Vintercamping: Ski in – ski out

Campingplatsen i Idre är en utmärkt anläggning både tanke på läge och service.

Vintercamping: Ski in – ski out

Publicerad

Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

Rätt använd kan vintern bli till något positivt.

"Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen", ja ni minns nog den gamla låten, och nog är det en slogan som är sann. "Men är det inte besvärligt med blöta kläder", undrar många. Mycket sällan, brukar jag svara. Kall snö borstar man bara bort. Och kommer du framåt vårkanten när solen skapar tö, har varenda camping ett torkrum som kan avhjälpa problemet.

Problemet kan däremot vara: Att hitta en bra vintercamping att åka till.

Vi har plockat ut ett antal platser, där du har skidåkningen, både i slalombackar och i skidspår, alldeles i anslutning till campingen, så kallad ski in–ski out. Vi har även tagit med några som har en liten bit till backen, men då handlar det om max någon kilometer.

Och den viktigaste frågan vi har ställt är: Hur många rörliga platser finns tillgängliga?

För samtliga anläggningar gäller att man hör av sig inför besöket. Adress och vägbeskrivning finns för FC-platser i Campingkatalogen

För övriga i SCR:s katalog: www.camping.se

Undrar du över camping vid kända skidanläggningar som Säfsen, Järvsö eller Orsa Grönklitt, har dessa valt att bara erbjuda säsongsplatser.


 

FC556 Kådbalis

Känt för sin långa säsong. Stor camping som i huvudsak bebos av säsongsgäster. Det finns ändå möjlighet för tillfälliga weekendgäster att få en elplats.

FC623 Dundret 

I Gällivare finns skidanläggningen vid Dundret. På campingen har man tagit undan cirka 50 platser för den rörliga turismen. Ny reception och ny regi, när kommunen tar över driften.

AC18 Skellefteå Camping

Här slipper du verkligen ta bilen, all skidåkning kan starta på campingen. Ett 30-tal rörliga platser erbjuds.

FC 520 CampDuved Åre

Här finns 30–40 rörliga platser. Ligger förvisso inte vid backen men skidbussen går varje halvtimme. Dessutom ligger campingen mitt i Duveds by med närhet till restauranger och matbutik.

En stund i solstolen eller en grillad korv förgyller skidåkningen.

Fjällcampingen i Klövsjö

Erbjuder fem rörliga platser, Har sedan något år ett nytt modernt servicehus. Skidbuss tar dig till fyra olika fjällstationer. Tel: 070-55 75 852

FC306 Ramundbergets Camping

Endast fyra rörliga platser finns att tillgå, men de är bokningsbara. Ramundberget, som i ordets rätta bemärkelse, ligger vid vägs ände, är en camping som har allt inom räckhåll. Inte bara backar och spår utan också restauranger, sportshop och lanthandel.

FC356 Vargens Fjällcamping

Vid Vemdalsskalet i Vemdalen ligger denna välkända camping. Har du tur är någon av de åtta rörliga platserna ledig.

FC104 Grövelfjäll Lift & Fritid

Grövelfjäll ligger fyra mil norr om Idre. Här har man tagit undan 8 platser som inte är för säsong. Varje fredag pågår här en trevlig turaktivitet. 

Z61 Lofsdalsfjällens Camping

Campingen i Lofsdalen ligger kanske en kilometer från liftanläggningen men är populär på vintern. Av de 74 platserna uppges att 30 är rörliga.

En värmande matpaus på Ramundbergets Camping.

W62 Idre Fjäll Camping

Denna, bara några år gamla, camping har 80 rörliga platser till förfogande. Nära till allt som backar, spår och aktivitetshus med butiker och restauranger. Under vinterveckorna har man ofta kända artister, inte minst tonårsidoler på plats för att underhålla.

SP 344 Fjätervålen

Detta är ställplatsen som genom förbättringar nu blir en camping. Ett tiotal rörliga platser erbjuds för dem som inte vill ha säsong. Fjätervålens skidanläggning hittar du på "baksidan" av Idrefjäll.

FC333 Tännäskröket

Utbudet av rörliga platser är bara två på den här campingen som ligger i Tännäs nära Funäsdalen. Men man uppger att det kan finnas möjlighet till flera. En ganska ny fjällstation som ständigt jobbar med förbättringar.

W14 Caravan Club Tandådalen

Denna camping i Sälen är sannolikt landets största vinteranläggning med över 700 platser. På vintern finns 50 rörliga platser. Att semestra här innebär att man inte bara har skidåkning inom räckhåll utan även ett stort utbud av restauranger, butiker liksom förströelse inne på campingen.

– Jag har vuxit upp med att få åka till fjällen på vinterloven. Och nu är det en självklarhet i min familj, att vi packar vår lilla "plåtis" och far till olika ställen där vi kan åka skidor. Aldrig mår vi så bra som efter en dag i backen, säger Amanda Larsson från Alingsås.

Stötens Skidanläggning

Har en camping vid liftområdet och erbjuder fyra av platserna under icke-säsong. Tel: 0280-75 000

W18 Kläppens Camping

Kläppens Camping erbjuder 20 rörliga platser. Denna Sälen-anläggning öppnar en ny restaurang och ett nytt bageri inför vintern. Gondolliften från 2016 är populär.

W37 Bjursås Skicenter

Här mellan Rättvik och Falun finns det stora chanser att hitta campingmöjligheter. Hela 115 platser ställs till den rörliga vinterturismens förfogande. Bjursås Skicenter ligger geografiskt bra och nu satsas på ännu mera konstsnö.

FC23 Branäs Fritidscenter Camping

Stort utbud av backar och spår men bara nio rörliga platser på sin camping.

FC 106 Hovfjället

Tyvärr bara sex rörliga platser, men annars en utmärkt vintercamping. Ligger i Torsby kommun i Värmland. 

FC 210 Ski Sunne Vintercamping

Ett tiotal rörliga platser ger dig möjlighet att besöka den här campingen i värmländska Rottneros. Allt är som vanligt säger man, men snöproduktionen blir bara bättre och bättre.

FC414 Valfjällets Skicenter

Ligger i Åmotsfors i Värmland. Har byggt ut ett antal platser och planerar för ytterligare några. Just nu är fem platser för tillfälliga gäster.

FC170 Stenkällegårdens Camping Tiveden

Här finns ett 50-tal rörliga platser. När vintern slår till i södra Sverige är detta en mycket bra familjeanläggning.

Mösseberg Alpin är barnfamiljernas favorit i södra Sverige.

F21 Isaberg Mountain Resort

Vid foten av backen ligger campingen som har 34 rörliga platser. Perfekt vinteranläggning för resenärer från södra delen av landet.

R7 Mössebergs Camping/SP9 Ställplats Mösseberg

Denna anläggning i Falköping ligger nära både backar och spår. 85 rörliga platser ger många möjlighet till ett besök.

R5 Billingens Stugby och Camping

I Skövde hittar du Billinge-backen i utkanten av staden. Campingen har 70 rörliga platser. Stort utbud av längdspår, även med konstsnö.

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842