Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

Publicerad: 2018-11-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Solifer husbilar gör comeback på den svenska marknaden.

SOLIFER husbil

Det anrika märket tillbaka

Med två modeller märkta Solifer överraskar det anrika märket mässbesökarna.

I samma monter som Polar hittade vi husbilar med Solifers logga. Det visar sig vara en eftergift åt det starka varumärket, bilarna är byggda av Erwin Hymer Group som ett svar på en stark efterfrågan bland annat från den norska marknaden, där de fortsatt säljas som just Solifer. Nu gör man ett försök att lansera husbilarna även på den svenska marknaden.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Med dubbla dörrar till bodelen går det snabbt att få in folk.

CHAUSSON husbil

Dubbelt upp av det mesta

Chausson 711 har två entrédörrar, två sittgrupper och två taksängar. 

Bilen har fyra hyttstolar framtill, för skönare resa för de fyra resenärer bilen är godkänd för. Det finns ett litet bord att sätta där framme för fika, en öl eller bara för att umgås. Bak i bilen finns en rundsittgrupp i en mer husvagnsliknande miljö. In i bilen kommer man via två dörrar till bodelen, en på varje sida, och sova gör man i de två från taket nedsänkbara dubbelsängarna. Ett hyggligt kök och ett påkostat tvättrum finns mellan sittgrupperna. Garage finns under den bakre soffan och en garderob sitter på vardera sidan om det bakre fönstret.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Ombonat och påkostat i sovrummet i Autostar Prestige.

AUTOSTAR husbil

Fransk förstaklassbil

Den franska husbilstillverkaren Autostar finns numera på den svenska marknaden. 

På mässan visade man upp tre modeller men i företagets totala utbud finns 18 modeller. Priserna spänner mellan cirka 750 000 kronor för de enklaste, till cirka 1,5 miljoner för de mest påkostade. Märket har i över 30 år utrustat sina modeller med Alde vattenburen värme, och att Prestige Nordic ligger i premiumsegmentet råder ingen tvekan om. Det märks både på utförandet och utrustningsnivån. 

Utöver Aldevärme finns bland annat kameror snyggt integrerade i backspeglarna, förstklassigt träarbete och påkostade textilier. Gasolskåp utan lasttröskel och central för vatten respektive el är andra exempel.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Nordic Expedition blir som du vill ha den.

NORDIC husbil

En crossover i tiden

Tanken var att lansera nya Nordic Expedition till Fritidsmässan i hemstaden Kristinehamn. Dessvärre räckte timmarna inte riktigt till. Istället fick besökarna vid Stora Nolia tidigare i sommar skåda premiärvisningen.

I sedvanlig stil har Nordic komponerat något som inte liknar något annat. Nya Expedition Crossover MB 519 är en modell där form och funktion svetsas samman och där kunden som vanligt har ett finger med i
spelet.

– Våra kunder är våra konstruktörer. De lever med våra fordon och är våra ögon och öron, säger Nordics marknadschef, Stefan Andersson.

Den nya crossovermodellen är fullsmetad med komponenter som centraldammsugare, utvändig dusch/gasoluttag, markis med ledbelysning, multimedia med GPS-funktion, solpanel (160 watt), nedfällbar taksäng (som kan kombineras med crossoversängen), Truma aircondition, vinkyl, bra lastutrymme bak, utdragbar trådkorg, Aldes vattenburna värmesystem, låda med tre källsorteringskärl, nio usb-uttag, dieselvärmare, gigantiskt hygienutrymme med våtrumstapet, väl tilltagen instegsgarderob och lila skinnklädsel från Svenska Dynor.

Expedition kan beställas som antingen halvintegrerad, alkov eller crossover. Chassialternativen är Fiat/Alko (177 hk, automat) eller MB519 (190 hk, automat).


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Magnum är en nygammal serie från Elnagh. Har funnits tidigare men nu också helintegrerad.

ELNAGH husbil

Helintegrerade Magnum blir flaggskeppet

Under Elmiamässan premiärvisade Elnagh sina modellnyheter för den svenska marknaden. En av de största nyheterna är Magnum, en serie helintegrerade husbilar.

Ljust och fräscht inne, sobert och elegant utvändigt. Så kan man beskriva italienska Elnaghs nya design för 2019 som rymmer tre serier av husbilar: Baron, T-Loft och nya Magnum. Baronserien innehåller både alkover och halvintegrerade bilar, T-Loftserien består av halvintegrerade husbilar, medan nya Magnum består av fyra helintegrerade husbilar. 

– Det är egentligen en comeback. Magnum har funnits tidigare hos Elnagh, har nu tagits upp på nytt och är vårt flaggskepp, säger Jörgen Nyström, vd för Elnagh Sverige.  

Soffor, träslag, gardiner och luckor går i vita och beige toner, ackompanjerade av detaljer i silver och mörkt grått. Men det är inte bara ytan som förbättrats, det gäller också funktioner som elektriskt uppfällbara ryggstöd i sängarna, USB-uttag, smarta förvaringsmöjligheter och stora ljuspartier. 

 – T-Loft och Magnum har fått samma design, medan Baron har kvar sitt formspråk från 2018, berättar Jörgen Nyström.

Alla Elnaghs husbilar byggs med en patenterad iTech-teknik som innebär att det inte kan tränga in fukt i konstruktionen.


AHORN husbil

Bygger allt på Renault

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
En plåtis med sänkbar taksäng. Bygger på Renault Master.

Instegsmärket Ahorn produceras i ett femtontal olika utföranden. Man har både så kallade plåtisar, alkovbilar och delintegrerade husbilar i modellfloran. Alla bygger på skåpbilen Master från Renault.

Nytt inför 2019 är att alkovmodellen Eco Edition försvinner och ersätts av två alkovmodeller A680 respektive A683 samt den delintegrerade 690.  På Elmia fanns A683 som har barnkammare med våningssäng bak, sex bältade reseplatser, 140 centimeter bred alkovsäng, dubbelsoffa i dinetten och en prislapp på cirka 500 000 kronor.

Canadaserien får nya interiörfärger, nya dynor och soft close i skåpluckorna. 

I Vanserien kommer en modell i budgetsegmentet, Ahorn Van som är 620 centimeter lång och har nedfällbar taksäng bak som tillval. Utan taksängen bak men med sedvanlig bäddlösning, kommer prislappen att hamna någonstans mellan 450 000 och 500 000 kronor.


ITINEO husbil

Ny modell och vidareutveckling

 

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
L-format kök med mörkbrun bänkskiva i nya Itineo C740.

C740 heter en helt ny Itineo. Det är en helintegrerad bil med fyra bältade reseplatser och lika många bäddar. 

Den nya modellen har en lite annorlunda och öppen sittgrupp med två soffor mittemot varandra. 

Köket är L-format med mörkbrun bänkskiva och vitlackade skåp- och lådfronter. I sovrummet finns två separata höga enkelbäddar som undertill hyser ett garage med 120 centimeters höjd. Förvaring finns också under bäddarnas fotändar. Bilen har separat dusch och hela tvättrummet går att skärma av såväl mot kök och sittgrupp som mot sovrummet längst bak i bilen.

Priset börjar på cirka 740 000 kronor, bilen på mässan kostar med en del extrautrustning 845 000 kronor. I övriga modellutbudet hittar vi inga stora förändringar, men man har sett över färgkombinationer, materialval och annat inför 2019.


CARTHAGO husbil

En ny, chic Liner för två

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Carthago Liner-for-two har ett tilltalande yttre.

Liner-for-two är Carthagos exklusiva nyhet för två personer, men med tilläggsutrustning kan man få en husbil som fungerar bra även för fyra.

Jan Sinivaara är stolt när han presenterar den nya planlösningen och berättar att den fått ett positivt bemötande av besökarna på Elmia. Husbilen har tidigare visats på mässan i Düsseldorf  och många har både där, och här på Elmia, visat stort intresse för den exklusiva bilen speciellt anpassad för två personer.

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Jan Sinivaara tar gärna plats i den rymliga sittgruppen.

Det är möjligt att välja mellan framhjulsdrift och bakhjulsdrift, vilket innebär  Fiat 2,3 130 hk Alko 40 H eller Iveco 50 C 150 hk. Med Iveco får du något större lastmöjlighet. Senare i höst kommer en ytterligare
70 centimeter längre bil, vilket ger en ännu större sittgrupp. Loungesittgruppen är placerad längst bak i bilen och ger en rymlig känsla med plats för flera personer. Vid sittgruppen finns en 40″ plattskärm, elstyrd.

Köket är utrustat med trelågig spis och 160 liters Slimtowerkylskåp inklusive 30 liters frys. Alla lådor låses med ett enkelt knapptryck.

I garaget på Fiat Alko finns en hjulnedsänkning vilket innebär ett smart sätt att förvara cyklar med större höjd. Förrådsmöjligheter finns det under bodelsgolvet och det nås via en stor lucka innanför ytterdörren. Det finns även ett genomgående lastutrymme i dubbelgolvet och detta kan nås från båda sidor av husbilen.


HYMER husbil

Bil med personbilskänsla

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Fredrik Engstrand på Hymer Sverige visar förarmiljön.

En husbil som sticker ut i mängden av nyheter är Hymer B-Class.

Den är baserad på den nya Sprinter. Förarhytt och drivlina kommer från Mercedes, chassit eller underredet kommer från Alko som i samarbete med Mercedes tagit fram dess form och funktion. Påbyggnaden är gjord av Hymer, som nu kan presentera en av de mest innovativa och körsäkraste husbilarna på marknaden.

Husbilen har nämligen fått samma förar-assistanssystem som personbilarna från Mercedes, undantaget det som är kamerabaserat, det husbilen har är – än så länge – baserat på radaravkänning. I personbilarna samarbetar kameror och radar. Här finns autostopp, sidvindsassistans, flexibel farthållare distronic och en nioväxlad automatlåda, för att nämna något. 

Priset börjar på en dryg miljon, den på mässan visade maximalt utrustade bilen kostar cirka 1 500 000 kronor.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Stor tv-skärm, reclinersoffa och konstgjord brasa. Popcorn någon?

WEINSBERG husvagn

Husvagn med egen biograf

För knappt 250 000 kronor kan du köpa dig en egen biosalong.

Husvagnen heter Weinsberg CaraOne 740 och är en specialmodell med jätte-tv och slösande bekväm tv-soffa med både mugg- och popcornhållare.

Det är i vagnens mittsektion man valt att bygga in biosalongen, mellan rundsittgruppen i vagnens front och sovrummet i vagnens bakre ända. I övrigt är det en ordinär Weinsberg Cara One 740.


DETHLEFFS husbil

Nytt designspråk med serien Pulse

 

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Dethleffs förnyar och förfinar och nu är det en ny modell i faggorna, nämligen Pulse.

18 månaders utvecklingstid. Nytt designspråk såväl interiört som exteriört. Harmonisk ljussättning och bekymmersfri lastning. Dethleffs lanserar nya serien Pulse. 

Pulse passar in mellan Trend- och Espritmodellerna i Dethleffs modellprogram och lanseras som såväl hel- som halvintegrerade modeller. I-varianterna byggs i sex planlösningar, T-modellerna i fyra. Tanken med Pulse är att de ska följa tidens puls. Av den anledningen fick Dethleffs konstruktörer och produktchefer 18 månader på sig att ta fram något nytt, modernt och samtidigt funktionellt.  

Såväl invändigt om utvändigt representerar Pulse ett helt nytt design- och formspråk. Vi noterar bland annat det rundade övre bakpartiet och den nya fronten (helintegrerade), samt den nya överbyggnaden (halvintegrerade). Interiört är det kombinationen ljussättning och ny inredningsdesign med naturliga färgtoner och rena linjer som är pricken över i. Inredarna är särskilt stolta över Maxi-Flex-skåpluckorna med mjuköppnande mekanism och det IsoProtectisolerade golvet utan nivåskillnader.  

För de som vill ge sin Pulse en personlig prägel kan alla modeller beställas i en Gran Turismo-variant i färgerna vit, silver eller svart. Ett omfattande utrustningspaket ingår också: alufälgar, ramfönster, läderratt, instrumentbräda med aludetaljer, klimatanläggning och stort takfönster. 

Planlösningar består av T/I 6551 DBM (699 centimeter med queensbed), T/I 6811 EB (699 centimeter med singelbäddar), T/I 7051 DBM (queensbed), T/I 7051 EB samt I 7051 DBL (queensbed) och
I 7051 EBL (singelbäddar). Alla 70-modeller är 740 centimeter långa.

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Separata långbäddar i Mobilvetta K-Yacht.

MOBILVETTA

Stilfull italienare

Mobilvetta visade upp sin nya modell K-Yacht 86 på mässan. En helintegrerad husbil med hög utrustningsnivå.

Vi hittade flera tecken på exklusivitet och uppgradering i den nya modellen. Bland annat riktiga ramfönster från Seitz, uppvärmd isolerad spillvattentank, träfri kaross, gasolugn och centrallås.

Det finns även generösa möjligheter att välja totalvikt, från 3 500 till 4 500 kilo, också på Alko chassi.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Rödvita Kepler sixty från Westfalia.

WESTFALIA husbil

Kepler är en färgstark, exklusiv plåtis

Kepler one, six och sixty heter en färgstarkt modellserie från Westfalia. En plåtis i premiumavdelningen.

Kepler sixty är en färgstark variant med röd och vit kaross och med matchande interiör. Rött och vitt skinn på dynor och elegant insydd Westfalialogga i lädret ger bilden av exklusivitet. Den lilla bilen rymmer fyra bältade reseplatser och fyra bäddplatser, popupsängen på taket inräknat. Sven Hedin, en husbil som är baserad på nya VW Crafter, har fått många detaljförbättringar. Till exempel ny vridplatta under stolarna, uppdaterat kylskåp samt snålare och starkare motorer. 

Fiatbaserade Amundsen i offroadutförande kan nu beställas som delar, inte bara hela paketet, alltså separat fyrhjulsdrift, offroaddäck och annat. Däremot är Columbusserien oförändrad, förutom att man nu kan beställa 540-modellen med höjbart tak.


HERO CAMPER husvagn

Nytt märke för de yngre

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Jörn Ivar Bertilsson vid det utvändiga köket i Hero Ranger.

Hero Camper är ett danskt företag som började sin tillverkning 2017. De finns idag representerade i ett tiotal länder och från och med i år även i Sverige.

Hero Camper  är en liten husvagn som i första hand vänder sig till unga människor. Den finns i två versioner, Hero Traveller, den enklaste, och Hero Ranger som är en tuffare variant. Tjänstevikt cirka 800 kilo och längd 482 centimeter.  Prisnivå 95.000 – 105.000 kronor i standardutförande.

Husvagnen har utvändigt kök som man når genom att fälla upp en lucka bak på vagnen. Den invändiga utrustningen består av madrasser och snedställda dynor som kan användas som ryggstöd. 

Vagnen är isolerad och kan enligt Jörn Ivar Bertelsen, representant för företaget , användas vid temperaturer ned mot 20 minusgrader. Det finns möjlighet att som tillägg förse vagnen med elvärme.


Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Nya modellserien Laika Kosmo har en läcker exteriör.

LAIKA husbil

Bred entré, stor garagedörr

Laika presenterade på Elmia Husvagn Husbil en helt ny modellserie, Kosmo.  Enligt Kjell Ejdelund är detta en enklare Laika utan att man har tummat på kvalitén.

Kosmo finns i två storlekar, 695 respektive 741 centimeter långa. Vi tittade på Kosmo 509, den längre bilen. Alla modeller har en totalvikt på 3 500 kilo som standard, men de kan fås med en totalvikt på 3 850 kilo.

Utvändigt slås man av den breda dörren, 70 centimeter, vilket gör det lätt att gå in och ut. Sedan sticker de stora garagedörrarna ut, finns på såväl vänster som höger sida.

I standardutförande har Laika Kosmo två långbäddar, men dessa kan bäddas samman så att det blir plats för tre personer.  Som tillval kan man få nedfällbar säng. Spisen har tre brännare och kylskåpet är på 140 liter.

I standardutförande är bilen försedd med Truma luftburen värme, men mot tillägg kan den fås med Alde vattenburen värme.


SWIFT husvagn

Köp husvagn på nätet

Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!
Engelska Swift försöker nu sälja husvagnar på internet.

Swift prövar ett nytt grepp på den svenska husvagnsmarknaden. Man skall locka husvagnsspekulanter att via nätet beställa sin nya husvagn. 

Genom att ta hem några få demovagnar att visa upp hos utvalda återförsäljare kan kunderna bekanta sig med de nya husvagnarna i verkligheten.  De tre olika modellerna som visades på Elmia är alla tänkta att passa de som prioriterar resandet med husvagn, de är nämligen lättare och framförallt smalare än motsvarande husvagnar på marknaden. 

Modellerna präglas alla av engelsk husvagnstradition, som för övrigt är världens äldsta, med låga långbäddar som dagtid fungerar som soffor. Genom detta sätt att sälja vagnar kan man göra affärer med få mellanhänder och hålla slutpriset nere. Man pratar om cirka 40 000 kronor i internetrabatt.

Rulla till toppen