När regnet står som spön i backen är det skönt att få tak över huvudet i campingfordonet, men då måste det vara tätt i alla skarvar. Läckage är en av de stora skadebovarna på husvagnar och husbilar.
– Men det har blivit avsevärt bättre under senare år. Tillverkarna vill givetvis inte att deras produkter ska förknippas med fuktskador, som också är kostsamma för dem genom den mångåriga täthetsgarantin,
förklarar Morgan Nilsson på serviceverkstaden hos anrika husbilsföretaget Bengt i Örkelljunga.
Vi följer honom vid en täthetskontroll av en husbil.
– Först gör vi en yttre kontroll av alla skarvar på taket, på sidorna och även på undersidan av påbyggnaden. Det är viktigt att kolla fogarna noga mellan bodelstaket och plastdelen över förarhytten, skarven mellan taket och bakre väggen liksom den nedre delen av bakre väggen, betonar han.
Inne i bilen tar han hjälp av en fuktmätare (protimeter). Han mäter noggrant områden där tak, väggar och golv är monterade mot varandra. Likaså runt fönster, dörrar, takluckor, ventiler och antennfäste. Han tar även bort de skivor som täcker insidan av skarvarna mellan bodelens väggar och plastdelen över förarhytten för att inte missa eventuell fukt.
– Upptäcker vi fukt måste läckaget åtgärdas så snabbt som möjligt och tätas provisoriskt i avvaktan på en fullständig reparation, förklarar han.
Han betonar också att det är bra om bilens ägare meddelar om de sett något misstänkt som kontrollanten bör titta lite extra på.
Morgan Nilsson har under sina 18 år hos Bengt i Örkelljunga sett en stark utveckling av arbetet mot fuktläckage.
Fuktskadorna hålls borta i allt högre grad genom bättre konstruktioner, effektivare tätningsmedel och tåligare undergolv, ofta av glasfiber. Flera tillverkare har även isolering med täta celler, som inte tar upp fukt.
– Vi som arbetar med täthetskontroller har utbildats av flera leverantörer, men kraven på fuktkontroller är tämligen lika. I grunden handlar det om att hålla husbilar och husvagnar täta mot fukt för att slippa skador, som är otrevliga och besvärande för kunden och kostsamma för tillverkaren under garantitiden.
– Men det är också viktigt att ägaren sköter om och håller sitt fordon rent och har ögonen öppna för eventuella förändringar vid väggskarvar, fönster, takluckor och andra platser där fukt kan ta sig in, avslutar Morgan.
9 saker du bör veta om fukt
• Missa inte det årliga fukttestet, som krävs för att täthetsgarantin ska gälla på nya husbilar och husvagnar.
• Täthetsgarantin kan variera från bara några år till över tio år.
• Spara alla testprotokoll, de är guld värda vid ägarbyte.
• Avgiften för fukttest har ökat under senare år, men kontrollerna har samtidigt blivit mer noggranna och omfattande.
• Vid ett fukttest ska fordonet var i stort sett tömt på bagage för att inte hindra en noggrann kontroll av bodelen.
• För att täthetsgarantin ska gälla måste täthetskontrollen utföras av en av leverantören godkänd kontrollant.
• Mellan täthetskontrollerna bör du själv hålla ögonen på känsliga platser, där fukten kan tränga in.
• Stänkskydd vid hjulen skyddar undergolvet från hjulsprut.
• Vid täthetskontrollen görs ofta även en provtryckning av gasolsystemet.