Packningen – en tung börda?

Att ta med sig många grejer hemifrån är inte så ovanligt, men det kan medföra en kostsam övervikt.

Packningen – en tung börda?

Publicerad

Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

Alla med fritidsfordon vet hur snabbt kilona springer iväg när man räknar in allt från färskvatten till servis, grill och campingmöbler. I kombination med att både husbilar och husvagnar ofta har en ganska låg tillåten lastvikt, är just den ett huvudbry för många. Inte minst eftersom överlast kan leda till både försämrade vägegenskaper och risk för dryga böter. En lösning för att få bukt med problemet kan vara att höja totalvikten på fritidsfordonet.

Christofer Kärrdahl, Transportstyrelsen

– Att göra det på en husbil eller husvagn innebär en ökad tillåten lastvikt. Man bör dock vara medveten om att en så kallad uppvägning kan påverka vilken körkortsbehörighet (och dragbil) som krävs för att få köra eller dra fritidsfordonet. Även försäkringspremien och fordonsskatten kan höjas i och med en höjning av totalvikten, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

För att höja (eller sänka) totalvikten på ett fritidsfordon behöver man först kolla med tillverkaren vilka möjligheter som finns för det aktuella chassit.

Tillverkaren behöver sedan utfärda ett intyg som säkerställer att fordonets konstruktion tål en höjning av totalvikten – och vilka eventuella tekniska förändringar som behöver göras. Nästa steg, om tekniska förändringar krävs, är att kontakta en verkstad som utför jobbet.

Tillverkaren intygar sedan den nya totalvikten och vilka eventuella tekniska förändringar som har gjorts och kan oftast även hjälpa till att ordna en ny tillverkarskylt med den nya totalvikten. Till sist görs en ny registreringsbesiktning och om fordonet godkänns är det klart att tas i trafik.

För att en ny totalvikt ska kunna fastställas på ett fordon måste en teknisk förändring vara utförd.

– En vanlig missuppfattning är att det är så enkelt som att bara boka tid hos ett besiktningsorgan och göra en registreringsbesiktning för att höja totalvikten. Innan man beslutar sig för att göra en uppvägning kan det vara bra att kolla upp hur mycket intyget och de eventuella tekniska förändringarna kommer att kosta. Särskilt intyget kan variera rejält i pris beroende på fritidsfordonets fabrikat och modell, säger Christofer Kärrdahl.

På en husvagn kan man behöva göra flera olika modifieringar för att höja totalvikten.

Exempelvis kan det handla om att byta kopplingsanordning eller dragstång, byta hjulaxlar eller göra någon annan typ av förstärkning av konstruktionen. För husbilar räcker det oftast med att få tillverkarens/tillverkarnas tillstånd för att få lasta mer.

Här är det dock viktigt att tänka på att om man exempelvis har en Kabe med chassi från Alko, krävs intyg från Fiat, Alko och Kabe för att få höja totalvikten. Tänk också på att om totalvikten överstiger 3 500 kg kan det påverka husbilens andrahandsvärde.

Tänk efter vad ni måste ha med er på campingsemestern – och packa så klokt det bara går.

– Eftersom en stor andel av förarna har körkortsbehörighet B, kan en husbil med högre totalvikt än 3 500 kg innebära att det finns färre potentiella spekulanter den dagen det är dags för försäljning. I vissa fall, särskilt utomlands, kan en högre totalvikt än 3 500 kg även innebära en viss begränsning i framkomligheten på en del gator i vissa städer, säger Christofer Kärrdahl.

Den som tycker att det låter krångligt och kostsamt att höja totalvikten på sitt fritidsfordon, har möjlighet att ta till andra knep som hjälper en bit på vägen.

Enkla sätt att minska lastvikten är att åka med tomma färsk- och gråvattentankar, byta ut porslin och glas mot plast samt sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa. Det kan även löna sig att se över hur man fördelar lastvikten mellan bil och husvagn. Efter en husbil går det också att koppla till släp och lägga en del av lasten där.

Fyra steg till höjd totalvikt


1. Kolla med tillverkaren vilka möjligheter till uppvägning som finns – och be om ett intyg på detta.

2. Om tekniska förändringar krävs, ta kontakt med en verkstad som utför dessa.

3. Be tillverkaren intyga den nya totalvikten och eventuella genomförda tekniska förändringar samt be dem ordna ny tillverkarskylt med uppdaterad totalvikt.

4. Gör en ny registreringsbesiktning.

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842