Här blir fordonen som nya igen

Ofta behandlas flera husbilar samtidigt. Joakim Wallman, närmast, gör en glasbehandling medan Peter Beckman lägger Perma5ivebehandling. På den bortre husbilen polerar Gabriel Lönning taket.

Här blir fordonen som nya igen

Publicerad

Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

Mats Olsson utför kvalitetskontroll innan leverans till kund.

"Det finns inga mirakel" sjöng Peter LeMarc i slutet av 80-talet.

Då hade han sannolikt inte hört talas om företaget Polema, som bland annat utför keramiska lackbehandlingar, renoverar akrylfönster, reparerar aluminiumfälgar samt lagar plåt,- plast- och lackskador. Med över 40 års erfarenhet lyckas företagets åtta medarbetare faktiskt uträtta något som kan liknas vid underverk.

– När våra kunder byter in fordon som vi har behandlat här brukar återförsäljarna bli mycket förvånade. Lacken ser ofta ut som ny, vilket höjer andrahandsvärdet. Den stora fördelen med vår lackförsegling är att den inte kräver några efterbehandlingar vilket gör att lacken håller sig fräscha under lång tid – upp till 6 000 mil vid rätt skötsel. Det är billigare och mer effektivt att göra lackförseglingarna när fordonen är helt nya, eftersom behandlingarna kräver en mindre arbetsinsats då, berättar Mats Olsson, vd och ägare av Polema.

Vänster: Strålkastarglas som blivit matt när klarlacken försvunnit. Höger: Efter slipning och klarlackering med UV-skydd.

Noel Lundqvist polerar husbilen med dubbelmaskin.

I huvudsak är det tre olika underhållsfria keramiska behandlingar som är mest populära. Dessa är lackförseglingarna Perma5ive Ceramic Coating och Gyeon Q2 Duraflex samt det keramiska glasskyddet Aquapel Glass Treatment som gör glasrutorna vattenavstötande och självrengörande.

– Många konkurrenter använder ett och samma medel när de behandlar ett helt fordon, men vi anpassar medel efter material. Kunden väljer själv om vi ska göra punktinsatser eller bearbeta hela fordonet. Vid det sistnämnda alternativet använder vi oss av sex–sju olika medel och polerar i flera steg.

– Vi är ensamma i Sverige om att ha fått certifieringen "Premium Selection Center" inom Perma5ive Ceramic Coating. Både anläggningen och våra medarbetare är certifierade för de behandlingar vi erbjuder, berättar Mats.

Dekaler och gelcoat tar mycket stryk när kemprodukter med fosfater/salter används. Genom försiktig polering och Perma5ive-behandling förbättras utseendet avsevärt.

Bakljus före och efter keramisk behandling.

Hur går det då till om man vill göra en keramisk behandling hos Polema?

– Vi inleder alltid med att göra en okulär besiktning för att se vad som är möjligt att åstadkomma och vilka behandlingar som krävs utifrån de önskemål som kunden har. Sedan kommer vi med ett prisförslag, berättar Mats och fortsätter:

– Vi behöver ha fordonet hos oss i fem dagar eftersom behandlingarna måste härda. Många av våra långväga kunder lämnar (hus)bilen här och tar tåget hem, vi huserar nämligen endast tre minuters gångväg från resecentrum.

Skada som har lagats med spotrepair, utan demontering.

Här läggs en UV-grund, sista steget innan lackering.

Behandlingarna skyddar mot tvättrepor, vägsalt, luftföroreningar, kemikalier, UV-strålar, insekter och fågelspillning. Fordonen blir också anmärkningsvärt vatten- och smutsavstötande vilket gör tvättproceduren mycket enkel.

Polemas anläggning mäter 1 400 kvadratmeter uppdelat på en avdelning för personbilar, en reparationsdel, en lackeringsdel samt en hall för fritidsfordon där även fullhöjdsmodeller får plats.

Förutom behandlingarna kan Polema laga skador i plåt, plast och aluminiumfälgar. Så kallade "spotrepairs" blir allt mer efterfrågade.

– Vi reparerar och lackar mindre plast- och lackskador på plats, utan omständliga demonteringar och inköp av dyra reservdelar. Ta bara dagens stötfångare som exempel – de är tillverkade i plast, tål nästan ingenting och är jättedyra att byta ut. Kan man då istället svetsa sprickan i plasten och sedan punktmåla lagningen blir det betydligt mer kostnadseffektivt. Vi har fått några försäkringsbolag att godkänna våra plastlagningar, säger Mats.

Några skötselråd från Polema


• Använd endast fosfatfria kemprodukter
Detta är A och O för att gelcoat och dekaler ska hålla sig fräscha.

• Undvik kallavfettning
Sparar på både limfog och skarvar.

• Applicera skumtvätt först, schampo sedan
När du sprayar skumtvätt på torr yta ”lyfts” smutsen upp varpå du kan spola av den. Därefter kan du tvätta fordonet med schampo och vatten.

• Förse tvättborsten med skyddshätta
Då minimerar du risken för repor. Engångssvamp har samma effekt.

• Använd Aquapel glasbehandling
Då fastnar inte insekter lika lätt på rutan och vindrutetorkarna kan användas mindre. Dessutom ökar sikten vid körning i regn och mörker eftersom vindrutan blir klarare och reflektioner i den minskas.

• Håll koll på solkrämen
Undvik att komma emot fordonet om du nyligen har smörjt in dig med solkräm, sådana avtryck kan nämligen vara mycket svåra att polera bort.

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842