Kabes historia: Alltid steget före

Svensk sommaridyll på 1950-talet. Allt fler familjer har möjlighet att skaffa bil och börjar drömma om bekväm campingsemester i husvagn. Sommaren 1958 har den unga ingenjören och visionären Kurt Blomqvist byggt en egen husvagn till familjen hemma i garaget och Kabe:s fantastiska historia börjar.

Kabes historia: Alltid steget före

Publicerad

Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

Familjen Blomqvist på sommarsemester med pappa Kurts första egentillverkade husvagn och en presenning som förtält.

Kabes grundare Kurt Blomqvist. Av många beskriven som en nyfiken och kreativ konstruktör, en kvalitetsmedveten och noggrann byggare, en god relationsskapare och PR-man, en duktig säljare med känsla för kundernas behov och önskemål. Och inte minst: en oförvägen entreprenör.

Efter två hemmasnickrade husvagnar är Kurt Blomqvist redo att börja serietillverka. 1959 lånar han 5 000 kronor av sin mor för att kunna köpa material till åtta vagnar. När Kabe Komet 250, 2,5 meter lång, presenteras på marknaden är det en ovanligt avancerad och välutrustad vagn, med gasolkök och gasoldriven värmekamin.

Utvecklingen går snabbt och redan 1961 ligger Kabe på fjärde plats i den svenska försäljningsstatistiken. 1962 flyttar tillverkningen till nya fabrikslokaler i Tenhult. Fler modeller tas fram och KABE utvecklar egna tekniska lösningar. Vagnarna kläs utvändigt med aluminium och utrustas med en koffert i fronten för gasolflaskorna.

1960 lanseras Kabe Komet 280 med fyra öppningsbara fönster och taklucka. Nu är det serietillverkning som gäller i fabriken i Tenhult.

1967 kunde Kabe stoltsera med fyra olika husvagnsserier. Från höger: Komet 250, Komet 280, Briljant och Smaragd.

Under Kabes första tio år gällde en hastighetsbegränsning på endast 50 km/h för husvagnsekipage. Kurt Blomqvist gjorde flera skrivelser till regeringen där han framhöll de negativa effekterna av detta. På Husvagnssalongen 1967 överlämnade han ett presentkort på tre veckors husvagnssemester till dåvarande kommunikationsminister Olof Palme, som dock inte nappade. Men året därpå blev det tillåtet att köra 70 km/h med bromsförsedd husvagn, max 1 500 kilo.

1969 bygger Kabe en stor fabrik i Tenhult med egen service-, test- och utvecklingsavdelning. Produktionen sker enligt modulprincipen, som lägger grunden till dagens FlexLine-system. Kabes husvagnar får vattenburen centralvärme och 1970 lanseras den klassiska röda Kabe-färgen.

Kabe presenterar världens första tvåvåningshusvagn på "Ohoj-utställningen" i Stockholm 1971 och väcker stor uppmärksamhet. Vagnarna får mjuka innertak av vävplast och sandwichprincipen introduceras i golv och entrédörr. 1972 är Kabe:s årsproduktion uppe i 600 husvagnar.

Familjen Blomqvist använde en presenning som förtält till sin första husvagn. Några år senare fick Kurt höra talas om ett litet företag i Danmark som tillverkade förtält avsedda för montering på husvagnar. Snart var det framgångsrika samarbetet mellan KABE och Isabella ett faktum.

Vintercamping behöver inte enbart bestå av närhet till fina skidspår eller branta slalombackar. Ett öppet fält går bra det också. Året är 1973.

1983 introduceras Kabe på börsen och den första husbilen presenteras, Travel Master, framtagen i samarbete med Volvo. Husbilen är 6,4 meter lång och till skillnad från de importerade husbilarna är den byggd för att användas året runt.

Steget före – igen! Kurt Blomqvist och Kabe förverkligar den fantastiska tanken att kombinera två semesterdrömmar i ett: husvagn och båt. Den första prototypen av en husvagnsbåt fanns redan 1968. På Elmias Nordiska Husvagnsmässa 1985 presenteras Kabe Seacamp, ett bekvämt boende med trailer och utombordsmotor.

Kabe har alltid byggts för året runt-bruk, med isolering, ventilation och värmesystem som klarar det skandinaviska klimatet. Redan i början av 1960-talet var Kabes husvagnar utrustade med gasoldrivet värmesystem samt gas- och eldriven belysning.

Under 1970- och 80-talen gör Kabe olika försök att bredda sortimentet med engelska husvagnar, som ett billigare komplement till de egna året runt-utrustade vagnarna. 1987 förvärvar Kabe samtliga aktier i Fleetwood Caravans, som så småningom säljs till slovenska Adria och blir en framgångsrik del av Kabe-koncernens svenska utbud på 2000-talet.

"Husvagnarnas Rolls-Royce". Annonsbilden för Kabe Safir från 1979 representerar Kabes ständigt höga ambitioner när det gäller kvalitet och komfort.

1980 är Kabe Smaragd DL Sveriges mest sålda vagn, följd av Briljant DL. 1986 toppar Kabe registreringsstatistiken för femte året i rad. Sedan följer några tuffa år på 90-talet innan husvagns- och husbilstillverkningen i Tenhult tar ny fart och Kabe:s export ökar.

Kabe och Volvo. De båda varumärkena har parkerat i topp på de svenska försäljningslistorna under många år.

1994 erbjuder Kabe elva husvagnsmodeller med ett femtiotal olika inredningsmöjligheter. Royal King Size, åtta meter lång introduceras.

Med sin bula på taket har serien Crossover emottagits mycket väl hos genuina Kabeanhängare.

Med hjälp av digitalisering, robotar, skickliga hantverkare och duktiga tekniker kan Kabe bygga upp till 850 husbilar om året i deras 12 000 kvadratmeter stora fabrik.

Petter Northug (13-faldig VM-guldmedaljör) hyllar sin Kabehusbil. Året var 2013 när den norska skidikonen uttryckte sig: "Den är helt kunglig både på vägen och i alla sammanhang".

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842