Välj rätt försäkring för husbilen!

Publicerad: 2019-07-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

Det är många parametrar som har betydelse för hur premien för en husbil bestäms, men de mest tongivande faktorerna är försäkringstagarens ålder, körkortsår och bostadsort. Även husbilens fabrikat, årsmodell och värde har betydelse för bedömningen liksom hur försäkringsbolagens skadehistorik ser ut för fordonsmodellen.

Vår undersökning visar att premie, självrisk och villkor kan skilja rejält mellan olika aktörer. Vilket alternativ som ger mest trygghet för pengarna beror helt och hållet på vad försäkringstagaren prioriterar och hur husbilen kommer att nyttjas.

Välj rätt försäkring för husbilen!
Stefan Brala, Trygg-Hansa

– Inför ett husbilsköp rekommenderar vi att du jämför de olika försäkringsbolagen med varandra. Premier och villkor brukar nämligen skilja sig åt mellan olika försäkringstagare och husbilsmodeller. Dessutom lönar det sig ofta att samla alla sina försäkringar hos ett och samma bolag eftersom du då kan få samlingsrabatter, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

– Ta dig tid att läsa försäkringsbolagens för- och efterköpsinformation. Där kan du på ett enkelt sätt se vad försäkringen täcker och vilken ersättning du kan få. Detta är minst lika viktigt som att kolla hur premien och självrisken ser ut, fortsätter han.

När försäkringen väl är tecknad vill Stefan Brala skicka med några tips som ökar tryggheten avsevärt.

– Investera i en spårsändare som är godkänd av ditt försäkringsbolag, köp ett kit med märk-DNA och dekorera husbilens utsida med dekaler som talar om detta. Dessa investeringar kan avsevärt öka chansen att återfå en stulen husbil. Den som planerar att hyra ut sin husbil bör först kontakta sitt försäkringsbolag för att höra vad som gäller kring uthyrning, säger han.

5 vägledande försäkringsfrågor

• Vad är viktigast: Låg premie eller låg självrisk?

• Hur ser villkoren för maskinskada ut i förhållande till husbilens årsmodell och mätarställning?

• Finns en upplevd ökad risk för en viss typ av skador och hur täcker försäkringen dessa?

• Ska husbilen lånas ut till en ung förare?

• Finns det planer på att hyra ut husbilen?

Välj rätt försäkring för husbilen!
Vår husbil: En begagnad Knaus Sky Wave 650 MF -14 med ett försäljningspris om 589 000 kr hos Dag’s Husvagnscenter i Norrköping.
Välj rätt försäkring för husbilen!
Vår försäkringstagare: Anders Sjöqvist, född 1950. Vi har uppgett att Anders kommer att köra max 1 500 mil per år med husbilen och att den kommer att vara påställd året runt. Då husbilen inte körs har vi uppgett att den kommer att stå parkerad hemma hos Anders, på en parkeringsplats i ett radhusområde i Norrköping.

Så gjorde vi

 

Vi har kontaktat åtta försäkringsbolag för att se hur premie, självrisk och villkor ser ut när en specifik försäkringstagare tecknar en helförsäkring på en specifik husbil.

Välj rätt försäkring för husbilen!
Välj rätt försäkring för husbilen!