Packningen – en tung börda?

Publicerad: 2020-02-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

Alla med fritidsfordon vet hur snabbt kilona springer iväg när man räknar in allt från färskvatten till servis, grill och campingmöbler. I kombination med att både husbilar och husvagnar ofta har en ganska låg tillåten lastvikt, är just den ett huvudbry för många. Inte minst eftersom överlast kan leda till både försämrade vägegenskaper och risk för dryga böter. En lösning för att få bukt med problemet kan vara att höja totalvikten på fritidsfordonet.

Packningen – en tung börda?
Christofer Kärrdahl, Transportstyrelsen

– Att göra det på en husbil eller husvagn innebär en ökad tillåten lastvikt. Man bör dock vara medveten om att en så kallad uppvägning kan påverka vilken körkortsbehörighet (och dragbil) som krävs för att få köra eller dra fritidsfordonet. Även försäkringspremien och fordonsskatten kan höjas i och med en höjning av totalvikten, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

För att höja (eller sänka) totalvikten på ett fritidsfordon behöver man först kolla med tillverkaren vilka möjligheter som finns för det aktuella chassit.

Tillverkaren behöver sedan utfärda ett intyg som säkerställer att fordonets konstruktion tål en höjning av totalvikten – och vilka eventuella tekniska förändringar som behöver göras. Nästa steg, om tekniska förändringar krävs, är att kontakta en verkstad som utför jobbet.

Tillverkaren intygar sedan den nya totalvikten och vilka eventuella tekniska förändringar som har gjorts och kan oftast även hjälpa till att ordna en ny tillverkarskylt med den nya totalvikten. Till sist görs en ny registreringsbesiktning och om fordonet godkänns är det klart att tas i trafik.

Packningen – en tung börda?
För att en ny totalvikt ska kunna fastställas på ett fordon måste en teknisk förändring vara utförd.

– En vanlig missuppfattning är att det är så enkelt som att bara boka tid hos ett besiktningsorgan och göra en registreringsbesiktning för att höja totalvikten. Innan man beslutar sig för att göra en uppvägning kan det vara bra att kolla upp hur mycket intyget och de eventuella tekniska förändringarna kommer att kosta. Särskilt intyget kan variera rejält i pris beroende på fritidsfordonets fabrikat och modell, säger Christofer Kärrdahl.

På en husvagn kan man behöva göra flera olika modifieringar för att höja totalvikten.

Exempelvis kan det handla om att byta kopplingsanordning eller dragstång, byta hjulaxlar eller göra någon annan typ av förstärkning av konstruktionen. För husbilar räcker det oftast med att få tillverkarens/tillverkarnas tillstånd för att få lasta mer.

Här är det dock viktigt att tänka på att om man exempelvis har en Kabe med chassi från Alko, krävs intyg från Fiat, Alko och Kabe för att få höja totalvikten. Tänk också på att om totalvikten överstiger 3 500 kg kan det påverka husbilens andrahandsvärde.

Packningen – en tung börda?
Tänk efter vad ni måste ha med er på campingsemestern – och packa så klokt det bara går.

– Eftersom en stor andel av förarna har körkortsbehörighet B, kan en husbil med högre totalvikt än 3 500 kg innebära att det finns färre potentiella spekulanter den dagen det är dags för försäljning. I vissa fall, särskilt utomlands, kan en högre totalvikt än 3 500 kg även innebära en viss begränsning i framkomligheten på en del gator i vissa städer, säger Christofer Kärrdahl.

Den som tycker att det låter krångligt och kostsamt att höja totalvikten på sitt fritidsfordon, har möjlighet att ta till andra knep som hjälper en bit på vägen.

Enkla sätt att minska lastvikten är att åka med tomma färsk- och gråvattentankar, byta ut porslin och glas mot plast samt sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa. Det kan även löna sig att se över hur man fördelar lastvikten mellan bil och husvagn. Efter en husbil går det också att koppla till släp och lägga en del av lasten där.

Fyra steg till höjd totalvikt

1. Kolla med tillverkaren vilka möjligheter till uppvägning som finns – och be om ett intyg på detta.

2. Om tekniska förändringar krävs, ta kontakt med en verkstad som utför dessa.

3. Be tillverkaren intyga den nya totalvikten och eventuella genomförda tekniska förändringar samt be dem ordna ny tillverkarskylt med uppdaterad totalvikt.

4. Gör en ny registreringsbesiktning.

Rulla till toppen