Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

Publicerad: 2018-10-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

LAIKA husbil: Nykomling till budgetpris

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Nya serien Kosmo har hög utrustningsnivå, men priset är på budgetnivå.
Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Face-to-face sittgrupp i Kosmo 512.
Italienska Laika utökar sitt sortiment med ytterligare en serie som har alla förutsättningar att bli en riktig kioskvältare – Kosmo.

Det handlar om en mellanklasserie med ett tilltalande pris. 624 900 kronor för den största modellen av tre – Kosmo 512. 

– Det är naturligtvis mycket bra med tanke på utrustningsnivån. Den är i runda tal 200 000 kronor billigare än konkurrenterna i samma segment, säger Laikasäljaren Oscar Bengtsson från återförsäljaren Northcar i Sundsvall. 

Serien finns i tre tappningar: 209 (699 centimeter med enkelsängar), 509 (741 centimeter med enkelsängar) och 512 (741 centimeter med garage och höjdjusteringsbar queensbed). Den sistnämnda modellen har för övrigt även den populära face-to-face-sittgruppen med vikbart soffbord som gör att passagen mellan hytt och bodel blir betydligt enklare.

Kosmo byggs på Fiat Ducato 35-chassi. Takhöjden är 213 centimeter och med flera takfönster och sky roof ovanför hytten ges både rymd och luftig känsla. 

I den rikliga och funktionella grundutrustningen ses bland annat högblanka skåpluckor, hög/smal kyl, dubbelgolv, uppvärmd spillvattentank, stora Trumapannan, bred XL-dörr, dubbla usb-uttag, tre brännare på rad, kromad diskho och metallhandtag på skåpluckorna. Nedfällbar taksäng, Aldes vattenburna värmesystem och motoralternativen 130, 150 eller 180 hästkrafter är tillval.


 

Robeta husbil: Spännande sloven

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

Robeta är en påkostad plåtis från Slovenien som tas in av Varbergs Husbilar.

Den kompakta husbilen beskrivs som en premiumbil i mellanprisklass. Tack vare omsorgen om detaljerna och materialvalet samt utrustningsnivån redan i standardutförande tar man sig in på marknaden med en kompakt husbil med många intressanta detaljer.

Till exempel kan man välja till ett pop up-tak och nedfällbar taksäng bak (ovanför den vanliga tvärbädden) och således rent tekniskt kan Robeta rymma sju personer till natten.  Fyra i våningsdubbletten bak, två på taket och en i den bäddbara dinetten. Bilen går också att få som ren basutrustad modell.


Bürstner husbil: Ixeo T med smart toalettlösning

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Höga långbäddar i T690G.
Storsäljande Bürstner lanserar en kvartett spännande husbilar som har fått namnet Ixeo T. En av dem har fått ny hygienlösning.

De fyra modellerna är alla halvintegrerade och Bürstner själva menar på att det handlar om en serie i det översta mellanklassegmentet. T690G mäter endast 699 centimeter, har höga långbäddar samt en smart toalettlösning där man skjuter vägg och handfat åt sidan för att kunna nyttja ett dolt duschutrymme.

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Fiffig duschlösning i T690G.

T728G har separat duschutrymme medan T720 och T736 har sängalternativen långbäddar respektive queensbed. Den sistnämnda modellen är dessutom försedd med face-to-face sittgrupp. I höst kommer de fyra att bli fem då T744 tillkommer.

– Vi har haft Nexxo oförändrad i många år. Lyseo har varit en framgång. Ixeo T är serien vi har längtat efter. De har det tekniska dubbelgolvet och en träfri byggnadskonstruktion. Det är inte vår billigaste bil, men nog den bästa. Generellt har Ixeo T samma uppbyggnad som de lyxiga helintegrerade husbilarna, säger Jörgen Fornander, ansvarig för Bürstner i Sverige.

Alla fyra modeller har sky roof, stora Trumapannan, elektrisk golvvärme och uppvärmd spillvattentank. Vattenburen Aldevärme och taksäng är tillval, likaså nedfällbar kaffemaskin.


Benimar hb: Jubilerande spanjor

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

Benimar som nu har byggt husbilar i över fyra decennier är Spaniens största husbilstillverkare. I programmet finns ett 30-tal modeller. Alltfrån helintegrerade Ariste via delintegrerade Mileo och Tessoro, via alkovbilen Sport till plåtisen Benivan.

Inför 2019 uppdaterar man modellerna och nylanserar en fullutrustad jubileumsmodell, Perseo, som finns i två varianter, en med queensbed och en med enkelbäddar.  Mileo och Perseo standardutrustas med Northautokapp-paket med bland annat utökat värmesystem, vinterisolerade tankar och insteg, 150-hästarsmotorn, automatväxel, backkamera, solceller och aluminiumfälgar.

DETHLEFFS husbil: Trendiga ansiktslyftningar

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Ny fräsch inredning. Mindre trädekorationer. Mer accentfärger. Tre nya planlösningar samt exteriör facelift. Serien Trend har blivit en storsäljare i Dethleffs husbilsprogram.

Inför 2019 har de hel- och delintegrerade modellerna genomgått en ansiktslyftning mot det stilrena och moderna. Interiört har en del av trädekoren ersatts med dekorpaneler i en grå färgton. Luckorna till överskåpen och vissa detaljförbättringar samt systemet MultiFlex i köket har tillkommit. 

För husbilsägare med förkärlek för ovanliga detaljer är designpaketet för de hel- och halvintegrerade modellerna inom Trend ett elegant tillval. Även här har inredningen moderniserats genom att mängden trädekorationer minskats. Överskåpen har högblanka luckor och kromade lister, olika klädselvarianter kan väljas. Tre planlösningar har tillkommit. T/I 6557 DBM (660 centimeter med queensbed och stort hygienutrymme), T/I 7057 DBL (740 centimeter med queensbed) och T/I 7057 EB/EBL (740 centimeter med höga enkelbäddar). De helintegrerade modellerna har även nedfällbar taksäng.

När det gäller serien Alpa kompletteras den i höst med en helintegrerad modell (I 7820-2) som har nedsänkbara alkovbäddar och den stora, runda bakre sittgruppen. Den byggs på Fiatchassi med dubbelgolv och finns i kulörerna vit och silver.   

– Vi har konstruerat ett system med bekväma, 210 centimeter långa enkelsängar som kan sänkas ned i midjehöjd för ett enklare insteg, säger produktchefen Florian Pietrzak.

NIESMANN husbil: Fler valmöjligheter in- och utvändigt

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Serien Flair har numera flera inredningsalternativ
gällande snickerier, klädslar och invändig färgsättning.
Önskemålet om skräddarsydda lösningar blir allt tydligare, något som Niesmann+Bischoff anammar i allt större utsträckning. 
– Därför kommer våra modellserier Arto och Flair att bli både individuellare, mångsidigare och modernare, säger företagets vd, Hubert Brandl.

I grund och botten handlar det om nya inredningsalternativ för Arto och Flair, utvändiga dekorelement i flera färger, nya snickerier och klädslar samt en ljus invändig färgsättning. Att en husbil kan, men absolut inte måste vara vit, har Niesmann+ Bischoff sedan länge bevisat med sina exklusiva utvändiga lackeringar. Men även med små detaljer går det att skapa ett personligt utseende.

I och med Green Elox, Champagner Matt, Lava Orange, Miami Blue, och Carbon Optik finns nu fem kulörer som ger egen stil åt front och bakgavel, sidokjolar och spegelhuvuden. Ytterligare ett tillval är möjligheten att foliera sidoväggarna och även här finns fem varianter att välja mellan.

Det har tillkommit två planlösningar (nu totalt nio) inom Flair: 920 EK (med L-soffa och stort kök) och 920 LB (barversion med långbäddar). Inne i Flair är överskåpen matt vita, men kan fås som högblanka eller träfärgade. Numera är golvet grått och stenflismönstrat. Armaturen i hygienutrymmet är av metall medan ryggkuddarna i soffan har ny form för bättre komfort. Brun skinnklädsel är nytt tillval till tidigare svart och beige. 

Formgjuten köksbänk i konstmaterial, led-strålkastare, Active Air med elektroniskt reglerat luftfjädrat chassi med tre valbara körlägen är andra nyheter.

Två nya planlösningar (totalt 13) utökas även serien Arto med: 88 LF (extra lyxigt hygienutrymme och tio centimeter bredare dubbelsäng) och 88 B (barmodell med två meter långa enkelsängar). Här har bodelsbatteriet flyttats ned för lägre tyngdpunkt och bättre lastutrymme i dubbelgolvet. Som tillval finns praktiska förvaringsboxar till dubbelgolvet. Övriga uppdateringar är i paritet med syskonserien Flair.

ADRIA husbil: Storsatsning på plåtisar från Slovenien

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Twin Supreme 600 SPG är en av planlösningarna som Adria tror stort på. Suprememodellerna har nu även sky roof.
Adria är den största husbils- och husvagnstillverkaren under ett och samma tak inom EU. Inför 2019 satsar de extra hårt inom plåtissegmentet.

Deras plåtisar heter numera Twin och har samma tilläggsnamn som husbilarna Axess (Citroën), Plus (Fiat) och Supreme (Fiat). Höjdpunkterna på 2019-plåtisarna är sky roof (Supreme), ny invändig design och Duplexbadrum med flyttbar vägg (Plus/Supreme), bord som kan användas inne/ute (Plus/Supreme), integrerad mugghållare i bordet (Plus/Supreme), förenklat kylskåpsval (baserat på kompressorteknik), elektrisk golvvärme, uppvärmd spillvattentank, plisserade mörkläggningsgardiner i vardags- och sovrum, fönsterkarmar (Plus/Supreme) och nya textilier. Plus har en ny planlösning i 600 SPX med tvärställd säng bak och separat duschkabin. Supreme och Axess finns i tre tappningar, Plus i fyra.

Fler planlösningar och ny interiör gäller för Axessbilarna inom helintegrerade Sonic. Öppnare vardagsrum med dubbla soffor finns på modellerna 700/710 DC (queensbed) och 700/710 DLT (låga långbäddar med hygienutrymme bak). 670 DC/DL heter planlösningarna hos crossoverserien Matrix och halvintegrerade Coral, som får de dubbla sofforna. 670 DL är en ny planlösning för året (långbäddar) och finns i alla tappningar (Axess med Citroënchassi, Plus och Supreme på Fiat). Matrix får större färskvattentank (140 liter) och Isofixfästen för barnstolar, medan Coral får en tredje sovplats i dinetten på DC/DL-planlösningarna. 

212 centimeter smala ”stadshusbilen” Compact har 100 liter färskvattentank, Isofixfästen och uppfällbart tvättställ. Tre planlösningar finns och en av dem är den omtalade SLS-modellen med 70 centimeter slide-out-funktion. Nydesignade baklyktor gäller för samtliga Adrias husbilsmodeller (Plus/Supreme med led-teknik).
Axesserierna får Seitz karmfönster. Nya klädslar och fab-riksmonterade ”ready-to-go-tillval” är också nytt. I tillvalet ingår markis, fäste för cykelhållare, solcellspaneler och takmonterad luftkonditionering.

LMC husbil: Välutrustade från start

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Cruiser Premium med hytt i silvermetallic.
Fyra kampanjbilar, tre nya planlösningar samt Cruiser Premium med hytt i silvermetallic. Detta är ett par av nyheterna som LMC kommer med på sina husbilsmodeller.

De nya planlösningarna finns inom Cruiser. Det gäller den halvintegrerade trion Premium 701 (enkelsängar), Comfort T732 (enkelsängar) och Comfort T752 (queensbed). Tre nya planlösningar tillkommer även på den helintegrerade serien Explorer Comfort: I675G (garage), I735 (enkelsängar) och I755 (queensbed).

Kvartetten kampanjbilar, som byggs på serien Breezer Passion, blir alkovbilen 693G (tvärställd dubbelsäng), och de halvintegrerade garagemodellerna 733G, Van 643G och 663G. Vidare rapporterar LMC att halvintegrerade Cruiser Premium och helintegrerade Explorer Premium kommer att vara mycket välutrustade redan från fabrik med bland annat 150 hk, paketen chassi comfort, chassi design, avantgard och heckgarage (endast garagemodellerna) samt förberedda för cykelhållare.

Bland nya spännande tillval för serierna Cruiser Comfort och Explorer Comfort noteras värmemattor i förarhytt, Isofix-system (barnstolsförberedd inkluderat sänkbart stolsben), mellansittgrupp ombyggbar till säng, Pioneer multimediastation (med eller utan navigator) samt kassaskåp i bodel.

Samtliga fordon byggs enligt LLT-tekniken med 12 års täthetsgaranti.

KNAUS husbil: Premium bland plåtisar

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Plåtis byggd på Volkswagen Crafter – spännande.
Den största och intressantaste nyheten för Knaus husbilar är i år den minsta. Det handlar nämligen om en plåtis som är byggd på Volkswagen Crafter.

– Den är premium bland plåtisar, en crème de la crème, uttrycker sig försäljningschefen Patrik Jonsson hos generalagenten Bergholms.

Modellen heter Box Drive 680 ME och är byggd på VW Crafter 35-chassi. En 2-liters turbodiesel på 140 hästkrafter. Bilen är 684 centimeter lång och är således en biff bland kompakthusbilarna. Enkelsängar, stämningsbelysning, navigator, cykelställ, markis och tre olika paket fanns bland annat på bilen som visades upp på Stora Nolia. Men smakar det så kostar det. Grundpriset ligger på 735 000 kronor, den visade bilen landade på 907 400 kronor. 

Det bör även noteras att plåtisserien Boxstar i viss mån är nyritad. Sex modeller, från 541 till 636 centimeter.

Nu är Knaus mer än plåtisar. Medan Van TI och Van I tuffar på som tidigare, presenteras en ny planlösning för fjolårets nya serie Live Wave. Det är 650 MF som har fransk säng och bland annat är utrustad med elektrisk golvvärme, Isofix-fästen, stora Trumapannan, sängbreddare, markis och tre paket.

Premiumhusbilen Sun TI har fått en ansiktslyftning på frontpartiet, annan strajpning samt bredare entrédörr. Interiört har serien även förändrats i pentryt. Precis som på Knaus husvagnar gäller nya baklysen, modell kattögon.

SUN LIVING husbil: Förbättrat instegsmärke

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Högblanka överskåp och hide-away-badrum där rulldörren numera är förstärkt med handtag.
Nya gångjärn på skåpen för mjuk stängning. Förbättrad stoppning och textilkvalitet. Ny interiör och nya färger. Det är resultatet när instegsmärket Sun Living uppgraderar sina elva modeller, fördelade över tre serier.

För att skapa en varmare och mysigare känsla har de invändigt fått högblanka överskåp med gråa handtag och mjuk stängningsfunktion. Även bänkskivorna har fått högblank stil medan golvet nu har mörk träton. Hygienutrymmet går också i mörkare ton än tidigare. Där har för övrigt badrumsskåpet fått ny design. Bodelen har fått en mer ombonad känsla med textil på bakväggen och sidoväggen vid dinetten. Push locks ersätter tidigare handtag på kökslådor, garderober och hygienutrymme.

I de modeller som har hide-away-badrum är rulldörren förstärkt med handtag på båda sidor. Bäddarna i SP- och DP-modellerna är fyra centimeter längre än tidigare. Förlängda är även bänkskivorna i köket på A 70DK och A 75DP.  På alla halv- och crossovermodeller med taksäng har takfönstret flyttats från dinett till kök.

Bland nya tillval på 2019- modellerna gäller läderklädd ratt och växelspaksknopp, dimljus, rattknappar, svart grill och tonade lyktor, ledpositionsljus fram, plisségardin i förarhytt, takmonterad ac och fabriksmonterad markis.

POLAR husvagn: Planlösning med tvärställt och spegelvänt

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Nya serien CTV är en spegelvänd motsvarighet till storsäljande CTH – toalett och säng har bytt plats med varandra.
En helt ny planlösning. Spegelvända CTH-lösningar och utökning i det populära Editionprogrammet. Svenska husvagnstillverkaren Polar har inte legat på latsidan.

650 TDS BK heter modellen som inte bara är en helt ny planlösning för Polar. Frågan är om det finns någon annan husvagn på marknaden som har något liknande?

– Mig veterligen är det bara vi som har skapat en barnkammarlösning där en tvärställd våningssäng står allra längst bak och bredvid den en tvärställd dubbelsäng, förklarar Polars försäljningsansvarige, Mattias Mårtensson.

Modellen mäter 843 centimeter (invändig längd) och har 19,89 kvadrat boyta. Totalvikten är 1 600 – 1 700 kg.

Populära CTH-serien (Corner/Toilet/Höger) får 2019 en spegelvänd kollega i nya CTV där toalettutrymme och säng har skiftat plats med varandra. I denna serie finner vi även en smart garderobslösning med både hängare och flyttbara hyllor. CTV finns i alla storlekar utom 590.

– Varför måste vi vara som alla andra, menar Mattias Mårtensson med koppling till den nya garderobslösningen.

På tal om att skifta plats med varandra så sker detta även i modellen TRLB 650. Där gäller rockad för tv-plats och kyl. Något som även sker i syskonstorlekarna 620 och uppåt.

– Allt för att skapa bättre förhållanden för såväl instegsgarderoben som vardagsrum och kök, säger Mattias Mårtensson.

680 CTXBK heter den nya modellen som ingår i Editionprogrammet där husvagnarna är paketerade och klara när de lämnar fabriken i Dorotea.

– Första gången vi lanserar en stor långliggarvagn med siktet inställt på familjer med något större barn. Här pratar vi bred och kraftig våningssäng samt en extra utfällbar sängplats ovanför den franska sängen, säger Mattias Mårtensson.

Vagnen är prispressad, 539 000 kronor, och utöver goda sängalternativ noteras även stor instegsgarderob, gigantiskt kök och väl tilltagen garderob. 

Övriga modeller i Edition är fyra 590:or: LB, CTH, TRDB och barnkammarvagnen BK.

ROLLER TEAM husbil: Från duo till hela sortimentet

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Handfatet kan fällas in/ut i hygienutrymmet.
I fjol fanns Roller Team enbart i två tappningar på den svenska marknaden. Då handlade det om två redan färdigpaketerade Autoroller. Till 2019 finns hela Roller Teams sortiment i Sverige.

Roller team är som bekant en tvilling till CI. Det handlar om exakt samma bas – sedan skiljer de sig åt gällande emblem, lite olika inredningar och färgsättning. Med handen på hjärtat är Roller Team lite tuffare och sportigare än sitt syskon.

– Vi har nu hela Roller Teams sortiment och vi har valt hög standardutrustning i alla deras plåtisar, säger generalagenten Bergholms försäljningschef Patrik Jonsson.

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Roller Team Livingstone.

Hela sortimentet innebär sex plåtisar, 19 husbilar med chassi från Ford och drygt 70 olika varianter byggda på Fiat Ducato, där dussinet kan utrustas med Aldes vattenburna värmesystem. Kronos (före detta Auto-roller) är nu helt nyritad med bland annat face-to-face-sittgrupp och helintegrerade modeller. På alla deras halvintegrerade modeller erbjuds valet – chassi från Ford eller Fiat.

Livingstone heter plåtisarna. I de sex olika modellerna (från längden 541 till 636 centimeter) ingår stora Trumapannan, inkluderat elpatron i grundutrustningen. Likaså strålkastare med svart ram, kylargrill i blanksvart pianolack, trätrall, fällbart bort med förlängning, elektriskt fotsteg och spoiler med aluminiumutseende.

PILOTE husbil: Kolla batteristatus direkt i navigatorn

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Ljus inredning gäller för Galaxy G740FC. Alla golven i denna serie har blivit 60 kilo lättare.
Pilote har inför 2019 genomfört en hel del förändringar. Bland annat har manövercentralen ovanför entrédörren i husbilarna nu försvunnit. 

Från och med 2019 års modeller kan man i Pilote avläsa status på batterier, tankar och annat på en applikation i navigatorns display. Man kan avläsa informationen, sittandes till exempel i soffan, i stället för som tidigare på en fast plats i husbilen, vanligen ovanför entrédörren. Tekniken har utvecklats tillsammans med Garmin.

Annat nytt är att alla golv i Galaxyserien har förbättrats och blivit starkare, bättre isolerade och lättare vilket gett 60 kilo extra lastförmåga. Vattentankar och panna har flyttats och detta har i sin tur lett till bättre vinteranpassning, fordonen är nu certifierade i klass 3. (Enligt en överenskommelse mellan europeiska husbils- och husvagnsproducenter framtaget för att få en gemensam standard för begreppet vinteranpassad).

Inredningsalternativen Essentiel och Sensation finns kvar men är förfinade, och Essentiel påminner nu mycket om förra årets Sensation, en uppgradering således med bland annat nyformat kök och nya dynor. Sensation har också ändrats med bland annat en tvålågig spis som ger mer arbetsyta i köket. Den indirekta belysningen har också ändrats och förfinats. Emotion eller Allure heter top-of-the-line- nivån. Det innebär läderklädsel, påkostad taksäng fram i Le Voyageur-stil, Garmin Fusion Touch-platta och annat.

Pilote Van har växt som segment hos den franska tillverkaren och nu lanseras 32 olika inredningsvarianter. Bland annat kan kunden välja mellan fyra olika kylskåp. Basen för husbilarna utgörs av Fiat Ducato med karosslängd 540, 600 och 636 centimeter.  

Le Voyageur har också vidareutvecklats och har till 2019 fått en stor nyhet, Smart Vision, bakåtriktade kameror på var sida, som avsevärt förbättrar uppsikten på övrig trafik. Kamerans bilder visas på två spegelstora skärmar, på insidan av A-stolparna. Frånvaron av traditionella backspeglar minskar bränsleförbrukningen och förbättrar aerodynamiken. Nyheten finns i Signatureserien men många detaljer har ändrats även i Classic- och Linerserien. Classic har fått ett delvis omarbetat kök som ger större arbetsyta och högre fallkanter i överskåpen. Den sistnämnda har i den större varianten, Euro Cargo 12t, fått nytt träslag. Liner på Daily 7,5t har fått ny front och precis som alla Pilotemodeller har den ny och uppfräschad exteriör strajpning.

Pilotegruppen köpte förra året (2017) en engelsk påbyggare av VW-bussar, Danbury. Märket kommer till Sverige senare under året då återförsäljarnätet för närvarande är under uppbyggnad.

ERIBA husvagn: Charmtroll som sätter färg på tillvaron

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Röda Eriba Rockabilly är en retrovagn fylld med charm.
I röd ringhörna – Rockabilly. I den blå – Ocean Drive. 2019 sätter Eriba Troll färg på tillvaron.

Att Eriba bygger små, charmiga husvagnar med koppling till hur husvagnscampandet såg ut förr är ingen nyhet. Det är däremot deras färgsprakande Rockabilly och Ocean Drive. De sågs första gången i samband med CMT-mässan i Stuttgart, nu finns de på den svenska marknaden.

Dessa två specialutgåvor byggs på modellen Eriba Touring Troll 530. En modell som mäter 471/210/226 centimeter (längd/bredd/höjd) och väger 965 kg i körklart skick (maxlast 335-435 kg). Inredningen är retrodesign och genomsyrar samtidigt en stor portion charm. 

Röda Rockabilly har en sittgrupp som för tankarna till amerikansk diner-stil à la 1950-tal. Ocean Drive har blåa toner med bland annat kuddar med havsmotiv. I köket finns förlängningsskiva och i hygienutrymmet kan handdukshållare/spegel justeras i höjd. Som bekant kan taket höjas på dessa modeller vilket medför en mycket luftig atmosfär. Tvärställd säng i akterpartiet gäller som sängalternativ.

KNAUS husvagn: Nya kostymer för Sport och Südwind

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Både sittgrupp, dinett och ett gigantiskt kök väntar dem som kikar in i nya Knaus Sport Silver Selection 650 UDF.
Knaus slår på den stora trumman inför 2019. Serien Sport har en helt ny kostym och den populära storsäljaren Südwind likaså.

I 15 planlösningar och med tilläggsnamnet Silver Selection lanseras Sport i en helt ny kostym – såväl in- som utvändigt. 

– Det handlar om ny färgsättning och strajpning på utsidan och annat träslag och färger på insidan, säger försäljningschefen Patrik Jonsson hos generalagenten Bergholms.

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Tre modeller av Südwind har köket fram.

Att Sport har fått fräcka 17-tums aluminiumfälgar och att prisbilden beskrivs som aggressiv gör inte saken sämre. 

– Även Südwind är helt nyritad med ljusare inredningar, bredare dörr och en annorlunda utvändig strajpning jämfört med i fjol. Finns i 15 olika planlösningar som på ett eller annat sätt är annorlunda mot fjolårsvagnarna. Tre av dem har pentryt fram, meddelar Patrik Jonsson. 

Modellerna som har köket fram är 650 PXB (tvärställd centrerad säng), 650 PEB (enkelsängar) och lilla 500 PF (fransk säng). Noterbart är att Knaus även har tagit del av Dometics nya kylskåp i 10-serien, nämligen den som kan öppnas från båda håll. I övrigt är handtag och lister av rostfritt stål medan den kanske mest synliga nyheten är ”kattögonen” på bakgaveln (gäller även serien Sport). När det gäller 540 UE (enkelsängar) och 500 UF (fransk säng) är de inte nya planlösningar i sig, men de finns nu även att få som Südwind.

– En planlösning som glädjande har hittat hem till Südwind igen är barnkammarvagnen 750 UDF. När det gäller serien Scandinavian Selection så tuffar den på bra och den gör vi ogärna förändringar på. De är som bekant matade med rubb och stubb, avslutar Patrik Jonsson.

LMC husvagn: Stor satsning på barnkammarvagnar

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
LMC-serien Musica har numera ny inredning, vilket bland annat inkluderar nytt PVC-golv.
Nya planlösningar i tre av fyra serier och ny inredning i två av dem. LMC (Lord Münster Caravan) fortsätter utvecklingen inom husvagnstillverkningen och framförallt inom barnkammarsegmentet.

Instegsserien Style finns i nio tappningar där 530E (enkelsängar) och 582K (barnkammarmodell) är nya för året. Prisbilden startar på 242 000 kronor och slutar på 282 000 kronor. Modellserien Vivo utökas med fem nya planlösningar där tre av dem är barnkammarvagnar: 532K, 592K och biffiga 705K. Samtidigt tillkommer 695D (dubbelsäng) och seriens minsting 490E med enkelsängar. Vivo får precis som syskonserien Musica även ny inredning.

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Musica 560E är den största av fem i sin serie.

Maestro har fått fyra nya planlösningar och två av dem med barnkammarlösningar: 532K och 592K. Övriga nyheter är 580E (enkelsängar) och 695D (dubbelsäng) som nu är seriens största modell. När det gäller populära planlösningar är inte mindre än 13 modeller (fördelade på alla fyra serier) försedda med sittgruppen fram.

Alla modeller får till 2019 nytt PVC-golv, nya baklysen, bakljusramp och exteriöra dekaler. Maestro utrustas även med nya baklampor med vandrande blinkers typ Audi. Alla modeller är utrustade med bland annat elektrisk golvvärme och dubbelgolv i sitt- och sänglådor. Nya tillval är usb-uttag för strömskena (alla modeller) medan LMConnect, manuellt insteg, pelarbord och stänkskydd i köket gäller för samtliga modeller med undantag för Style. 

Sist men inte minst byggs husvagnarna enligt den välkända tekniken LLT, vilket innebär träfri konstruktion med glasfiberförstärkt tak, underrede, front och bakdel. Täthetsgarantin är marknadens längsta – 12 år.

SWIFT husbil: Brittisk plåtis för den nordiska marknaden

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Brittiska Swift fortsätter att utveckla sina fordon.
Brittiska Swift lanserar en väldisponerad plåtis anpassad för den nordiska marknaden, Swift Toscane 599 FB. Samtidigt erbjuder fjolårsnyheten Toscane 600-serien, fem sitt- och sex bäddplatser i sina bilar.

Längst bak en uppfällbar, tvärställd säng. I övrigt finns badrum med dusch, kök med ugn och kylskåp placerat i hög och bra ergonomisk arbetshöjd. Sittgruppen är bäddbar och rymlig med plats för fyra sittande.

Bland grundutrustningen noteras backkamera, DAB-radio/stereo/MP3-spelare, aluminiumfälgar och digitalt APP-styrd manöverpanel (Swift Command). När det gäller säkerhet är Toscane 599 FB (som övriga Swifts modeller) krocktestad med krockdockor, utrustad med säkerhetsramar i sittgruppens soffor, alla textilier och dynor är flamsäkra och chassit är standardutrustat med ESP, Hill Holder, antispinn, ABS-bromsar och dubbla krockkuddar. Även detaljen där bordet i sittgruppen rekommenderas att tas bort under färd och placeras i en egen avsedd transportplats finns i Toscane 599 FB.

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Den tvärställda sängen i plåtisen Toscane 599 FB är uppfällbar, vilket lämnar utrymme för skrymmande persedlar.
Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
Även plåtisen Toscane 599 FB är krocktestad.

I fjol introducerade Swift Toscane 600-serien. I de båda modellerna 694 EB (långbäddar plus nedfällbar taksäng) och 694 QB (queensbed) har de lyckats kombinera fem bältade sittplatser och sex bäddplatser med en totalvikt på 3 500 kg. Bilarna är byggda på Alko chassi, har parkerings-sensorer bak, träfri konstruktion, gasol- och mikrovågsugn, gas- och narkoslarm, glasfiberförstärkta väggar, tak, bakgavel och undergolv. Utvändigt är den profilerad i metallic gråblå. 

Toscan 700-serien, som har Aldes vattenburna värmesystem får en hel del uppdateringar till 2019. Bland annat en värmeväxlare som kompletterar Aldesystemet. Riktigt reservhjul. Den APP-styrda manöverpanelen får en ny TFT Screen och numera sitter karossnära fönster från Dometic på plats. 700-serien har i övrigt naturligtvis samma säkerhets- och komponentuppdateringar som sina syskon.

WEINSBERG husbil: Mer exklusivt utseende och tillökning

Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!
CaraLoft och CaraSuite kommer att säljas som Scandic Edition i Sverige.
Hos instegsmärket Weinsberg ligger de inte på latsidan. Sakta men säkert har de förfinat sina modeller – till 2019 inget undantag.

Plåtisserien Carabus har fått tillökning och är nu sju till antalet (fyra av dem finns även i Edition Fire-utförande). Ny är nämligen 600 ME som mäter 599 centimeter och har långbäddar. Samtliga plåtisar är tämligen nyritade och är grundutrustade med paketen Fiat, Smart och Styling II. 

I fjol gjorde den smärta serien CaraCompact entré med sin 220 centimeter smala kaross. Succén blev omedelbar, framförallt som Edition Pepper. Finns i två tappningar: 600 MEG (enkelsängar) och 600 MG (tvärställd dubbelsäng).

Serierna CaraLoft och CaraSuite kommer båda att säljas i Sverige som Scandic Edition. Här har en rejäl ansiktslyftning skett med exklusivare strajpning, stora värmepannan, golvvärme, mediapaket och automat som standard. Båda serierna finns i fyra olika planlösningar.

Rulla till toppen