RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Publicerad: 2018-09-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Fylkesväg 98 mellan Tana och Lakselv i Finnmark var en av Norges sämsta vägar. På sommaren gropig och långsam, på vintern för det mesta igensnöad. Nu har norska statens vägväsen byggt om tre mil av vägen och utsett nybygget till Norges vackraste väg.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Vi är naturligtvis nyfikna på resultatet och kör från Kirkenes vid ryska gränsen till Tana bru där Fylkesvägen 98 börjar. Den fjorton mil långa turen går på de arktiska fjällvidderna i Finnmark som ofta kallas samernas land.  Det är svalt, det är tyst och luften är källvatten. På bilradion skrålar Lill Babs ”Mitt hjärta bultar och slår…”

Här, bland kortvuxen fjällbjörk och små blänkande sjöar med harr, öring och abborre, har människor bott i tiotusen år. Otaliga fornfynd från jägare och fiskare vittnar om deras liv. Finnmark har de senaste tvåtusen åren härbärgerat just samer vars rike grenas också i Sverige, Finland och Ryssland.

Vi korsar Langfjorden och rundar fågelrika Munkefjord vid fjorden med samma namn. Här kan man, om man har tur, få syn på en dvärgsparv. I byn Neiden tittar vi in i bara ett år gamla Solte samiska museet som bland annat värnar samisk kultur genom att varje år ägna sig åt höskörd med lieslåtter och hässjning. I grannbyn Skoltebyn hittar vi Sankt Georgs kapell från 1500-talet.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Tana värdshus är fyrstjärnigt och har också hotellrum och platser för campingfordon. De serverar fina pizzor och vällagad husmanskost.
RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Varje helg kör Marianne, Dagfinn och ”bästa vännen” väg 888 till sin favoritcamping för att koppla av.

Det tar ett par timmar att köra till Tana bru och 98:an, så det blir en bensträckare och några baconlindade grillkorvar på Shellmacken á 49 spänn.

Jo, det är dyrt i Norge. Och så trängs vi med polska knuttar vid kaffeautomaten. De är tydligen på väg till Nordkap.

– Sedan kör vi hem via Ryssland, får vi veta.

Vi bläddrar i lokalavisen Finnmark Dagblad som toppar med en artikel om en herre som tvingats lämna sjukhuset för tidigt efter en skalloperation. På debattsidan ondgör sig någon över vattenskotrar och i villaannonserna noterar vi att en skaplig kåk går att fås för cirka fyra miljoner norska.

Så bär det iväg på Fylkesväg 98, eller Tanafjordsvägen som den också heter. Vägen invigdes 1937 som en sommarväg och knöt samman östra och västra Finnmark och kusten med inlandet. Området fick, om man så vill, en aorta för handel och utbyte.

Vi får ett antal rejäla raksträckor och har 37 mil långa, synnerligen laxrika, Tana älv till höger som tack vare Golfströmmen är isfri året runt. Skyltar varnar för korsande hundspann, älg och ren. Vi befinner oss nämligen i ett renskötselområde och ser renar som betar vid vägkanten.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Vägen över utsträckta 370 meter höga Ifjordsfjället går genom kommunerna Lebesby, Gamvik och Tana och är numera en favorit för turister i området.
RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Jan och Nel hade tidigare en VW Caravan. Nu unnar de sig en Karmann och är helnöjda.

Turen går på den icke ombyggda delen av 98:an, den mellan Tana och Ifjord, och vi konstaterar att vägen är i bedrövligt skick. Det är potthål och sprickor, så färden blir både skumpig och trist.

Fast när vi når det prisade tre mil långa avsnittet, det vill säga fjällövergången mellan Ifjord och Giilas, upplever vi i en kontrast som heter duga. Resan blir mjuk och harmonisk och ger dessutom en synnerligen estetisk upplevelse. Kameran åker fram och vi försöker fånga det klassiska perspektivet med en slingrade fjällväg som ålar i väg i fjärran.

Vägavsnittet byggdes mellan 2010-2015 och har nu åretruntstandard. Vägbanan är rejält upphöjd och vägrenarna väl tilltagna och sluttande. Poängen är att snön ska blåsa bort från vägbanan och hamna i vägrenen och vidare ut på fjället. Man har också tagit hänsyn till hur vindarna rör sig och till den befintliga miljön så att den nya vägen smälter in i landskapet. Vägen har breddats och sikten förbättrats. Man har sett över dosering och kurvor.

Efter avslutat arbete har norska statens vägväsen slagit fast att fjällavsnittet nu är Norges vackraste väg. Officiellt talas det om ”Vägdirektörens pris för vackra vägar” och i motiveringen sägs bland annat att vägen anlagts i harmoni med miljön och att man lyckats kombinera de tekniska kraven för vinterdrift med bevarandet av det öppna landskapet.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Wenche Johansen, ägare av Fjordutsikten.

På väg mot Lakselv och 98:ans slutstation tittar vi in på Kunes camping som ligger bara en mil från 38 meter höga Adamsforsen. Vi slår vi oss i slang med Marianne Karlstad och Dagfinn Rasmussen från Mehamn längst upp i norr, som tillbringar helgerna i sin Cabby Caienna 650+ på campingen. Med sig har de sin bruna släthåriga vorsteh Tallulah:

– Vi tycker det är skönt att komma bort från staden och har bara två timmars körtid hit. Väl här har vi underbar miljö och fantastiskt laxfiske i Laksefjorden. På semestern ska vi dock ta vagnen med oss på en tur till finska Oulo. Det ser vi fram emot.

På utsiktsplatsen vid Silfar Canyon, en 80 meter djup ravin från istiden, möter vi pensionerade Nel och Jan van Maasen från Munkfors som med sin Karmann är ute på tidernas resa. De har kört från Munkfors via Stockholm och Åland genom Finland och Nordnorge och är nu på väg till Alta och ”sedan får vädret bestämma nästa resmål” som de uttrycker sig.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Vägen över fjället bjuder på fantastiska scenerier, både här och där.

– Finland var inget vidare. Det var hus överallt. I Nordnorge är det betydligt glesare och luftigare. Vi tycker att till exempel Honningsvåg var väldigt fint – Europas nordligaste stad. I Gamvik såg vi faktiskt gråsäl.

Vi passerar Porsanger båtförening som sommartid hyr ut uppläggningsplatser till campare och noterar att betalningen föreslås ske via betaltjänsten ”Vipps” alternativt kontant genom att avsätta en norsk hundring i en burk. Tältare bor dock gratis.

I Lakselv bunkrar vi på Coop och konstaterar ånyo att det är dyrt i Norge. Två kilo färskpotatis från Israel kostar 64 kronor, en burk fiskbullar 45 kronor och ett tolvpack ägg 52 kronor. På Circle K intill tankar vi diesel för 16,10 kronor. Bensinen kostar från 16,98 kronor.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Också renarna i Finnmark verkar föredra den nya 98:an framför vildmarken.

Vi besöker också campingen i Lakselv ”Fjordutsikten” där vi får en pratstund med ägaren, Wenche Johansen, som berättar att hon har plats för fjorton ekipage. 

– Vi har öppet året runt och har ofta gäster som ska mot Nordkap. Vi har väldigt många gäster från alpområdena i Tyskland, Österrike och Schweiz.  De vill väl se hur vi har det på våra fjäll. Vill man bo i våra rum går det bra. Vi har också gemensamt kök och duschar och tv.

Turen går sedan söderut på E6an mot Alta. Jo, det stämmer, det Alta där samerna på 70-talet protesterade mot utbyggnaden av Altaforsen. Den här turen är verkligen helt makalös… Fast det är en annan ”story”.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål
Rulla till toppen