
Vad lägger grunden för att lyckas med grillningen?
– Ett rent grillgaller, eftersom det har till uppgift att suga åt sig värmen och behålla den. Gjutjärn gör detta bäst, men sådana grillgaller är ovanliga hos portabla grillar. Stål är näst bäst och finns liksom gjutjärn i många varianter. Det viktigaste är att härdningen är gjord i mycket hög temperatur och att godset är tjockt. Då behåller grillgallret värmen bra och fördelar den väl. Tryck på gallret, det ska kännas stadigt och inte bågna. Ta för vana att alltid borsta rent gallret när du har grillat klart; på ett varmt galler lossnar partiklar lättare. När gallret har svalnat bör du smörja in det med jordnöts-, raps- eller majsolja, dessa tål höga temperaturer.
Vilka är de vanligaste grillteknikerna och hur fungerar de?
– På portabla grillar är det oftast direkt glödvärme som gäller, då råvaran alltså ligger på gallret
direkt ovanför glödbädden. Det ger maximal strålningsvärme och passar för kött- och fiskbitar med kort grilltid. I en portabel grill med lock kan du också använda indirekt glödvärme. Då placeras en liten glödbädd i ena delen av grillen och råvaran med nära avstånd till glödbädden. Det passar främst för större och tjockare kött- och fiskbitar som kräver längre tillagning. Lägg gärna rökved på glödbädden och lägg på locket. Det kallas för barbeque.

Hur ser du på användning av marinad och grillolja?
– Småbitar/kuber av kött och fågel bör marineras eftersom marinaden ger mer smak på kött med flera snittytor. Använd minimalt med grillolja, den droppar annars ner på glöden och antänds.
Vad bör man tänka på under själva grillningen för att uppnå ett perfekt resultat?
– Använd miljövänligt tändmedel. Stäm av strålningsvärmen genom att hålla handen strax ovan gallret, skapa två glödbäddar med olika strålningsvärme (stark för kött och medium för grönsaker), torka marinaderna av råvarorna och använd minimalt med olja för att undvika eldsflammor. Låt kött vila i folie efter grillning, då blir det saftigare och mörare. Stektermometer är det säkraste sättet att avgöra om en stek eller köttbit är färdig. Stick in termometern i den tjockaste delen efter det att köttet brynts. Låt inte termometern ligga an mot ben, då visas fel temperatur. En digital stektermometer är mest praktisk.

Så här gör du Jonas vinnarsås!
Den här ingefärs- och jordnötssåsen med basilika serverade Jonas Borssén då han vann de sydamerikanska bbq- och grillmästerskapen 2019. En grillsås som kan serveras till kyckling, fläskkött alternativt vit fisk eller skaldjur.

4–6 portioner
1 stor vitlöksklyfta
1,5 dl kokosmjölk
5 msk jordnötssmör
3/4 dl ginger woksauce eller annan sötsur sås
Cirka 30 färska blad thaibasilika eller vanlig basilika
0,5 tsk chile flakes
Saften av en lime
Mixa ingredienserna i en matberedare eller med en stavmixer tills det blir en slät sås. Förvara såsen övertäckt i kylskåp, där klarar den sig ett par dagar.
Landmann Piccolino Turkos

Mått: 37 x 37 x 41 cm
Vikt: 3,8 kg
Grillyta: Ø37cm
Rek pris: 499 kr
Inköpsställen: Clas Ohlson, Citygross med flera.
Övrigt: Snygg grill i ett portabelt format och färgat emaljerat klot. En praktisk grilltång och ett varmhållningsgaller medföljer.
Grillchef Minikamado

Mått: 32 x 32 x 57 cm
Vikt: 21 kg
Grillyta: Ø27cm
Rek pris: 1 995 kr
Inköpsställen: CDON med flera.
Övrigt: Kompakt så kallad kamadogrill tillverkad i keramik. Grillen väger en del så den kanske inte lämpar sig för att bäras med på långpromenad. Däremot är den ett perfekt val för den som vill sticka ut bland de portabla grillarna på campingen.
PopUpGrill

Mått: Ø28 cm x 60 cm (hopfälld)
Vikt: 1,4 kg
Grillyta: Ø28 cm
Rek pris: 295 kr
Inköpsställen: Naturkompaniet, SeaSea Båttillbehör.
Övrigt: Svensk uppfinning som har vunnit pris i världens största designtävling, Red Dot Design Award. Smart design som ger grillen ett smidigt format samtidigt som den är enkel att montera och använda. Kan användas med grillkol, briketter, ved och över öppen eld. Väska med handtag och avtagbar axelrem medföljer.
Weber Go-Anywhere Charcoal

Mått: 37 x 54 x 31 cm
Vikt: 6 kg
Grillyta: 42 x 26 cm
Rek pris: 999 kr
Inköpsställen:
Diverse, se www.weber.com för mer information.
Övrigt: Kompakt och praktisk kolgrill med ett kvadratiskt format som gör den enkel att stuva undan
i campingfordonets förvaringsutrymme eller i bagageutrymmet. Perfekt för både direkt och indirekt grillning.
Nordic Season Sandö

Mått: 58 x 32,5 x 34 cm
Vikt: 4,85 kg
Grillyta: 42 x 27 cm
Rek pris: 349 kr
Inköpsställe: Coop
Övrigt: Klassisk modell som är tillverkad i porslinsemaljerat stål med kapacitet att skapa mycket höga temperaturer.
Nordic Season Langley

Mått: Ø37 x 44 cm
Vikt: 3 kg
Grillyta: Ø35cm
Rek pris: 199 kr
Inköpsställe: Gekås Ullared
Övrigt: Tillverkad i porslinsemaljerat stål med kapacitet att skapa mycket höga temperaturer.
Biltema

Mått: 41,5 x 25,5 x 40 cm
Vikt: 3 kg
Grillyta: Två stycken 35 x 23 cm (både lock och botten kan användas för grillning).
Rek pris: 229 kr
Inköpsställe: Biltema
Övrigt: Rostfri grill som är enkel att bära med sig. Ställbar ventilation och klassiskt trähandtag. Tar liten plats vid förvaring.
Cobb Premier Air


Mått: 35 x 35 cm
Vikt: 3,8 kg
Grillyta: Ø30 cm
Rek pris: Cirka 2 000 kr
Inköpsställe: Holiday Fritid
Övrigt: Liten, snabb, säker och effektiv grill. Den unika konstruktionen gör att Cobb är grillklar på 2– 3 minuter samtidigt som grillens utsida fortfarande är sval. Det gör att den kan användas på de flesta underlag och kan flyttas under grillning. Grillar helt utan flammor och rök.
Klotgrill Picnic

Mått: 38 x 38 x 23 cm (förpackningsmått)
Vikt: 3,8 kg
Grillyta: Ø36 cm
Rek pris: 299 kr
Inköpsställe: Clas Ohlson – butik och online.
Övrigt: Portabel grill med tre ben. Lock med snäpplås och handtag gör den enkel att transportera.
Axley grill med rök

Mått: 30,5 x 22 x 25,5 cm
Vikt: 5,2 kg
Grillyta: 40 x 25 cm
Rek pris: 349 kr
Inköpsställe: Julas varuhus eller jula.se (från mitten av maj).
Övrigt: Bärbar rökgrill med termometer, skorsten och en överraskande stor grillyta. Anpassad för både kol/briketter och rökflis, vilket ger ett smakfullt resultat. När stödbenen är uppvikta håller de locket på plats.