Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

Publicerad: 2018-12-07   Uppdaterad: 2023-04-18

I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy
(KLICKA FÖR STÖRRE)

Läge – 4

Tällberg ligger vid sjön Siljan mellan Leksand och Rättvik. Byn anses vara en av Sveriges vackraste, och det är ingen slump att här finns fler hotell och restauranger/alla på gångavstånd) per innevånare än någon annan stans i landet. Det bor 200 personer i Tällberg och det finns mer än 1 000 gästsängar.

Därtill finns en camping vid sjön, och så den här ställplatsen som fått namnet Bergbacken. När det gäller butiker handlar det mest om konsthantverk av olika slag, men man har en bagarbod och det är bara två kilometer till närmsta livsmedelsbutik.

Service/standard – 3

Bara några steg från ställplatsen ligger ett stort trähus i äkta dalastil. I bottenplanet har husbilsgästerna tillgång till toaletter, duschar, pentry och färskvatten. Här finns också ett soprum.

När du kommer till platsen är det bara att parkera och invänta att värden kommer och knackar på. Om inte så finns ett telefonnummer att ringa.

Uppställning – 4

Ställplatsen består av en jättestor plan parkering i två etage. Alla har tillgång till el, 16 ampère. Utsikten över Siljan är helt fantastisk.

Allmänt – 4

Bergbacken är bara öppen för husbilar och när vi frågar värden Klockar-Per hur besöksfrekvensen är, så svarar han.

– På sommaren är det ofta fullt, men på vintern kommer gästerna mer sporadiskt.

Det närmsta hotellet är Dalecarlia, som gjort sig känt för sitt spa. Här är restaurangen öppen varje kväll och lunch serveras alla dagar utom söndag. Ett annat känt ställe är exklusiva Åkerblads som ligger lite längre ner i byn.

Rulla till toppen