procent och husvagnarna med 10 procent.

Och mest positivt, enligt HRF, Husvagnsbranschens riksförbund, är att det är en helt ny grupp som har hittat till det rullande campinglivet.

”Nu ser vi familjer med en aktiv fritid och tydliga intressen som köper sig en husbil”, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF.

Fordonen blir elegantare, bekvämare, mer funktionella och allt fler efterfrågar lättare konstruktioner. Även miljön är viktig när nya fordon byggs och det finns nu fordon som helt byggts av återvinningsbart material.

”Den här utvecklingen hade vi inte kunnat drömma om för några år sedan. Fritidsfordonen har nått alla till alla samhällsklasser och många familjer har hittat till den mobila campingvärlden där husbilen eller husvagnen står i centrum, för att umgås och kunna ta sig till fotbollscuper eller simläger”, säger Tomas Haglund.

Den kraftiga uppgången i branschen har också lett till att det gjorts investeringar i serviceanläggningar och utställningshallar. Allt fler campingplatser utvecklas och många kommuner ser över möjligheter att ordna fler ställplatser, uppger HRF.

Rulla till toppen