Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

Publicerad: 2020-01-24   Uppdaterad: 2023-04-18

En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven
Skiljetornet är en del av Sandslåns spännande historia om flottningen av timmer på Ångermanälven. Rekordåret 1953 passerade 23 miljoner stockar strax utanför ställplatsen, fast då var det flottare som skilde stockarna åt.

Läge – 3

Mitt emellan Härnösand och Sollefteå ligger Kramfors, och här där Storfjärden möter Ångermanälven hittar du den lilla byn Sandslån.

Far igenom byn, passera en bro över ån Täpparrännan och du kommer ut på Sandslå ö. Direkt när du kommer över bron, kör åt vänster och efter några hundra meter är du ända ute vid vattnet och framme.

Ställplatsen i en skogsglänta har en fantastisk utsikt över vatten i alla väderstreck.

Service/standard – 4

Båtklubben Flottaren har sitt klubbhus här och för gäster både i hamnen och på ställplatsen har man ordnat med god service. För det första är det enkelt att betala. Antingen lägger du pengar i ett kuvert eller så swishar du och sedan lägger du uppgifterna i en låda.

I en röd liten länga på kajkanten finns ett pentry med diskplats. På baksidan av båtklubbens klubbhus hittar du en handikapptoalett och en rymlig dusch samt en vanlig toalett.

Det finns tömningsplats för latrin och fasta tankar, soptunna och vattenpost.

Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

Uppställning – 4

På en inhägnad gräsplan finns plats för tolv ekipage, husvagn eller husbil är egalt. Här finns eluttag för åtta, men den vänliga värden säger att det går att ordna el för den som vill stå på planen utanför också. Alla har förstås en fantastisk utsikt och det är plant.

Allmänt – 4

Precis utanför ställplatsen ser du en rund byggnad i vattnet hundra meter ut. Det är ett skiljetorn som man arbetade i under åren 1965 till 1982 när timmer fortfarande flottades på Ångermanälven men då detta skedde på mekanisk väg. Sedan slutet av 1800-talet hade timmerskiljet i Sandslån utvecklats till landets största. Tiden före 1965 sköttes skiljet av flottare. Det finns två små mysiga museer bredvid ställplatsen.

För övrigt är förströelsen här, att njuta av de vackra omgivningarna och lugnet. Och kanske hyra bastun för en tjuga per person, fast du får lägga på veden själv.

Rulla till toppen