Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

Publicerad: 2019-02-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

Läge – 4

Oxelösund känns nästan som utposten i Stockholms södra skärgård, och här, nästan där Bråviken letar sig in i landet, ligger ställplatsen vid den gamla fiskehamnen. Söder om ställplatsen gör Sörmlandsleden en rundsväng ute på udden närmast havet. En utmärkt promenadmöjlighet i vacker natur. Till Oxelösunds centrum går en gång- och cykelväg som är 2,5 kilometer. Det finns en restaurang och ett fiskrökeri bredvid platsen.

Service/standard – 4

Från ställplatsen går en liten gata kantad av sjöbodar och gästande båtar. Denna gata ändas av en genuin skärgårdsrestaurang och en länga med toaletter och duschar. Totalt fyra av varje samt en välutrustad tvättstuga. Latrintömning, soptunnor och vatten ingår i servicen. Fasta tankar kan tömmas på Jogersö Camping tre kilometer bort.

Restaurangen fungerar även som reception för husbilsgästerna. När restaurangen är stängd finns tydliga anvisningar till hur man betalar och får koden till servicebyggnaderna.

Uppställning – 3

När vi kör ut i hamnen möts vi först av en lite ”bråtig” marina och sedan en jättestor grusplan. Men mellan husbilarna och havet har de gjort det fint med ett stort trädäck och dekorativa stenar. Väl på plats får ni blicka ut mot havet och inte Oxelösunds hamn som ser ut att ha haft sina bästa
dagar. 

Mäktig är Jessica Fleetwoods staty som tornar upp sig över ställplatsen. ”Ståltheten” heter skapelsen som är 15 år och är tillverkad i stål från stadens järnverk.

Allmänt – 3

Den här platsen är helårsöppen men den känns knappast lockande att vara på mer än på sommaren. Det är då restaurangen är öppen och det är då ni kan gå ut på udden och se Femörefortet eller vandra i skogen. Och det är på sommaren ni kan sitta ute och titta på fritidsbåtarna som far förbi.

Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund
Rulla till toppen