Vintercamping: Ski in – ski out

Publicerad: 2020-02-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

Vintercamping: Ski in – ski out
Rätt använd kan vintern bli till något positivt.

”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen”, ja ni minns nog den gamla låten, och nog är det en slogan som är sann. ”Men är det inte besvärligt med blöta kläder”, undrar många. Mycket sällan, brukar jag svara. Kall snö borstar man bara bort. Och kommer du framåt vårkanten när solen skapar tö, har varenda camping ett torkrum som kan avhjälpa problemet.

Problemet kan däremot vara: Att hitta en bra vintercamping att åka till.

Vi har plockat ut ett antal platser, där du har skidåkningen, både i slalombackar och i skidspår, alldeles i anslutning till campingen, så kallad ski in–ski out. Vi har även tagit med några som har en liten bit till backen, men då handlar det om max någon kilometer.

Och den viktigaste frågan vi har ställt är: Hur många rörliga platser finns tillgängliga?

För samtliga anläggningar gäller att man hör av sig inför besöket. Adress och vägbeskrivning finns för FC-platser i Campingkatalogen

För övriga i SCR:s katalog: www.camping.se

Undrar du över camping vid kända skidanläggningar som Säfsen, Järvsö eller Orsa Grönklitt, har dessa valt att bara erbjuda säsongsplatser.


 

FC556 Kådbalis

Känt för sin långa säsong. Stor camping som i huvudsak bebos av säsongsgäster. Det finns ändå möjlighet för tillfälliga weekendgäster att få en elplats.

FC623 Dundret 

I Gällivare finns skidanläggningen vid Dundret. På campingen har man tagit undan cirka 50 platser för den rörliga turismen. Ny reception och ny regi, när kommunen tar över driften.

AC18 Skellefteå Camping

Här slipper du verkligen ta bilen, all skidåkning kan starta på campingen. Ett 30-tal rörliga platser erbjuds.

FC 520 CampDuved Åre

Här finns 30–40 rörliga platser. Ligger förvisso inte vid backen men skidbussen går varje halvtimme. Dessutom ligger campingen mitt i Duveds by med närhet till restauranger och matbutik.

Vintercamping: Ski in – ski out
En stund i solstolen eller en grillad korv förgyller skidåkningen.
Fjällcampingen i Klövsjö

Erbjuder fem rörliga platser, Har sedan något år ett nytt modernt servicehus. Skidbuss tar dig till fyra olika fjällstationer. Tel: 070-55 75 852

FC306 Ramundbergets Camping

Endast fyra rörliga platser finns att tillgå, men de är bokningsbara. Ramundberget, som i ordets rätta bemärkelse, ligger vid vägs ände, är en camping som har allt inom räckhåll. Inte bara backar och spår utan också restauranger, sportshop och lanthandel.

FC356 Vargens Fjällcamping

Vid Vemdalsskalet i Vemdalen ligger denna välkända camping. Har du tur är någon av de åtta rörliga platserna ledig.

FC104 Grövelfjäll Lift & Fritid

Grövelfjäll ligger fyra mil norr om Idre. Här har man tagit undan 8 platser som inte är för säsong. Varje fredag pågår här en trevlig turaktivitet. 

Z61 Lofsdalsfjällens Camping

Campingen i Lofsdalen ligger kanske en kilometer från liftanläggningen men är populär på vintern. Av de 74 platserna uppges att 30 är rörliga.

Vintercamping: Ski in – ski out
En värmande matpaus på Ramundbergets Camping.
W62 Idre Fjäll Camping

Denna, bara några år gamla, camping har 80 rörliga platser till förfogande. Nära till allt som backar, spår och aktivitetshus med butiker och restauranger. Under vinterveckorna har man ofta kända artister, inte minst tonårsidoler på plats för att underhålla.

SP 344 Fjätervålen

Detta är ställplatsen som genom förbättringar nu blir en camping. Ett tiotal rörliga platser erbjuds för dem som inte vill ha säsong. Fjätervålens skidanläggning hittar du på ”baksidan” av Idrefjäll.

FC333 Tännäskröket

Utbudet av rörliga platser är bara två på den här campingen som ligger i Tännäs nära Funäsdalen. Men man uppger att det kan finnas möjlighet till flera. En ganska ny fjällstation som ständigt jobbar med förbättringar.

W14 Caravan Club Tandådalen

Denna camping i Sälen är sannolikt landets största vinteranläggning med över 700 platser. På vintern finns 50 rörliga platser. Att semestra här innebär att man inte bara har skidåkning inom räckhåll utan även ett stort utbud av restauranger, butiker liksom förströelse inne på campingen.

Vintercamping: Ski in – ski out
Vintercamping: Ski in – ski out
– Jag har vuxit upp med att få åka till fjällen på vinterloven. Och nu är det en självklarhet i min familj, att vi packar vår lilla ”plåtis” och far till olika ställen där vi kan åka skidor. Aldrig mår vi så bra som efter en dag i backen, säger Amanda Larsson från Alingsås.
Stötens Skidanläggning

Har en camping vid liftområdet och erbjuder fyra av platserna under icke-säsong. Tel: 0280-75 000

W18 Kläppens Camping

Kläppens Camping erbjuder 20 rörliga platser. Denna Sälen-anläggning öppnar en ny restaurang och ett nytt bageri inför vintern. Gondolliften från 2016 är populär.

W37 Bjursås Skicenter

Här mellan Rättvik och Falun finns det stora chanser att hitta campingmöjligheter. Hela 115 platser ställs till den rörliga vinterturismens förfogande. Bjursås Skicenter ligger geografiskt bra och nu satsas på ännu mera konstsnö.

FC23 Branäs Fritidscenter Camping

Stort utbud av backar och spår men bara nio rörliga platser på sin camping.

FC 106 Hovfjället

Tyvärr bara sex rörliga platser, men annars en utmärkt vintercamping. Ligger i Torsby kommun i Värmland. 

FC 210 Ski Sunne Vintercamping

Ett tiotal rörliga platser ger dig möjlighet att besöka den här campingen i värmländska Rottneros. Allt är som vanligt säger man, men snöproduktionen blir bara bättre och bättre.

FC414 Valfjällets Skicenter

Ligger i Åmotsfors i Värmland. Har byggt ut ett antal platser och planerar för ytterligare några. Just nu är fem platser för tillfälliga gäster.

FC170 Stenkällegårdens Camping Tiveden

Här finns ett 50-tal rörliga platser. När vintern slår till i södra Sverige är detta en mycket bra familjeanläggning.

Vintercamping: Ski in – ski out
Mösseberg Alpin är barnfamiljernas favorit i södra Sverige.
F21 Isaberg Mountain Resort

Vid foten av backen ligger campingen som har 34 rörliga platser. Perfekt vinteranläggning för resenärer från södra delen av landet.

R7 Mössebergs Camping/SP9 Ställplats Mösseberg

Denna anläggning i Falköping ligger nära både backar och spår. 85 rörliga platser ger många möjlighet till ett besök.

R5 Billingens Stugby och Camping

I Skövde hittar du Billinge-backen i utkanten av staden. Campingen har 70 rörliga platser. Stort utbud av längdspår, även med konstsnö.

Rulla till toppen