Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Här sys klädslar som förvandlar gamla campingfordon till att se ut som nya igen.

Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Publicerad

När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

Husbilsinredning startades år 2010 och ligger i Kolbäck utanför Västerås. Verksamheten är främst inriktad mot byte av klädsel i husbil, husvagn och båt men företaget tillverkar även helt nya dynor och båtkapell, reparerar befintlig inredning i fritidsfordon och syr gardiner och övriga textildetaljer.

Husbilsinredning kan klä om klädseln i husvagnar och husbilar av alla fabrikat, modeller och årsmodeller. Med ny och modern klädsel höjs inte bara helhetsintrycket, utan också andrahandsvärdet.

– Vi får i regel in fritidsfordon som är tillverkade 2003–2017. Oftast håller sig trä- och plastdetaljer snyggare längre än vad tyget gör – och om tyget är i dåligt skick kan det göra att hela bodelen ser gammal ut. Men det är inte alltid tyget är slitet, ibland passar det bara inte ägarens personliga smak. I dessa fall kan ny klädsel göra att bodelen bättre stämmer överens med vad han eller hon tycker, förklarar Sinan Mati, vd för och ägare av Husbilsinredning.

Sinan Mati (t.h.) är vd på företaget Husbilsinredning som lämnar fem års garanti på dynor och överdrag.

Husbilsinredning använder sig av riktigt möbeltyg avsett för dagligt bruk. Det finns en hel uppsjö av olika färger att välja mellan, och varje färg finns dessutom i olika material och nyanser. Husbilsinredning brukar gå efter vissa riktlinjer för att vägleda sina kunder till smakfulla val.

– Vi rekommenderar oftast en ljus färg på tyget om den övriga inredningen är mörk – och vice versa. Många olika färger kan ge ett rörigt helhetsintryck, så vi brukar även tipsa om att undvika att mixa för många kulörer. Vi uppmuntrar kunderna att våga byta ut originalfärgerna. Ibland blir det snyggare än vad man har kunnat föreställa sig, berättar Sinan.

Hur går det då till i praktiken när en kund väljer att byta ut sin klädsel hos Husbilsinredning?

– Vi får oftast en förfrågan via mejl, där ägaren har skickat med modellnamn och bilder på fritidsfordonet. Vi uppskattar då en kostnad som vi eventuellt justerar när vi har fått in fordonet eller dynorna till oss. De kunder som inte har möjlighet att komma förbi med sitt fritidsfordon eller dess dynor kan skicka tygfodralen med paket och få tillbaka den nya klädseln på samma sätt, förklarar Sinan och fortsätter:

– Efter att vi har enats om materialval och datum klipper vi till tygerna och syr ihop dem efter exakta mått i vår moderna fabrik. Normalt tar det oss 1–2 dagar att klä om en U-grupp i en husvagn. Komplett klädsel i husbil tar cirka 2–4 dagar.

Kostnaden för att klä om en U-grupp i husvagn hos Husbilsinredning är normalt cirka 8 000–10 000 kronor. För en husbil kan det variera mer beroende på planlösning, men de vanligaste slutsummorna ligger omkring 15 000–20 000 kr. Hur länge den nya klädseln håller sig fräsch beror helt och hållet på hur ofta och på vilket sätt fritidsfordonet används.

– Vi lämnar fem års garanti på dynor och överdrag. Sömmarna ger vi livstids garanti på. Än så länge har vi inte haft en enda reklamation. För den som vill klä om fritidsfordonet på egen hand är det fullt möjligt, säger Sinan och tillägger:

– Har man bara goda sömnadskunskaper är det inga problem. Då vet man precis vilka knep som krävs för att slutresultatet ska bli perfekt. Det är också viktigt att ha en riktigt bra symaskin samt tråd och blixtlås av högsta kvalitet.


 

Simon tipsar!

Håll klädseln fräsch!


1. Dra ner gardinerna när fordonet inte används. Oavsett klädsel bleknar dess färg av för lång tid i direkt solljus. Mörka tyger bleknar mer än ljusa.

2. Torka fläckar direkt med en fuktig trasa. Många möbeltyger har nämligen en funktion som stänger ute vätska. Det innebär att vätskan stannar på tygets yta, utan att omedelbart tränga ner till dynan.

3. Besvärliga fettfläckar kan gå bort genom att du stryker koncentrerat diskmedel på fläcken och låter det verka i 4–6 timmar. Därefter kan tyget maskintvättas i 30 °C. OBS! Alla tyger går inte att maskintvätta. Kolla alltid vad som gäller för din klädsel innan tvätt – eller inför val av nytt tyg till omklädning.

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842