10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

Publicerad

Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Att köpa en begagnad husbil eller husvagn på den privata marknaden kan ibland vara lite av ett vågspel. Men med lite baskunskaper ökar du dina möjligheter att göra ett tryggt köp.

Vid inbyte kan du också ha nytta av dessa kunskaper, eftersom chanserna att få bra betalt ökar om du vet hur du ska förbereda fritidsfordonet på bästa sätt. 

– Vad vi tittar efter och hur vi gör våra bedömningar beror till stor del på hur gammal husvagnen eller husbilen är. En liten buckla i karossen kan påverka värdet på helt olika sätt om fordonet är tillverkat 1986 kontra 2016, säger Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Vi har följt Hannes då han har gjort ett inbyte av en Knaus Exclusive 580 av 2012 års modell. Så här gick det till.

1. Ägarkontroll
Först av allt kontrollerar Johan på Dag's Husvagncenter att husvagnen ägs av samma person som vill byta in den, samt att det inte finns några skulder som är kopplade till husvagnen. Detta kollas hos Transportstyrelsen.

2. Finns utvändiga skador?
När Hannes tittar på skicket inleder han med att söka efter skador på kaross och fönster. Finns det repor eller bucklor som kan påverka värdet?

3. Kolla däckens skick
På däcken är det viktigt att titta efter tillverkningsvecka och år. Hannes läser 48-13 vilket alltså betyder att däcken är tillverkade vecka 48 år 2013. Han kollar även att de inte är snedslitna eller har torrsprickor.

4. Kontrollera stödben, dragstång och belysning
Hannes synar dessa komponenter och gör ett enklare funktionstest för att säkerställa att allt är som det ska.

5. När är gasolen provtryckt?
Provtryckning av gasol ska göras vartannat år och när den senaste provtryckningen gjordes ser Hannes på en dekal som sitter i gasolkofferten. På reduceringsventilen kan han se när senaste påfyllning gjordes. Hannes undersöker även skicket på gasolslangarna.

6. Inventera extrautrustning
Tillbehör som markis, cykelställ, solceller, stege, takräcken och takfönster kan öka värdet. I samband med att Hannes tittar efter extrautrustning uppe på taket söker han även efter eventuella skador på karossen.

7. Finns godkänt fukttest?
När Hannes är klar med den utvändiga besiktningen är det dags att kliva in. Det första han då gör är ett fukttest. Om det visar sig vara fukt i husvagnen innebär det sannolikt kostsamma reparationer med minskat inbytesvärde som följd.

8. Kontroll av elsystem
Hannes kollar så att klimatanläggning, kylskåp, spis, mikrovågsugn, tv och lampor fungerar. Sedan kollar han även så att samtliga enheter fungerar när de drivs på batteri och/eller gasol.

9. Kontroll av vattensystem
Hannes funktionstestar alla kranar och wc samt lyfter på inredningen för att se så att det inte finns några synliga skador eller läckor i vattensystemet.

10. Övriga funktionstester
Till sist funktionstestas dörrar, skåpsluckor, lådor, fönster, mörkläggningsgardiner och myggnät. Därefter avslutar Hannes med att kolla skicket på golv, tak, väggar, bord, säten och sängar.

 

DETTA PÅVERKAR VÄRDET MEST


• Godkänt fukttest
• Hel kaross utan skador
• Fungerande klimatanläggning och kylskåp
• För husbil: motor och drivlina i bra skick

 

EXTRA KONTROLL FÖR HUSBILAR


Vid köp eller inbyte av husbil är det också viktigt att

• Provköra fordonet för att se så att allt fungerar och att det inte finns några missljud eller konstiga vibrationer.

• Titta i både servicebok och besiktningsprotokoll för att se så att det inte finns besvärande anmärkningar.

• Öppna motorhuven och se så att allt ser fräscht ut. Kolla gärna oljan också; helst ska oljenivån vara nära max och färgen på oljan ska vara ljus och klar.

Tänk på det här


Du som ska byta in ditt fritidsfordon, tänk på att plocka fram nycklar, tält, servicebok och manualer. Se även till att ha tvättat fordonet utvändigt och invändigt samt att du har tömt och rengjort toakassett, varmvattenberedare och tank för färsk- och gråvatten.

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1581 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 643 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842