Säkerhet: Håll koll på gasen!

Publicerad: 2019-06-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Alla husvagnar och de flesta husbilar använder gasol som bränsle i värmeanläggningen, till spislågorna i köket och för att driva kylskåpet när det inte är anslutet till 230-volts el. Det är både praktiskt och effektivt att använda gasol, även om det inte är helt riskfritt.

Säkerhet: Håll koll på gasen!
Morgan Isacsson har utvecklat det kontrollsystem som de flesta bilprovningsanläggningar använder i dag. Idén kommer ursprungligen från en vanlig blodtrycksmätare.

– Om du kontrollerar slangar och kopplingar regelbundet så kan du känna dig trygg, säger Morgan Isacsson som utvecklat de regelverk och testmetoder som Bilprovningen använder när de kontrollerar gasolanläggningar. Det är viktigt att betona att det främst handlar om ett läckagetest. Branschverkstädernas kontroller är oftast mer omfattande och med ett högre tryck.

Hos bilprovningen testas anläggningen med ett tryck på 0,8 bar, vilket är mer än dubbelt mot vad så kallade lågtryckssystem i husvagnar och husbilar är byggda för.

– Vid en gasolbesiktning kollar vi samtidigt gasolledningarna under husbilen eller husvagnen, genomföringar och andra komponenter i systemet som utsätts för olika slag av påkänningar. Och innan manometern skruvas fast inspekterar vi hur packningarna vid anslutningarna ser ut, säger Morgan Isacsson.

Vad husbils- och husvagnsresenärer bör tänka på är att åldern tar ut sin rätt.

– Även om det inte sker något nämnvärt mekaniskt slitage på gasolutrustningen ska man komma ihåg att tiden går, konstaterar Morgan Isacsson. Packningar, slangar och gummimembran har en begränsad livslängd. Ta för vana att titta efter sprickor och andra ålders-tecken på slangarna varje gång du byter gasoltub.

Säkerhet: Håll koll på gasen!
Ta för vana att böja på gasolslangarna. Tydliga ytsprickor är en varningssignal. Byt ut slangen!

Sedan 2009 är det inte obligatoriskt att testa gasolsystem i husvagnar och husbilar vid varje besiktning, men många campingplatser har som krav att säsongsboende fordon ska gasoltestas varje år.

– Jag är förvånad över att det inte är obligatoriskt att ha godkända gasolsystem, säger Morgan Isacsson. Det handlar om allas säkerhet. Dels finns risken för vad som kan hända i det egna campingfordonet om gasolen börjar läcka, dels för att ett system som havererar kan få så dramatiska konsekvenser för alla i omgivningen om till exempel elden bryter lös.

Säkerhet: Håll koll på gasen!
Det finns gasoltuber av stål, aluminium och komposit-material. Stäng alltid kranarna på tuberna när fordonet ska stå oanvänt ett tag.

Trots att det inte längre är obligatoriskt med täthetskontroll av gasolsystemet väljer ungefär hälften av alla som besiktigar ändå att göra det.

– Jag har en känsla av att en del av dem som avstår faktiskt är så rädda för riskerna med gasol att de helt enkelt inte använder anläggningen, avslutar Morgan Isacsson.


 

VIKTIGT ATT VETA OM GASOL!


Gasol, som består
av propan och butan, är tyngre än luft och sjunker ner till golvet om den läcker ut. Brinnande gasol kräver syre och därför måste alla friskluftsintag i husvagnen eller husbilen vara öppna när lågan brinner. När gasol brinner på rätt sätt är lågan blåaktig. En rödaktig låga producerar alltid giftig koloxid som avgas. Installera en gasolvarnare som slår larm vid läckage av gasol och koloxid.

Säkerhet: Håll koll på gasen!

VID ANVÄNDANDE

• Kontrollera att kopplingen till flaskan är tät.

• Stäng alltid ventilen när du byter flaska.

• Stäng omedelbart flaskventilen om du känner gaslukt. Tänd inte belysningen, släck omedelbart alla öppna lågor. Vädra! Lokalisera läckan och åtgärda den omedelbart.

• Använd aldrig gasolspis för uppvärmning.

• Stäng flaskventilerna när fordonet inte används.

CHECKLISTA

• Kontrollera packningar i anslutnings- och reduceringsventiler vid varje flaskbyte och byt varje år.

• Byt ut gasolslangar som utsätts för solljus vart annat år och övriga slangar efter 3–5 år. 

• Byt reduceringsventil vart tionde år. Reduceringsventiler är datummärkta så du kan se när det är dags.

• Täthetskontrollera gasolanläggningen varje år.

Fotnot: På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida, www.msb.se finns mer information om hur du säkrast använder gasol.

 

Rulla till toppen