Översikt: Husbilar med våningssäng

Publicerad: 2020-04-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

Våningssängar i husvagnar är synnerligen populärt. Naturligtvis av den anledningen att dess planlösningar passar barnfamiljer likt handen i handsken. De små får egen säng, och i vissa fall även egen lekhörna.

Men nu är det inte alla föräldrar som vill koppla en husvagn på kroken. Nej, för vissa är det helt klart husbil som gäller. Från att ha en uppsjö av modeller att välja mellan inom husvagnssegmentet krymper alternativen drastiskt när vi pratar om samma sänglösning, fast på fyra hjul.

Även om tillverkarna vill vara med och fightas om den nya generationen campare och deras slantar är husbil med våningssängar än så länge en minoritet i ett annars stort urval av storlekar, planlösningar och prislägen bland ”vanliga” husbilar.

Att husbilar för barnfamiljer ännu inte har nått hög status beror till stor del på priset. Medan en barnkammarvagn kan vara förhållandevis billig i inköp är det svårare att hitta någon prismässig motsvarighet när vi pratar husbil. Samtidigt går det inte att jämföra äpplen med päron.

Översikt: Husbilar med våningssäng
Det finns 31 stycken husbilar på den svenska marknaden med våningssängar.

I vår undersökning ligger prisspannet från 545 000:- till 855 000:-, och då pratar vi fordon i dess grundutförande. Det bör dock poängteras att de allra flesta husbilarna inom detta segment är synnerligen prisvänliga då 16 av dem kostar under 700 000:-, vilket får anses som ”billigt” för att tala i husbilstermer.

Det vanligaste är att barnkammarhusbilar är av arten alkov. Det vill säga en husbil med den berömda bullen på taket ovanför hytten. Lite klumpig anser vissa, charmiga säger andra. Tröst finns för dem som ratar dessa modeller.

Det finns nämligen både halv- och helintegrerade husbilar med våningssängar också. Fast då krymper valmöjligheterna. Exempelvis är det bara CI, McLouis och Itineo som erbjuder det sistnämnda alternativet via modellerna 74 Integral, Nevis 322 samt duon SB 700/740.

Fotnot: Samtliga husbilar som är listade har en totalvikt på 3 500 kg. Vissa av dem finns med option upp till 4 400 kg.

Översikt: Husbilar med våningssäng
(KLICKA FÖR STÖRRE BILD)
Rulla till toppen