Gör det själv: Emblem på plats

Publicerad: 2019-04-11   Uppdaterad: 2023-04-18

En tappad bokstav är inte så mycket att orda om, men visst är det snyggare med kompletta emblem. Lätt att fixa själv om du kan knepen.

Det var länge sedan emblemen monterades med piggar genom hål i karossen. Numera limmas alla emblem på bilar och husbilar. Trots att limmen har utvecklats mycket de senaste decennierna, kan det hända att de inte håller måttet. Antingen faller hela emblemet av eller som i det här fallet, endast en bokstav.

När det var dags att åtgärda defekten på dragbilen fick ett komplett emblem inköpas eftersom bokstäverna inte säljs styckvis. Tyvärr kostar de ganska mycket eftersom konkurrensen är obefintlig.

Första åtgärden är att göra rent karossen. Kemikalieindustrin har tagit fram effektiva klottersaneringsmedel som är riktigt bra även för limrester från emblem. Medlet finns i behändiga sprayburkar men kostar runt 300 kronor. Ett lika effektivt sätt att få bort limrester är att försiktigt skrapa bort så mycket du kan med en isskrapa. Resten tvättas bort med vanlig t-sprit och en bomullstrasa. 

Därefter är det på sin plats att tejpa upp stödlinjer med maskeringstejp. Mät noga och var försiktig när du fäster den saknade bokstaven. Det är viktigt att den hamnar rätt vid första försöket eftersom du inte kan ta bort den utan att skada limmet. Däremot går det att justera emblemet någon millimeter om du gör det direkt.

En bilmekaniker med många år i yrket gav tipset att direkt efter monteringen blåsa emblemet varmt med en varmluftspistol. Det ska bli så varmt att du nätt och jämt kan ta på ytan och då sätter sig limmet ordentligt.

Skulle det vara så att du har ett gammalt emblem som ska limmas fast igen gör du på samma sätt. Rengöring av ytan både på fordonet och emblemet, mäta och eventuella tejpremsor som riktmärken. Där­efter klipper du till en bit så kallad listtejp, ibland även kallad emblemtejp, och limmar dit emblemet. Även här måste du få det på rätt plats direkt, då möjligheten att justera är liten.

DETTA BEHÖVER DU

• Maskeringstejp
• T-sprit och bomullstrasa för rengöring
• Listtejp (för begagnade emblem – tejpen finns i biltillbehörsbutiker)

Gör det själv: Emblem på plats
Rengör ytan där bokstaven eller emblemet ska sitta, med exempelvis t-sprit.
Gör det själv: Emblem på plats
Har du klottersaneringsspray i garaget fun­gerar det också utmärkt. Nackdelen är att det är för­hållandevis dyrt.
Gör det själv: Emblem på plats
Markera var du ska ha emblemet med maskeringstejp. Var noggrann vid montering då du bara får en chans innan limmet fäster. För begagnade emblem klipper du till en lämplig bit listtejp. Rengör, mät och montera på samma sätt som ett nytt emblem.
Gör det själv: Emblem på plats
En bilmekaniker tipsade om att emblemen biter sig fast bättre om de eftervärms med en varmluftspistol.
Rulla till toppen