Översikt: Vintertäcke för husbilen

Publicerad: 2019-02-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

Det behövs egentligen bara två saker, så är en modern husbil vinterduglig; vinterdäck och extra isolering kring förarhytten. Ett bra vintertäcke är en mirakelkur för inneklimatet. 

Här intill finns en presentation av några av de vintertäcken som finns på den svenska marknaden. Det finns mycket att välja på, och med det du kan köpa på internet kan det kännas som en djungel att hitta det du behöver.

Vilka behov har du?

Steg ett är att titta på den bil du har och dina behov. Det är lättast att hitta vintertäcken
till delintegrerade husbilar. Oavsett märke ser ju hytten likadan ut.

Det kan vara lite svårare att hitta något som passar om du har en integrerad husbil. Det finns några tillverkare som skräddarsyr vintertäcken, men det kostar naturligtvis lite extra.

Översikt: Vintertäcke för husbilen
Den enklaste lösningen är ett isolerande material på alla glasytor i förarhytten. Det räcker dock inte vid riktig kyla.

Utvändiga isolertäcken

Utvändiga vintertäcken har många fördelar:

De är effektiva. Det blir ingen kondens på framrutan och den är torr när det är dags att starta husbilen igen.

Isolering på utsidan skapar utrymme inne. Det är viktigt! Det är ofta trångt i husbilar. Ett utvändigt täcke kan vara flera centimeter tjockt utan att det stör.

Delintegrerade husbilar har många näst intill oisolerade karossdelar. De material som används för att stoppa ljud ger viss värmeisolering, men inte lika effektivt som exempelvis vintertäcken.

Det finns vintertäcken som i princip täcker all plåt på hytten – och dessutom hindrar vind att blåsa in under bilen. Det gör stor skillnad inne. 

Några nackdelar

Det finns några nackdelar.

Bra vintertäcken är som en dunjacka. Stuvade tar de inte så mycket plats, men när de fått svälla ut några dagar finns det extremt mycket luft i dem. Ofta krävs det minst två par händer för att packa ner dem igen.

Översikt: Vintertäcke för husbilen
Värmekameran visar hur effektivt ett utvändigt vintertäcke är. Ju mörkare färg desto kallare yta.

Om det snöat eller regnat är täcket både kallt och blött och måste vädra och torka. 

Det finns också tids- och bekvämlighetsfaktorer. När du blir rutinerad kan du säkert få täcket på plats på 10-15 minuter, men om det blåser och regnar eller snöar kan det både ta mer tid och krävas att ni i vart fall är två och har en trappstege.

Invändig isolering

Det finns flera varianter på invändig extraisolering. De har också sina fördelar. Först och främst är de snabbare att både montera och ta bort. 

De enklaste varianterna ger mer insynsskydd än isolering, men kan räcka så länge temperaturen ligger kring nollan. När det blir kallare krävs det någon typ av termogardin. 

Det finns också isolering till takluckor och insidan på samtliga dörrar på campingbussar. 


Här presenterar vi några olika lösningar

Översikt: Vintertäcke för husbilen

ISOLERINGSMATTA

Isoleringsmaterial i flera lager som ger skydd mot värme och kyla. Passar Fiat Ducato X250 och X290. Lätt att installera. Levereras i ett set med sex delar tillverkade av isolerande termomaterial. De täcker fönster samt golv och ger en komplett isolering. 5 357 kronor hos campingtillbehor4u.se

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

GOCAMP THERMOMATTA

Det här vintertäcket ger täckande isolering, och har en öppningsbar lucka över framrutan. Täcket träs över dörrarnas fönsterbågar och sedan fästes mattan med spännband under karossen. Passar till Fiat Ducato från 2007 och kostar 2 295 kronor. Mer information hos gocamp.se

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

THERMOGARDIN

Finns som tillval till Kabes husbilar. Gardinen består av tre skikt och är sydd så att den är lätt att dra åt sidan. Utvändigt har gardinen ett reflekterande skikt och invändigt ett ljust gardintyg. Hemligheten är ett mellanskikt som isolerar mot både kyla, värme och ljud.

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

ISOLERMATTA I TVÅ DELAR

Heltäckande utvändig isolermatta för helintegrerade Adria och Kabe. Säljs i två separata delar. Överdelen går att vika ner så att man ser ut genom framrutan. Överdelen kostar 3 858 kronor och underdelen 2 950 kronor hos campout.se

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

HELTÄCKANDE VINTERTÄCKE

Italienska Larcos har ett vintertäcke som täcker hela fronten. Tillverkaren uppger att det ska klara temperaturer ner till minus 35 grader. Täcket består av två delar, som monteras tillsammans. Pris 629 euro. Mer information: larcos.it/en/

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

TERMOGARDIN FIAT DUCATO

Fiamma har ett isolerande draperi med måtten 182 x 150 centimeter, som passar i förarhytten på Fiat Ducato från 2007. Pris cirka 2 200 kr. Läs mer på kamafritid.se

 
Översikt: Vintertäcke för husbilen

TÄCKE TILL TAKLUCKOR

Stora takluckor kan ge mycket kallras. Tyska Hindermann har utvecklat isolerade skydd till takluckor. De kan också hålla ute solvärme på sommaren och dämpa ljudet vid regn. Information och tips om återförsäljare hos hindermann.de

Rulla till toppen