Översikt: Barnkammarvagnar

Publicerad: 2020-03-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

Översikt: Barnkammarvagnar
Det finns även våningssängar för tre personer.

Det råder campingfeber hos den yngre generationen barnfamiljer. De vill gärna föra stafettpinnen vidare till sina egna barn och låta dem uppleva allt det roliga de själva gjorde som barn.

Att de väljer en husvagn före en husbil beror till stor del på ekonomi, behov av mer utrymme och att barnfamiljerna ofta befinner sig på samma plats under en längre period. Kombination av en koja på hjul, nya kamrater, bad, grillad korv och ett nästan oändligt långt sommarlov är för många barn årets höjdpunkt. Och inte bara barnens.

Även föräldrarna kan enkelt trivas likt fisken i vattnet. Att semestra på hemmaplan (hemester) är inne. Och det där med mobilt leverne är inte så primitivt som många tycks tro. I de flesta fall är utrustningsnivån i en ny och modern husvagn lika bra som hemma. I vissa modeller är till och med standarden bättre än så.

Utbudet av barnkammarvagnar är enormt, och ändå tycks det inte räcka till. Flertalet återförsäljare nämner att begagnade barnkammarvagnar är eftertraktade och det är inte ovanligt att de säljs lika fort som de rullar in på gårdsplanen. 

I denna artikel har vi valt att hålla oss till små husvagnar vars totallängd, inkluderat dragbommen, inte överstiger 7,5 meter. Allt för att hålla ned kostnaden och förenkla handhavandet, både i trafik och vid rangerande på campingplatsen.

Översikt: Barnkammarvagnar

Vad bör man tänka på? Jo, det finns ett par punkter som bör beaktas innan man kritar på köpekontraktet.

Vilket sängalternativ önskar föräldrarna? Ska barnen ha eget krypin eller är det bättre om våningssängen är stationerad så nära mamma och pappas säng som möjligt? Vad väger husvagnen? Hur många kilo får lastas? Har du rätt körkort för kombinationen dragbil/husvagn? (se separat faktaruta). Ska husvagnen användas året runt eller bara under sommarmånaderna?

Vissa husvagnar är nämligen betydligt bättre anpassade för bistra vintermånader. Något som oftast även visar sig på prislappen. Det bör poängteras att i dessa 22 modeller har ingen vattenburen värme.

För att minimera risken för olyckor bör en barnkammarvagn vara utrustad med ett effektivt fallskydd, rundade möbelhörn, belysningsknappar på barnvänlig höjd och säkerhetsspärr till ugnsluckan. Sist men inte minst: om ni tillhör kategorin stor barnfamilj kan det vara läge att spana in en våningssäng med tre bäddar.

Översikt: Barnkammarvagnar

HAR DU RÄTT KÖRKORT?


B-körkort, alternativ 1:
Behövs om släpvagnens totalvikt är högst 750 kilo. 
B-körkort, alternativ 2: Om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kilo får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kilo.  

B-körkort, utökad behörighet B96: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kilo. 

BE-körkort: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kilo.

Övergångsregler: Körkortslagstiftningen inom Europa tillämpar ofta en princip som kallas ”grandfather rights”. Det innebär att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Ett exempel är att en B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kilo. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet.
Hastighet: Du får köra max 80 km/h med bromsad släp- eller husvagn.

Hur tung släpvagn/husvagn får din bil dra: Uppgift om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finns på bilens registreringsbevis.

Källa: www.transportstyrelsen.se

Översikt: Barnkammarvagnar
Rulla till toppen