Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

Shoppingområdet inramas av vackra parkområden. INFÄLLD BILD: För att kunna njuta av det fantastiska landskapet i Österrike måste man stanna då och då.

Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

Publicerad

Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

Det kostar både tid och pengar att uppleva konstant, riktig sommar, där temperaturen aldrig går under 20 grader ens på nätterna. Efter en normalkylig svensk sommar 2019 kanske det är dags att börja planera för varmare breddgrader med husvagnen eller husbilen nästa år. Häng med på en 427-milatur till Union Lido vid Adriatiska havet.

Resan dit

Från vår villagata i Sollentuna till färjeläget i Trelleborg är det 67 mil. Men det ösregnar när vi ger oss av och det heta Europa hägrar. Efter fem–sex timmars sömn på färjan till Rostock i Tyskland ligger autobahn och väntar på oss. Siktet är inställt på att klara de återstående 135 milen på två dagar.

Det betyder 71 mil första dagen till Ingolstadt, där vi måste vara framme före tio på kvällen, då bommen faller för natten på campingen.

Husvagnskylen är välfylld med svensk mat och raststoppen var tjugonde mil går smidigt och lätt utan köande på stressiga vägkrogar längs autobahn. Men vid lunch uppstår ett litet missöde. Det rinner varmvatten ut på golvet när pastavattnet hälls ned i vasken. Det visar sig att avloppet inte är riktigt tätt. Fram med verktyg och snabbfix innan resan kan fortsätta.

Med hjälp av GPS är det lätt att välja rätt fil vid stora motorvägskorsningar.

Klisterlappen i framrutan är nödvändig i Österrike –
annars blir det dryga böter.

De många tyska vägararbetena är inget större problem för oss, eftersom farten oftast ligger kring 80 km/h. Tolv timmar efter start rullar vi in på nattcampingen i Audis hemstad i Bayern.

Sista resdagen kör vi 65 mil genom tre länder. Bedårande vackra vyer men bakom ratten gäller det att ha blicken på vägen och den täta trafiken i båda filerna framåt.

Plötsligt ramlar en husvagnsspegel av på körbanan. Skruvarna har gängat upp sig och spegeln mosas under bakomvarande bilar. Det finns ingen chans att stanna – och vi har andan i halsen när tyska snabbåkare far förbi de närmaste milen. Men inget händer. Lite senare under resan skaffar vi en ny husvagnsspegel.

Nu gäller det att köpa "Vignette" och klistra i framrutan inför turen genom Österrike. Detta är beviset på att man betalat vägavgifterna. Det kostar en hundralapp åt varje håll förutom tunnelavgifter på 130 kr. Missar man att köpa klisterlappen blir det flera tusenlappar i böter.

Väl inne i Österrike avlöser tunnlarna varandra i rask takt – de längsta är uppåt en mil långa. Här känns det bra att vi har sprillans nya däck på vår husvagn. Punktering i en motorvägstunnel skulle orsaka trafikkaos. Vi undviker det berömda Brennerpasset och kör Tauern Autobahn, som inte frestar på ekipaget lika hårt med tunga backar.

Säkerheten är hög vid entrén – alla kontrolleras både vid ut- och infart.

GPS-navigationen (via mobiltelefonen) visar oss hela tiden var vi är och hur långt det är kvar. På de stora vägarna fungerar telefonkartorna bra (Waze och Google maps), men i det mindre vägnätet hamnar man ofta på irriterande smala vägsnuttar utan att det är meningen. Därför är det bra att komplettera med en vanlig karta för att få överblick.

Framåt midnatt dag tre har vi avverkat drygt 200 mil från Sollentuna. Nu är vi framme vid Union Lido – klassad som en av de finaste och mest kompletta campinganläggningarna i Europa.

På plats vid Medelhavet

Det är de ljumma, mörka kvällarna med 25–30 graders värme, som är grädden på moset när husvagnen väl står uppställd på sin plats – med vatten, el och avlopp tillkopplat. Det är rent och fräscht i servicehusen och träden är välansade. Union Lido gör verkligen rätt för sina fem stjärnor.

Några nätter håller sig nattemperaturen uppåt 30 grader och då kan det bli svårt att sova. Det är inte tillåtet att köra AC på småtimmarna och vår fläkt ger knappt någon svalka alls. Men de flesta nätter har vi runt 25 grader och då sover man gott.

Cirka 10 000 människor ryms på det stora området under högsäsong.

Alessandro Sgaravatti leder de 500 anställda på Union Lido.

Union Lido sväljer 10 000 gäster och har en kilometer egen strand vid Medelhavet. I området finns butiker, restauranger och mängder av underhållning för alla åldrar – disco för barnen, tåg för de minsta, extrema vattenrutschbanor, en helt egen, avskild "dogcamp" som har både strand och pooler för den som vill ha hunden med sig på campingen.

– Det har blivit en succé, berättar Alessandro Sgaravatti, som äger och driver campingen tillsammans med en annan italiensk familj sedan starten på 50-talet. Vårt jobb är att med stor fingertoppskänsla följa livsstilstrender i Tyskland, Danmark och övriga EU för att ständigt tillfredsställa nya behov på semestern.

Han vägrar kalla utbudet "lyx" trots att man numera kan hyra gigantiska husvagnsplatser vid havet med avskilda solsängar och eget kök. Vi andra får nöja oss med cirka 100 kvadratmeter stora platser under de pedantskötta cypresserna.

Dog Camp har egen strand, egna pooler och restauranger. Hundparadis!

– Den som vill bokar och betalar i förväg. Men det går också bra att komma utan förhandsbokning och vänta in en ledig plats, säger Alessandro Sgaravatti.

– En spännande nyhet är att vi erbjuder privat middagssamvaro hemma hos italienska familjer. Man får mat och gemenskap hos folk här i grannskapet.

500 anställda ser till att allt flyter perfekt i den stora Union Lido-staden där alla gäster har ett elektroniskt armband som används vid in- och utpassering. 

Union Lido tar rejält betalt av sina campare. Två husvagnsveckor för två personer kostar nästan
10 000 kronor eller 706 kronor per natt. En familj i tält betalar drygt 1 100 kronor per natt för fem personer. Väljer man att bo i bungalow ökar prislappen till över 2 000 kronor dygnet, men då ingår både AC, diskmaskin och badrum.

Naturligtvis kan man få massage och spa-behandlingar.

Pizza smakar bättre i Italien.

Trots den höga prisnivån dras tusentals människor som magneter till den här platsen vid Medelhavet. Ett svenskt par som vi bodde granne med har varit här i 30 år, ett engelskt par berättar att de kommer tre gånger om året och har spenderat 45 somrar här!

Själva är vi "bara" uppe i vårt elfte besök, men både barn och barnbarn åker numera hit sedan flera år tillbaka. På sex år har priserna stigit en bra bit över 40 procent – mest på grund av den försämrade, svenska kronkursen.

Vädret och den höga servicenivån lockar mest. Men just under vårt besök kom en ovanlig hagelstorm som bucklade till både bilar och husvagnar. Vid det tillfället kom förtältet med sidostycken till sin rätt för att hålla störtskurarna ute. Mesta tiden användes tältet bara som soltak med alla de fyra sidostyckena borttagna.

Resan hem

Efter två underbara veckor är det dags att kroka på och dra hemåt. Vi väljer lördag–söndag som resdagar, eftersom långtradare hålls borta från vägarna då.

De första 20 milen genom Italien upp till Österrikes gräns går fint. Även den påföljande etappen genom Österrike flyter på utan problem – även om det känns drastiskt när temperaturen faller från 30 grader till tolv i Alpernas höga berg.

När vi närmar oss Salzburg och gränsen mot Tyskland möter vi tusentals semesterhungriga tyskar i husbilar och husvagnsekipage. I 15 mil fram till München är det intensiv trafik – ofta långa, stillastående köer.

Efter ännu en transitnatt i Ingolstadt drabbas även vi av kö-Tyskland. Vi sitter stilla i en timme söder om Nürnberg eftersom en olycka inträffat vid ett vägarbete. Framåt elva på kvällen når vi till sist Rostock och en nybäddad säng väntar på nattfärjan till Trelleborg.

Nästa morgon kommer ännu en temperaturchock: bara tolv grader i mitten av juli i Trelleborg. Vi konstaterar – aningen trötta – att den nästan tre veckor långa resan varit värd sitt pris trots att det ännu återstår 67 mil innan vi nått målet: Sollentuna norr om Stockholm.

SÅ MYCKET KOSTADE RESAN

427 mil med VW Tiguan/Kabe Briljant, 0,98 liter diesel/mil 6 394:- 
Vägavgifter Österrike 200:- 
Tunnelavgifter Österrike 260:- 
Vägavgifter Italien – totalt ca 40 mil 430:- 
Övernattning Ingolstadt, Tyskland (två nätter) 740:- 
Union Lido, Italien (14 nätter, två personer) 9 888:- 
Färja Trelleborg-Rostock, tvåbäddshytt 4 909:- 
Totalt 22 821:- 

 

Få svenskar på Union Lido


Bara 175 av
Union Lidos 9 600 gäster kommer från Sverige. Från Danmark kommer 1 804 gäster. Varför lockas så få svenska campare av värmen vid Medelhavet?

Vi lät frågan gå till frilansskribenten Torbjörn Stålenhag, som specialiserat sig på att skriva om husbilar och husvagnar.

– De husvagnar som säljs i Sverige är mer tänkta som semesterbostäder än att vara resevänliga. De är stora, tunga och bökiga i hetsiga, europeiska trafikmiljöer. Därför stannar man hellre inom Sverige med sin husvagn och använder den mer som fritidsbostad än som ett rullande hem. En resa till Medelhavet tar tre–fyra dagar i anspråk och våra svenska husvagnsägare är inte beredda att satsa den tiden på en Europasemester. Däremot ser det helt annorlunda ut om man börjar titta på husbilsåkarna. De är mer rörliga med sina fordon, framhåller Torbjörn Stålenhag.

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842