Med ny klädsel fräschar du upp bodelen

Publicerad: 2020-03-05   Uppdaterad: 2023-04-18

När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

Husbilsinredning startades år 2010 och ligger i Kolbäck utanför Västerås. Verksamheten är främst inriktad mot byte av klädsel i husbil, husvagn och båt men företaget tillverkar även helt nya dynor och båtkapell, reparerar befintlig inredning i fritidsfordon och syr gardiner och övriga textildetaljer.

Husbilsinredning kan klä om klädseln i husvagnar och husbilar av alla fabrikat, modeller och årsmodeller. Med ny och modern klädsel höjs inte bara helhetsintrycket, utan också andrahandsvärdet.

– Vi får i regel in fritidsfordon som är tillverkade 2003–2017. Oftast håller sig trä- och plastdetaljer snyggare längre än vad tyget gör – och om tyget är i dåligt skick kan det göra att hela bodelen ser gammal ut. Men det är inte alltid tyget är slitet, ibland passar det bara inte ägarens personliga smak. I dessa fall kan ny klädsel göra att bodelen bättre stämmer överens med vad han eller hon tycker, förklarar Sinan Mati, vd för och ägare av Husbilsinredning.

Med ny klädsel fräschar du upp bodelen
Sinan Mati (t.h.) är vd på företaget Husbilsinredning som lämnar fem års garanti på dynor och överdrag.

Husbilsinredning använder sig av riktigt möbeltyg avsett för dagligt bruk. Det finns en hel uppsjö av olika färger att välja mellan, och varje färg finns dessutom i olika material och nyanser. Husbilsinredning brukar gå efter vissa riktlinjer för att vägleda sina kunder till smakfulla val.

– Vi rekommenderar oftast en ljus färg på tyget om den övriga inredningen är mörk – och vice versa. Många olika färger kan ge ett rörigt helhetsintryck, så vi brukar även tipsa om att undvika att mixa för många kulörer. Vi uppmuntrar kunderna att våga byta ut originalfärgerna. Ibland blir det snyggare än vad man har kunnat föreställa sig, berättar Sinan.

Med ny klädsel fräschar du upp bodelen

Hur går det då till i praktiken när en kund väljer att byta ut sin klädsel hos Husbilsinredning?

– Vi får oftast en förfrågan via mejl, där ägaren har skickat med modellnamn och bilder på fritidsfordonet. Vi uppskattar då en kostnad som vi eventuellt justerar när vi har fått in fordonet eller dynorna till oss. De kunder som inte har möjlighet att komma förbi med sitt fritidsfordon eller dess dynor kan skicka tygfodralen med paket och få tillbaka den nya klädseln på samma sätt, förklarar Sinan och fortsätter:

– Efter att vi har enats om materialval och datum klipper vi till tygerna och syr ihop dem efter exakta mått i vår moderna fabrik. Normalt tar det oss 1–2 dagar att klä om en U-grupp i en husvagn. Komplett klädsel i husbil tar cirka 2–4 dagar.

Med ny klädsel fräschar du upp bodelen

Kostnaden för att klä om en U-grupp i husvagn hos Husbilsinredning är normalt cirka 8 000–10 000 kronor. För en husbil kan det variera mer beroende på planlösning, men de vanligaste slutsummorna ligger omkring 15 000–20 000 kr. Hur länge den nya klädseln håller sig fräsch beror helt och hållet på hur ofta och på vilket sätt fritidsfordonet används.

– Vi lämnar fem års garanti på dynor och överdrag. Sömmarna ger vi livstids garanti på. Än så länge har vi inte haft en enda reklamation. För den som vill klä om fritidsfordonet på egen hand är det fullt möjligt, säger Sinan och tillägger:

– Har man bara goda sömnadskunskaper är det inga problem. Då vet man precis vilka knep som krävs för att slutresultatet ska bli perfekt. Det är också viktigt att ha en riktigt bra symaskin samt tråd och blixtlås av högsta kvalitet.


 

Med ny klädsel fräschar du upp bodelen
Simon tipsar!

Håll klädseln fräsch!

1. Dra ner gardinerna när fordonet inte används. Oavsett klädsel bleknar dess färg av för lång tid i direkt solljus. Mörka tyger bleknar mer än ljusa.

2. Torka fläckar direkt med en fuktig trasa. Många möbeltyger har nämligen en funktion som stänger ute vätska. Det innebär att vätskan stannar på tygets yta, utan att omedelbart tränga ner till dynan.

3. Besvärliga fettfläckar kan gå bort genom att du stryker koncentrerat diskmedel på fläcken och låter det verka i 4–6 timmar. Därefter kan tyget maskintvättas i 30 °C. OBS! Alla tyger går inte att maskintvätta. Kolla alltid vad som gäller för din klädsel innan tvätt – eller inför val av nytt tyg till omklädning.

Rulla till toppen