GDS: Byt glödlampan själv

Publicerad: 2018-11-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

Att köra med trasig belysning i framstrålkastarna kan ge 1 600 kronor i böter, pengar som kan användas till något roligare. Fiat Ducato är den vanligaste husbilsplattformen och på den senaste generationen är det enkelt att byta glödlampor.

Så här gör du (se bilder nedan): Öppna motorhuven och ta bort dammskyddet i bakkanten av strålkastarinsatsen.

Nästa steg är lite knepigare, och eftersom det är trångt kan du inte se vad du gör. En spegel, eller varför inte kameran i din mobiltelefon, är då till stor hjälp. Stick in handen innanför det plasthöljet och lossa lampan. På den senaste generationen sitter lampan utan några spännfjädrar och ruckas loss.

Drag fram kabelanslutningen med lampa och allt och montera en ny glödlampa på lamphållaren.

Montera lampan i strålkastarinsatsen. Tänd belysningen och ställ dig cirka 20 meter framför bilen. Ser det okej ut, det vill säga att lampan inte lyser snett, uppåt eller nedåt, har du lyckats. I allmänhet behövs då ingen ljusinställning. Som avslutning monterar du tillbaka dammskyddet på baksidan.

Samma princip gäller för både hel- och halvljus, och både på höger och vänster sida.

Andra husbilsmodeller kan vara svårare att byta, vissa modeller kräver att hela strålkastaren demonteras och det brukar i allmänhet stå beskrivet i instruktionsboken.

GDS: Byt glödlampan själv
1. Öppna huven och demontera dammskyddet.
GDS: Byt glödlampan själv
2. Kan du inte se glödlampan? Använd en spegel som hjälpmedel. På vissa modeller sitter glödlampan med spännfjädrar, andra med enkla slitsar där lampan trycks på plats.
GDS: Byt glödlampan själv
3. Byt glödlampan, men undvik att ta i själva glaskroppen. Kontrollera att lampan sitter rätt och inte lyser i himlen eller i backen. Montera tillbaka dammskyddet. Klart.
Rulla till toppen