Packningen – en tung börda?

Att ta med sig många grejer hemifrån är inte så ovanligt, men det kan medföra en kostsam övervikt.

Packningen – en tung börda?

Publicerad

Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

Alla med fritidsfordon vet hur snabbt kilona springer iväg när man räknar in allt från färskvatten till servis, grill och campingmöbler. I kombination med att både husbilar och husvagnar ofta har en ganska låg tillåten lastvikt, är just den ett huvudbry för många. Inte minst eftersom överlast kan leda till både försämrade vägegenskaper och risk för dryga böter. En lösning för att få bukt med problemet kan vara att höja totalvikten på fritidsfordonet.

Christofer Kärrdahl, Transportstyrelsen

– Att göra det på en husbil eller husvagn innebär en ökad tillåten lastvikt. Man bör dock vara medveten om att en så kallad uppvägning kan påverka vilken körkortsbehörighet (och dragbil) som krävs för att få köra eller dra fritidsfordonet. Även försäkringspremien och fordonsskatten kan höjas i och med en höjning av totalvikten, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

För att höja (eller sänka) totalvikten på ett fritidsfordon behöver man först kolla med tillverkaren vilka möjligheter som finns för det aktuella chassit.

Tillverkaren behöver sedan utfärda ett intyg som säkerställer att fordonets konstruktion tål en höjning av totalvikten – och vilka eventuella tekniska förändringar som behöver göras. Nästa steg, om tekniska förändringar krävs, är att kontakta en verkstad som utför jobbet.

Tillverkaren intygar sedan den nya totalvikten och vilka eventuella tekniska förändringar som har gjorts och kan oftast även hjälpa till att ordna en ny tillverkarskylt med den nya totalvikten. Till sist görs en ny registreringsbesiktning och om fordonet godkänns är det klart att tas i trafik.

För att en ny totalvikt ska kunna fastställas på ett fordon måste en teknisk förändring vara utförd.

– En vanlig missuppfattning är att det är så enkelt som att bara boka tid hos ett besiktningsorgan och göra en registreringsbesiktning för att höja totalvikten. Innan man beslutar sig för att göra en uppvägning kan det vara bra att kolla upp hur mycket intyget och de eventuella tekniska förändringarna kommer att kosta. Särskilt intyget kan variera rejält i pris beroende på fritidsfordonets fabrikat och modell, säger Christofer Kärrdahl.

På en husvagn kan man behöva göra flera olika modifieringar för att höja totalvikten.

Exempelvis kan det handla om att byta kopplingsanordning eller dragstång, byta hjulaxlar eller göra någon annan typ av förstärkning av konstruktionen. För husbilar räcker det oftast med att få tillverkarens/tillverkarnas tillstånd för att få lasta mer.

Här är det dock viktigt att tänka på att om man exempelvis har en Kabe med chassi från Alko, krävs intyg från Fiat, Alko och Kabe för att få höja totalvikten. Tänk också på att om totalvikten överstiger 3 500 kg kan det påverka husbilens andrahandsvärde.

Tänk efter vad ni måste ha med er på campingsemestern – och packa så klokt det bara går.

– Eftersom en stor andel av förarna har körkortsbehörighet B, kan en husbil med högre totalvikt än 3 500 kg innebära att det finns färre potentiella spekulanter den dagen det är dags för försäljning. I vissa fall, särskilt utomlands, kan en högre totalvikt än 3 500 kg även innebära en viss begränsning i framkomligheten på en del gator i vissa städer, säger Christofer Kärrdahl.

Den som tycker att det låter krångligt och kostsamt att höja totalvikten på sitt fritidsfordon, har möjlighet att ta till andra knep som hjälper en bit på vägen.

Enkla sätt att minska lastvikten är att åka med tomma färsk- och gråvattentankar, byta ut porslin och glas mot plast samt sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa. Det kan även löna sig att se över hur man fördelar lastvikten mellan bil och husvagn. Efter en husbil går det också att koppla till släp och lägga en del av lasten där.

Fyra steg till höjd totalvikt


1. Kolla med tillverkaren vilka möjligheter till uppvägning som finns – och be om ett intyg på detta.

2. Om tekniska förändringar krävs, ta kontakt med en verkstad som utför dessa.

3. Be tillverkaren intyga den nya totalvikten och eventuella genomförda tekniska förändringar samt be dem ordna ny tillverkarskylt med uppdaterad totalvikt.

4. Gör en ny registreringsbesiktning.

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842