10 goda skäl att vintercampa!

Publicerad: 2018-02-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Vintercamping är hett! Det är så hett att en del vintercampare installerar luftkonditionering innan de kör söderut för att övervintra i länder där det är sommar jämt.

10 goda skäl att vintercampa!
Det finns nog nästan ingenting som är godare än våfflor med sylt och grädde en solig dag i skidbacken.

Men de flesta som pratar om vintercamping förväntar sig både kyla och massor av snö. Det är sådan vintercamping det här ska handla om, tio goda skäl att ta husbilen eller husvagnen när sommaren är som längst bort.

Det är nästan exotiskt med riktig vinter. I vart fall i de mest tätbefolkade delarna av Sverige.

Plötsligt kommer SMHI med klass 1-varningar för snökaos. Det blir det – något dygn, men sedan blir snön grå och tinar bort.

10 goda skäl att vintercampa!
Våra fritidsfordon innebär samma frihet på vintern.
10 goda skäl att vintercampa!

De stora skidorterna bygger allt fler stugbyar och hotell som lockar massor av besökare. Men varför ska den som redan äger ett fritidsfordon hyra en stuga? Det är både billigare och mysigare att gosa i vagnen eller husbilen på en fin camping. Dessutom bjuder fritidsfordon på samma frihet på sommaren som på vintern. Skulle det vara bättre väder i Trysil än i Åre är det bara att skriva in en annan adress på GPSen.

10 goda skäl att vintercampa!
Året runt-fordon är att föredra vid vintercamping.
10 goda skäl att vintercampa!

Det går alltid att campa på vintern. Bergsklättrare sover i tält på Himalaya så det fungerar säkert att bo i en vagn eller bil som inte har formella vintermeriter. Men det är inte lika bekvämt. Fritidsfordon som konstruerats för användning året runt har bra isolering, dubbelglas i fönstren, vattenburen värme och isolerade vattentankar. Det är nästan lika bekvämt som hemma, bara lite mer kompakt.

10 goda skäl att vintercampa!
Med lite planering blir det mer tid över till att bara njuta.
10 goda skäl att vintercampa!
10 goda skäl att vintercampa!
Diskberget minskar.

Det blir tid över! För att få en trevlig vintersemester i en husvagn eller husbil går det åt en del tid att planera vad som egentligen kommer att behövas. Det kräver lite tankearbete, eller sökningar på internet efter tips från andra som gjort samma resa. (Varför uppfinna hjulet på nytt?)

Väl på plats innebär det att ni bara har med de prylar som verkligen behövs. Det blir mindre att hålla reda på och eftersom alla ytor är mindre så använder vi inte så mycket utrustning när vi ska laga mat. Disken går fortare och samma gäller städningen. Dessutom är det lätt att organisera arbetet för det finns sällan plats för mer än en i taget som utför det som behöver göras.

10 goda skäl att vintercampa!
Vinterlek för barnen.
10 goda skäl att vintercampa!

Barnen älskar det! Samtidigt som vuxna ibland tycker att det blir lite för trångt för en familj att dela på 13-16 kvadratmeter tycker ungarna att det är underbart att leva på det sättet. Och många föräldrar vittnar om den pedagogiska vinsten: Under vinterveckorna i husvagnen lär sig barnen vikten av såväl hänsyn som ordning och reda.

10 goda skäl att vintercampa!

De flesta som vintercampar har säsongsplats på en camping. Där finns det rika möjligheter att lära känna nya människor. Nästan överallt är bastun den givna mötesplatsen efter en dag i skidbacken. I de flesta fall är bastun stor, men det kan ändå bli trångt under de mest intensiva vinterveckorna, som sportlov och påsk. Dessutom lever du lika nära dina grannar som på sommarcampingen. Det innebär många fler chanser att lära känna dem än hemma i villaområdet eller i hyreshuset. Om inte i bastun så träffas ni ju i det gemensamma köket eller i vallaboden…

10 goda skäl att vintercampa!
Kolla skidor och utrustning ordentligt, kanske behöver något förbättras till nästa säsong?
10 goda skäl att vintercampa!
10 goda skäl att vintercampa!

Testa grejorna! Om man nu har skaffat en fin husbil, bra skidor, vinterkläder och annan utrustning som ska klara alla förhållanden, då ska man väl kolla att allting fungerar?

För många finns det en stor tillfredställelse i att se att temperaturen inne ligger stadigt på 23 plusgrader samtidigt som det är minus 25 ute. Och att i det vädret komma in efter en långtur i skidspåren är en riktigt stor upplevelse – under förutsättning att också skidkläder, elsulor och skidor höll måttet.

Det finns alltid möjligheter att fundera över förbättringar. Det kan handla om ett bättre vintertäcke till fronten på husbilen, varmare sängkläder eller en ny grill. För en hel del av umgänget på campingen sker utomhus även på vintern.

10 goda skäl att vintercampa!
Utnyttja städernas utbud av nöjen.
10 goda skäl att vintercampa!

Kulturell vintercamping blir allt vanligare i takt med att fler börjar åka husbil året runt. Nu kan du spontant ta husbilen och åka till någon av storstäderna för att se på teater eller gå på konsert. Ibland är det svårt att hitta vinteröppna ställplatser, men oftast räcker både gas och batterier till för enstaka nätter utan anslutning till el. 

10 goda skäl att vintercampa!
Det är perfekt att bo i husbil vid till exempel Vasaloppet.
10 goda skäl att vintercampa!
10 goda skäl att vintercampa!
Se skidtävlingar från första parkett.

Sportig vintercamping!
Vid stora vinterarrangemang, som Vasaloppet och andra skidtävlingar, upptäcker allt fler att det fungerar perfekt att bo i husbil vid starten. Det blir en lugn uppladdning och en sen frukost för den som stannat för natten, jämfört med den som kommer stressande från Mora i buss eller bil. Det blir 3-4 timmar mer sömn för den som valt husbil.

Övernattar du vid starten har du bättre koll på snö och temperatur. I garaget finns plats för både vallaställ och burkar och du kan snabbt anpassa dig till vilket väder som helst.

10 goda skäl att vintercampa!
Utmana hela familjen på ett pulkarace!
10 goda skäl att vintercampa!

Äventyr i snö! I stora delar av Sverige är det brist på den vita varan även vintertid. Det finns barn som aldrig får chansen att bygga en snölykta, en snögubbe eller att lära sig åka skidor. Vintercamping bjuder på oändliga möjligheter, inte bara för att det finns snö utanför husvagnen eller –bilen, utan också för att det finns tid över för hela familjen att leka ute i snön. Och glöm inte pulkorna – det är inte mycket som slår ett pulkarace med hela familjen när det gäller både fartkänsla och underhållningsvärde.

10 goda skäl att vintercampa!
Med säsongsplats på en vintercamping blir det många härliga dagar i skidspåret.
10 goda skäl att vintercampa!

Rekordmånga skiddagar! Ofta kostar en säsongsplats på en camping mindre än 1-2 veckor i en fjällstuga. Men på campingen har du tillgång till din vagn eller bil hela säsongen. Du kan vara på plats redan när den första pisten öppnar. Sedan är det bara en fråga om tid och möjligheter. Många säsongscampare tillbringar nyårshelgen, sportlovet och påsken i sina fritidsfordon. Redan det ger 20-30 skiddagar. Lägg sedan till snart sagt varje helg…

Det är ingen slump att framgångsrika elitskidåkare som till exempel Jessica Lindell Vikarby lagt grunden till sin karriär genom att en stor del av sin barndom bo i husvagn på Tandådalens camping – bara några meter från backarna.

Rulla till toppen